Dezerty Jídlo Recepty Sladké

Vanilková tvarohová bábovka s ořechy a latté polevou

Tvarohovou bábovku jsem měla na pomyslném „to do listu“ už několik let. Po většině nevydařených pokusů jsem se totiž vždy rozhodla, že to asi není disciplína pro mě a že to nechám být. Možná jste slyšeli, že o ženách v posledních měsících těhotenství se říká, že tzv. „hnízdí“. To znamená, že mají potřebu uklízet, přeogranizovávat a zkrátka vše připravit na příchod miminka. Já jsem to zažila v prvním těhotenství a s blížícím se začátkem 9. měsíce to opět přichází. Jenže mi se máte každým týdnem stěhovat a vše, co jsem doposud mohla zabalit mám zabaleno. Tak jsem se místo toho, abych byla upjatá na naší současné domácnosti (a to věřte, že bych to tady celý přeskládala :D), odvrátila zřejmě pozornost k bábovce. Pocit, že to musím dokončit mě neopouštěl a cítila jsem se podobně jako když jsem potřebovala při prvním těhotenství nutně a co nejrychleji předělat ložnici :D. Než se bábovka povedla ku mé spokojenosti, upekla jsem jich 7 nebo 8. Z celého tohoto snažení jsem si vzala dvě věci, které jsou při pečení tvarohové bábovky podstatné – SPRÁVNÝ POMĚR SUCHÝCH A MOKRÝCH SUROVIN  a pak taky DOBRÝ A NEPROŠLÝ PRÁŠEK DO PEČIVA. Ano, dva zcela sražené pokusy měl na svědomí rok prošlý prášek do pečiva, který mě ani nenapadlo kontrolovat. Tvarohová bábovka může být zrádná, proto jsem napsala tipy a poznámky přímo do postupu receptu. Zejména si ale dejte pozor na TEPLOTU SUROVIN a DOSTATEČNÉ TŘENÍ A ŠLEHÁNÍ. Také během pečení zbytečně neotvírejte troubu. Dobré není nechat bábovku přepéct a zbytečně ji tak vysušit. A nakonec používejte česká másla.

 

Náročnost: malá – střední

Doba přípravy: do 30 minut + pečení 45 minut

Počet porcí: 10 – 12 porcí

 

 

Ingredience

 

Ingredience na bábovku

 

  • 140 g změklého másla
  • 150 g cukru krupice
  • 250 g polotučného tvarohu v kelímku (používám Madetu)
  • 3 vejce od slepic z volného chovu
  • 150 g plnotučného mléka
  • 1 lžíce rumu (možno vynechat)
  • 290 g pšeničné polohrubé mouky
  • 13 g prášku do pečiva
  • 1-2 lžičky mleté vanilky nebo vanilkového extraktu (popř. zrníčka z vanilkového lusku nebo část cukru nahraďte cukrem vanilkovým)
  • špetka soli

+

  • 50 g mletých vlašských ořechů

 

Ingredience na polevu

 

  • 105 g tvarohu (libovolné tučnosti)
  • 80 g plnotučného mléka
  • 30 ml espressa nebo silné kávy
  • 1 lžíce oříškového másla (možno vynechat)
  • 30 g moučkového cukru

 

Postup

 

