Dezerty Jídlo Recepty Sladké Snídaně

Řezy z bílé čokolády a jogurtu s jahodami

Něco jako brownies, ale vlastně úplně jinak. Ve světě (a vlastně i u nás) se tomuto druhu dezertu říká blondies. Vychází se z podobných receptů, jaké jsou na brownies s tmavou čokoládou, ale používá se čokoláda bílá. Oba druhy čokolády se od sebe výrazně liší a tak jsou i výsledky ve struktuře odlišné. Já jsem recept pojala hodně po svém a tak jsem ho nazvala jako řezy z bílé čokolády. Do těsta záměrně nepřidávám žádný cukr, protože bílá čokoláda je sama o sobě velmi sladká a do 9 kousků ji přijde rovných 200 g. Pokud jste ale na více sladké dezerty, můžete přidat pár lžic cukru během šlehání vajec do pěny.

 

Náročnost: malá

Doba přípravy: do 60 minut (včetně pečení)

Počet porcí: cca 9 porcí

 

 

Ingredience

 

  • 4 vejce od slepic z volného chovu
  • 200 g bílé čokolády
  • 50 g másla
  • 150 g bílého jogurtu (popř. zakysané smetany)
  • 50 g kešu oříšků
  • 65 g hladké pšeničné mouky (lze použít i celozrnná nebo špaldová)
  • 1 lžička mleté vanilky nebo vanilkového extraktu
  • 5 g prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 150 g čerstvých očištěných jahod

 

 

Postup

 

  1. Vejce a jogurt vyndejte alespoň 2 hodiny předem z lednice, aby se ohřáli na pokojovou teplotu.
  2. Na vodní lázni společně rozpusťte bílou čokoládu s máslem.
  3. Vejce začněte šlehat do pěny. Vzniknout by měla nadýchaná, hustá a světlá pěna – šlehejte minimálně 5 minut v kuchyňském robotu, ručně až 10 minut.
  4. K vaječné pěně postupně zašlehejte bílý jogurt a poté i hmotu z bílé čokolády a másla.
  5. Kešu rozmixujte najemno a zapracujte do těsta. Poté přidejte i prosátou mouku, prášek do pečiva, sůl a vanilku.
  6. Jahody omyjte, důkladně osušte a nakrájejte na menší kousky.
  7. Menší – středně velký pekáček nebo koláčovou formu vyložte pečicím papírem a přelijte do něj tekuté těsto. Seshora rovnoměrně rozprostřete jahody a dejte péct do trouby předehřáté na 175°C na asi 30 -35 minut.
  8. Hotové řezy by měly být vláčné, ale ne úplně mokré.
  9. Uchovávejte v chladu.

 

Related Posts

Žádné komentáře

Zanechat odpověď