Dezerty Jídlo Recepty Sladké Snídaně

Mramorované kokosové bábovky s čokoládovou polevou

Když se pustím do pečení, tak se často trošku zblázním a peču i několik věcí za den. Ani tato bábovka se na první dobru nepovedla. Byla sice šíleně dobrá, ale celá se mi rozsypala. Na její chuť jsem ale vzpomínala každý den a tak jsem se do ní pustila znovu. Tentokrát ve formě mini bábovek. Pro jistotu jsem recept poslala i kamarádce, aby ho vyzkoušela ve velké formě. Fungoval v obou případech a tak se o něj podělím i s vámi. Jediné na co si dejte pozor je OPRAVDU DŮKLADNÉ VYMAZÁNÍ A VYSYPÁNÍ FORMY. Pokud byste měli strach, že by se přeci jen těsto někde přichytilo a bábovka by nešla vyklopit, zvolte místo formy na bábovku formu na chlebíček, který můžete vyložit pečícím papírem a hotový produkt pak jednoduše vytáhnout. Chuť bábovky (ještě ve spojení s kokosovou čokoládovou polevou) je opravdu božská, takže za to opravdu stojí!:)

 

Náročnost: malá – střední

Doba přípravy:  + 20 – 25  minut pečení

Počet porcí: 6 mini bábovek ( pro představu přidávám odkaz na formu, se kterou jsem pracovala)

 

 

Ingredience

 

Ingredience na bábovku

(vychází na 6 mini bábovek nebo 1 menší bábovku – pro velkou bábovkovou formu navyšte suroviny na dvojnásobek)

  • 2 celá vejce od slepic z volného chovu
  • 1 žloutek z vejce od slepic z volného chovu
  • 105 g cukru krupice
  • 105 g másla
  • 170 g kokosového mléka (nikoliv nápoje)
  • 55 g strouhaného kokosu
  • 190 g pšeničné polohrubé mouky
  • 7 g prášku do pečiva
  • 1 lžička mleté vanilky nebo vanilkového extraktu
  • špetka soli

+

  • 3 lžíce kvalitního kakaa
  • 1 lžíce kokosového mléka

 

Ingredience na polevu

 

  • 110 g kvalitní hořké čokolády (min. 70% obsah kakaa)
  • 90 g kokosového mléka
  • 45 g plnotučného mléka

 

 

Postup

 

  1. Vejce si vyndejte alespoň 2 hodiny předem z lednice, aby se ohřála na pokojovou teplotu. Pokud byste měli kokosové mléko v lednici, také jej vytáhněte.
  2. Máslo rozpusťte a nechte vychladnout.
  3. 2 celá vejce a 1 žloutek začněte šlehat do pěny. Jakmile začnou vejce nabývat po lžicích postupně zašlehejte cukr. Vzniknout by měla hustější lesklá a nadýchaná směs. V robotu šlehejte alespoň 10 minut, ručním šlehačem až 10 minut.
  4. K vaječné pěně postupně a pozvolna přilévejte a zašlehávejte rozpuštěné a vychlazené máslo.
  5. Dále opět velmi pomalu přilévejte a zašlehávejte kokosové mléko (Pokud by kokosové mléko mělo po otevření oddělenou bílou tuhou část a průhlednou vodnatou část, před použitím jej rozmixujte, aby se obě části propojily).
  6. Nakonec vmíchejte či zašlehejte směs strouhaného kokosu, prosáté mouky, prášku do pečiva, vanilky a špetky soli.
  7. Z těsta si oddělejte větší 1/3 stranou do menší misky a vmíchejte do ní prosáté kakao a lžíci kokosového mléka.
  8. Formičky na malé bábovky (popř. klasickou bábovkovou formu) vymažte opravdu důkladně máslem nebo olejem (doporučuji olej ve spreji, který nevynechá žádný kout)  a vysypte polohrubou moukou, strouhankou nebo jejich kombinací. U této bábovky je správná příprava formy zcela zásadní, protože nepatří mezi ty, které z formy samy vyklouznou. Z malých formiček to jde ale lépe než formy velké. Možností je bábovku upéct i v chlebíčkové formě, kterou lze vyložit pečicím papírem a s vyklápěním pak nejsou žádné větší starosti. Popř. můžete těsto upéct i v muffinových formičkách.
  9. Formičky plňte nejprve světlým těstem, poté tmavým kakaovým těstem a nakonec zbytkem těsta světlého.
  10. Pečte na 175°C asi 20 – 25 minut. Ve velké formě nechte bábovku péct asi 40-45 minut.
  11. Po upečení nechte pár minut vychladnout a poté opatrně vyklopte. Těsto je po upečení velmi měkké, proto pracujte opatrně.
  12. V malém hrnci přiveďte k varu kokosové a klasické mléko. Stáhněte z plotny a vhoďte do něj nalámou čokoládu. Ihned mícháním spojte do podoby lesklé kompaktní polevy. Polevu můžete nechat 10 minut odstát, aby více zatuhla a poté lít na bábovky, bábovku či chlebíček.

 

Related Posts

Žádné komentáře

Zanechat odpověď