Hlavní jídla Jídlo Předkrmy Recepty Saláty Vegetariánské

Šlehaná feta s pečenými rajčátky a paprikami

Tento recept je na léto jako dělaný. Funguje jako skvělý předkrm nebo můžete šlehanou fetu připravit třeba na letní grilovačku. Funguje jako dip, pomazánka nebo i samostatné jídlo.

 

Náročnost: malá

Počet porcí: 4 porce

Doba přípravy: do 20 minut + pečení zeleniny

 

 

Ingredience

 

  • cca 300 g cherry rajčat
  • cca 150 g červené papriky kapie
  • čerstvé oregano
  • 200 g sýru feta
  • 150 g tučného bílého jogurtu
  • 2 velké lžíce krémového sýru
  • 2 velké lžíce olivového oleje
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

+

  • lístky čerstvého oregana
  • olivový olej
  • med
  • kváskový chléb

 

 

Postup

 

  1. Rajčata i papriku omyjte. Papriku rozkrojte a zbavte zrníček.
  2. Zeleninu dejte do pekáče, zakápněte olivovým olejem, lehce osolte, přidejte několik snítek oregana a pečte na 190-200 °C zhruba 20-30 minut, dokud vše nezměkne.
  3. Papriku po upečení oloupejte a natrhejte nebo nakrájejte na tenká vlákna.
  4. Fetu rozdrolte do mixéru, přidejte jogurt, krémový smetanový sýr, olivový olej a rozmixujte do co nejhladší konzistence (pokud nevlastníte mixér, použijte tyčový mixér).
  5. Směs dochuťte čerstvě mletým pepřem a solí.
  6. Šlehanou fetu rozprostřete do vyššího talíře nebo širší misky a ni položte kousky pečené papriky, rajčata, menší hrst čerstvého oregana a případně i trošku vločkové soli. Poté zakápněte výpekem z rajčat, olivovým olejem a troškou medu.
  7. Podávejte s nasucho opečeným kváskovým chlebem.
  8. Kromě servírování v rámci jednoho talíře, ze kterého si každý bere, můžete připravit i jednotlivé malé misky nebo šlehanou fetu dát přímo na opečený chléb, přidat papriku, rajčata a vše ostatní a vytvořit tak topinky k přímé konzumaci.

 

TIP: Kromě pečiva můžete ke šlehané fetě podávat i čerstvou zeleninu jako je např. okurka.

TIP: Talíř nebo topinky můžete navíc posypat praženými oříšky – např. pistáciemi, kešu nebo mandlemi.

TIP: Rajčata jsou na šlehané fetě skvělá, jak teplá ihned po upečení, tak za studena. Můžete si je tak upéct klidně dopředu a uchovat v lednici.

 

 

Recept vznikl ve spolupráci s Billou. Pro další inspirace koukněte na gustoacademy.cz.

Related Posts

Žádné komentáře

Zanechat odpověď