Všechno už bylo vymyšleno. Stejně tak salát Caesar v podobě sendviče. My jsme je ale kdysi dávno připravovaly s Kačkou Jaškovou na Restaurant Day v Piknik boxu, a při letošním vymýšlení grilovacích receptů pro Košík jsem si na něj zase vzpomněla. Skvělá věc na grilovačku, na piknik, vlastně kamkoliv a kdykoliv. V seznamu ingrediencí je i domácí toastový chléb – najdete u něj proklik i přímo na recept:).
Náročnost: malá
Doba přípravy: do 45 minut (+ marinování masa)
Počet porcí: 5-6 porcí
Ingredience
- 600 g kuřecích prsou
Ingredience na marinádu
- 30 g kvalitního olivového oleje oleje
- 1 stroužek česneku
- čerstvě mletý pepř
- sůl
Ingredience na dresink
- 2 žloutky od slepic z volného chovu
- 1 lžička hořčice
- 300 g slunečnicového nebo řepkového oleje
- šťáva z 1 citrónu
- 8 filet ančoviček
- 2 stroužky česneku
- vlažná voda
- čerstvě mletý pepř
- sůl
Ingredience na dokončení
- 150 g parmazánu nebo grana padano
- salát little gem nebo římský salát
- libovolné bylinky
- domácí toastový chléb
Postup
Postup na marinádu
- Kuřecí prsa omyjte, očistěte a rozkrojte podélně napůl.
- Dále maso osušte a osolte a opepřete z obou stran.
- Ve střední míse smíchejte rostlinný olej s prolisovaným česnekem.
- Do mísy přidejte kuřecí maso a promíchejte.
- Přikryjte potravinářskou fólií a nechte alespoň 2 hodin marinovat v chladu.
Postup na dresink
- Nejdříve si připravte domácí majonézu. Ve větší míse smíchejte žloutky spolu s hořčicí a solí.
- Poté postupně po kapkách přilévejte olej a pomocí šlehače zašlehávejte – můžete využít i kuchyňský robot.
- Další dávku oleje přilijte vždy, když se ta předchozí zašlehá – majonéza se může lehce srazit nebo naopak nemusí zhoustnout.
- Do hotové majonézy vmíchejte šťávu z citrónu, na co nejjemněji nasekané ančovičky, utřený česnek, sůl a pepř. Pokud by byl dresink příliš hustý, přidejte lžíci až dvě vlažné vody.
- Uchovávejte v chladu.
Postup na sendvič
- Namarinovaná kuřecí prsa grilujte z každé strany asi 5 minut – maso musí být uvnitř zcela hotové, ale dávejte pozor, ať jej na grilu nevysušíte.
- Na každý sendvič si připravte 2 plátky toastového chlebu, které také opečte předem na grilu.
- Jeden plátek opečeného toastu bohatě potřete připraveným dresinkem. Na dresing dejte 2 listy omytého salátu little gem nebo půlky listu římského salátu.
- Na salár položte nafilírované (zešikma nakrájené na silné plátky) ogrilované kuře a posypte parmazánem.
- Seshora přiložte druhým opečeným toastem, který můžete také lehce potřít dresinkem.
Recept byl vytvořen pro košík.cz – tento příspěvek však není sponzorovaný.
Žádné komentáře