  1. Máslo, tvaroh, vejce a mléko vyndejte alespoň 2 hodiny předem z lednice, aby se ohřála na pokojovou teplotu. Teplota tzv. mokrých surovin je zásadní pro to, aby se vám těsto nesrazilo již při jeho tvorbě. Zároveň doporučuji pracovat s kuchyňským robotem, který díky své výkonnosti suroviny krásně propojí.
  2. Máslo utřete spolu se 2/3 cukru do světlé nadýchané pěny – pokud vlastníte robot, použijte třecí nástavec a nechte robot pracovat alespoň 5-10 minut. Pokud budete třít suroviny ručně, věnujte se jim alespoň 10-15 minut.
  3. K máslové pěně poté postupně zapracujte tvaroh (případně oddělenou vodu v kelímku ale vylijte). Vždy zapracujte 1 lžíci a poté přidejte další.
  4. Vejce rozdělte na žloutky a bílky. Bílky dejte do čisté nádoby vhodné ke šlehání a žloutky po jednom přidávejte a zašlehávejte k máslovo-tvarohové směsi, která by měla být stále nadýchané konzistence.
  5. Dále na střídačku přidávejte prosátou polohrubou mouku a mléko.
  6. Ke vzniklé hutné lepivé směsi přidejte lžíci (či dvě:) rumu, vanilku, sůl a opět zapracujte.
  7. Bílky šlehejte v čisté nádobě, jakmile začnou světlat a nabývat, po lžicích zašlehejte zbylou 1/3 cukru až do podoby lesklé husté směsi.
  8. Nakonec vyšlehané bílky s cukrem přidejte ke zbytku těsta a zapracujte. Zpočátku se může zdát, že se bílky nebudou chtít s těstem spojit, mějte ale trpělivost. Finální konzistence těsta bude stále poměrně hutná a lepivá.
  9. Jako poslední do těsta zamíchejte prášek do pečiva (Pokud použijete klasický prášek do pečiva, lze jej přidat již spolu s moukou. Pokud ale zvolíte kypřicí prášky s jedlou sodou, je třeba těsto co nejrychleji dostat do trouby a tak jej přidávám raději až jako poslední krok. Bezfosfátové varianty (tedy ty s jedlou sodou) zpravidla totiž kypří už při přidání do těsta a postupně svoje kypřicí vlastnosti ztrácejí, na rozdíl od klasického prášku do pečiva, který je stabilnější – tuto problematiku skvěle popisuje Karolína Four na svém Instagramu).
  10. 1/3 těsta si oddělejte do menší mísy a smíchejte spolu s 50 g namletých vlašských ořechů (ořechy můžete předem opražit pro výraznější chuť, nepřidávejte je ale horké).
  11. Bábovkovou formu důkladně vymažte máslem nebo olejem a vysypte polohrubou moukou, strouhankou nebo jejich kombinací. Dejte si záležet, ať nevynecháte žádné místo, kde by se mohla bábovka přichytit.
  12. Do formy dejte vrstvu světlého těsta, vrstvu ořechového těsta a nakonec vrstvu světlého těsta.
  13. Pečte v troubě předehřáté na 165°C 40-45 minut. Troubu zbytečně během pečení neotevírejte.
  14. Po upečení nechte 2 – 3 minuty vychladnout a poté bábovku vyklopte. Pokud jste formu dobře vymazali a vysypali, mělo by to jít téměř samo:).
  15. Před krájením nechte vychladnout.
  16. Podávat můžete zasypané moučkovým cukrem nebo přelité kávovo-mléčnou polevu.
  17. Polevu si připravíte smícháním či prošleháním tvarohu s mlékem, vychladlou kávou a moučkovým cukrem (můžete přidat i lžičku oříškového másla).

 

 

TIP: V teplých letních dnech máslo měkne rychleji a ostatní suroviny se také ohřívají rychleji, než je tomu v chladných dnech. Naopak pokud si vzpomenete v zimě, že chcete péct a nemáte předem vytažené suroviny, často je třeba odložit pečení až na další den. V takovém případě je ale také možné zvolit malinko jinou variantu postupu

2. VARIANTA POSTUPU

Celá vejce šlehejte spolu s cukrem do husté lesklé pěny (alespoň 5 minut). Poté postupně a velmi pozvolna přilévejte rozpuštěné a vychladlé máslo (právě v chladnějších dnech jej můžete dát vychladit ven a chladnutí jde i poměrně rychle:) a zašlehávejte. Dále zašlehejte tvaroh, po částech na střídačku mouku a mléko, rum, vanilku, sůl a nakonec i prášek do pečiva. Dále pokračujte dle postupu výše. Oba postupy jsou funkční a vyzkoušené. Zvolit si tedy můžete ten, který vyhovuje vám v danou chvíli více vyhovuje.

 

 

Related Posts

Žádné komentáře

Zanechat odpověď