Tento recept je na léto jako dělaný. Funguje jako skvělý předkrm nebo můžete šlehanou fetu připravit třeba na letní grilovačku. Funguje jako dip, pomazánka nebo i samostatné jídlo.
Náročnost: malá
Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: do 20 minut + pečení zeleniny
Ingredience
- cca 300 g cherry rajčat
- cca 150 g červené papriky kapie
- čerstvé oregano
- 200 g sýru feta
- 150 g tučného bílého jogurtu
- 2 velké lžíce krémového sýru
- 2 velké lžíce olivového oleje
- čerstvě mletý pepř
- sůl
+
- lístky čerstvého oregana
- olivový olej
- med
- kváskový chléb
Postup
- Rajčata i papriku omyjte. Papriku rozkrojte a zbavte zrníček.
- Zeleninu dejte do pekáče, zakápněte olivovým olejem, lehce osolte, přidejte několik snítek oregana a pečte na 190-200 °C zhruba 20-30 minut, dokud vše nezměkne.
- Papriku po upečení oloupejte a natrhejte nebo nakrájejte na tenká vlákna.
- Fetu rozdrolte do mixéru, přidejte jogurt, krémový smetanový sýr, olivový olej a rozmixujte do co nejhladší konzistence (pokud nevlastníte mixér, použijte tyčový mixér).
- Směs dochuťte čerstvě mletým pepřem a solí.
- Šlehanou fetu rozprostřete do vyššího talíře nebo širší misky a ni položte kousky pečené papriky, rajčata, menší hrst čerstvého oregana a případně i trošku vločkové soli. Poté zakápněte výpekem z rajčat, olivovým olejem a troškou medu.
- Podávejte s nasucho opečeným kváskovým chlebem.
- Kromě servírování v rámci jednoho talíře, ze kterého si každý bere, můžete připravit i jednotlivé malé misky nebo šlehanou fetu dát přímo na opečený chléb, přidat papriku, rajčata a vše ostatní a vytvořit tak topinky k přímé konzumaci.
TIP: Kromě pečiva můžete ke šlehané fetě podávat i čerstvou zeleninu jako je např. okurka.
TIP: Talíř nebo topinky můžete navíc posypat praženými oříšky – např. pistáciemi, kešu nebo mandlemi.
TIP: Rajčata jsou na šlehané fetě skvělá, jak teplá ihned po upečení, tak za studena. Můžete si je tak upéct klidně dopředu a uchovat v lednici.
Recept vznikl ve spolupráci s Billou. Pro další inspirace koukněte na gustoacademy.cz.
Žádné komentáře