Pokud chcete letos k Mikuláši připravit dětem něco speciálního, zkuste tyto čokoládky nebo pralinky.
Náročnost: čokolády – malá, pralinky – střední
Doba přípravy: do 45 minut
Perníčkové čokolády
Ingredience
- 250 g hořké čokolády s min. 70% obsahem kakaa
- 1 lžíce perníkového koření
+
- Sušenky
- Lentilky
- Cukrové zdobení
- Oříšky
- Sušená pomerančová kůra
- Bílá čokoláda
Dále bude potřebovat
- Silikonové formičky na čokoládky (nemusí jít o speciální formy na čokoládu, lze využít muffinové formičky, apod.)
Postup
- V parní lázni* za občasného promíchání rozpusťte nalámanou hořkou čokoládu. Voda v hrnci by se neměla dotýkat misky, ve které je čokoláda.
- Jakmile je čokoláda zcela rozpuštěná, přesuňte ji do studené misky a ideálně na chladnějším místě (např. na balkoně nebo u otevřeného okna) pomocí stěrky roztírejte po stranách misky a pak zpět. Toto opakujte, dokud nebude mít čokoláda o něco méně, než je tělesná teplota. Poznáte to po ponoření prstu do čokolády.
- Do čokolády pak přimíchejte perníkové koření.
- Směs nalijte do formiček a rovnoměrně rozprostřete.
- Seshora posypte libovolnou posypkou jako jsou např. rozdrcené sušenky, lentilky, nasekané ořechy nebo bílá čokoláda, apod.
- Čokoládu nechte zcela ztuhnout a poté opatrně vyndejte z formiček. Ideální je se čokolád co nejméně dotýkat, aby se nezahřívaly při dotyku prsty a nevznikaly tak otisky.
Nugátové pralinky s hořkou čokoládou
Ingredience
- 200 g hořké čokolády s min. 70% obsahem kakaa
- 150 g nugátu (použila jsem nugátové pralinky mořské plody Billa Premium)
Dále budete potřebovat
- Silikonové formičky na pralinky
Postup
- V parní/vodní lázni* za občasného promíchání rozpusťte nalámanou hořkou čokoládu. Voda v hrnci by se neměla dotýkat misky, ve které je čokoláda.
- Jakmile je čokoláda zcela rozpuštěná, přesuňte ji do studené misky a ideálně na chladnějším místě (např. na balkoně nebo u otevřeného okna) pomocí stěrky roztírejte po stranách misky a pak zpět. Toto opakujte, dokud nebude mít čokoláda o něco méně, než je tělesná teplota. Poznáte to po ponoření prstu do čokolády.
- Směs nalijte do formiček, ideálně tak, aby čokoláda stekla po okrajích a vytvořila vrstvu zhruba do poloviny formičky. Nechte zatuhnout.
- Poté si na parní lázni rozpusťte nugát, který dejte na vrstvu hořké čokolády a ve formičkách zarovnejte pomocí stěrky.
- Čokoládu nechte zcela ztuhnout a poté opatrně vyndejte z formiček. Ideální je se čokolád co nejméně dotýkat, aby se nezahřívaly při dotyku prsty a nevznikaly tak otisky. Uchovávejte v chladu.
*Parní/vodní lázeň vytvoříte tak, že si do hrnce napustíte cca 4 cm vody, kterou dáte zahřívat. Na hrnec seshora umístíte teplovzdornou misku např. s čokoládou, která se díky páře zespodu začne pozvolna rozpouštět. Jakmile začne voda vřít, plotnu vypněte.
Recept vznikl ve spolupráci s Billou. Pro další inspirace koukněte na gustoacademy.cz.
Žádné komentáře