Bezlepkové Dezerty Jídlo Recepty Sváteční Vánoce

Mikulášské čokolády a pralinky

Pokud chcete letos k Mikuláši připravit dětem něco speciálního, zkuste tyto čokoládky nebo pralinky.

Náročnost: čokolády – malá, pralinky – střední

Doba přípravy: do 45 minut

Perníčkové čokolády

Ingredience

  • 250 g hořké čokolády s min. 70% obsahem kakaa
  • 1 lžíce perníkového koření

+

  • Sušenky
  • Lentilky
  • Cukrové zdobení
  • Oříšky
  • Sušená pomerančová kůra
  • Bílá čokoláda

Dále bude potřebovat

  • Silikonové formičky na čokoládky (nemusí jít o speciální formy na čokoládu, lze využít muffinové formičky, apod.)

Postup

  1. V parní lázni* za občasného promíchání rozpusťte nalámanou hořkou čokoládu. Voda v hrnci by se neměla dotýkat misky, ve které je čokoláda.
  2. Jakmile je čokoláda zcela rozpuštěná, přesuňte ji do studené misky a ideálně na chladnějším místě (např. na balkoně nebo u otevřeného okna) pomocí stěrky roztírejte po stranách misky a pak zpět. Toto opakujte, dokud nebude mít čokoláda o něco méně, než je tělesná teplota. Poznáte to po ponoření prstu do čokolády.
  3. Do čokolády pak přimíchejte perníkové koření.
  4. Směs nalijte do formiček a rovnoměrně rozprostřete.
  5. Seshora posypte libovolnou posypkou jako jsou např. rozdrcené sušenky, lentilky, nasekané ořechy nebo bílá čokoláda, apod.
  6. Čokoládu nechte zcela ztuhnout a poté opatrně vyndejte z formiček. Ideální je se čokolád co nejméně dotýkat, aby se nezahřívaly při dotyku prsty a nevznikaly tak otisky.

Nugátové pralinky s hořkou čokoládou

Ingredience

  • 200 g hořké čokolády s min. 70% obsahem kakaa
  • 150 g nugátu (použila jsem nugátové pralinky mořské plody Billa Premium)

Dále budete potřebovat

  • Silikonové formičky na pralinky

Postup

  1. V parní/vodní lázni* za občasného promíchání rozpusťte nalámanou hořkou čokoládu. Voda v hrnci by se neměla dotýkat misky, ve které je čokoláda.
  2. Jakmile je čokoláda zcela rozpuštěná, přesuňte ji do studené misky a ideálně na chladnějším místě (např. na balkoně nebo u otevřeného okna) pomocí stěrky roztírejte po stranách misky a pak zpět. Toto opakujte, dokud nebude mít čokoláda o něco méně, než je tělesná teplota. Poznáte to po ponoření prstu do čokolády.
  3. Směs nalijte do formiček, ideálně tak, aby čokoláda stekla po okrajích a vytvořila vrstvu zhruba do poloviny formičky. Nechte zatuhnout.
  4. Poté si na parní lázni rozpusťte nugát, který dejte na vrstvu hořké čokolády a ve formičkách zarovnejte pomocí stěrky.
  5. Čokoládu nechte zcela ztuhnout a poté opatrně vyndejte z formiček. Ideální je se čokolád co nejméně dotýkat, aby se nezahřívaly při dotyku prsty a nevznikaly tak otisky. Uchovávejte v chladu.

*Parní/vodní lázeň vytvoříte tak, že si do hrnce napustíte cca 4 cm vody, kterou dáte zahřívat. Na hrnec seshora umístíte teplovzdornou misku např. s čokoládou, která se díky páře zespodu začne pozvolna rozpouštět. Jakmile začne voda vřít, plotnu vypněte.

Recept vznikl ve spolupráci s Billou. Pro další inspirace koukněte na gustoacademy.cz.

Related Posts

Žádné komentáře

Zanechat odpověď