Dezerty Jídlo Recepty Sladké Snídaně

Extraoříškoví šneci s mléčnou polevou

Asi dva týdny zpátky pekla švagrová moje oblíbené skořicové šneky a přidala i polevu z mascarpone. Inspiraci na to, co doma peču nebo vařím samozřejmě sbírám všude kolem. Někdy dostanu chuť na něco, co vidím na Instagramu, jindy mě ovlivní to, co ochutnám, jako tomu bylo teď. Sladkému jsem během těhotenství naprosto propadla a po skořicovém šnekovi po nedělním obědu jsem další den dostala chuť na šneky s velkou spoustou ořechů. Kynuté těsto jsem připravila ze základu tang zhong – tedy kaše z mléka a mouky, abych si zajistila dostatečnou vláčnou těsta, navíc už do těsta jsem přidala mleté oříšky. Náplň jsem pak vytvořila z pražených lískových oříšků (asi 60%) a zbytek pražené mandle a vlašské ořechy. Ty lískáče splnily svoji úlohu a dodaly šnekům naprosto božskou chuť. No a ač jsou šneci super jen takto, ještě lepší jsou s mléčnou polevou z mascarpone a skořice!

 

Náročnost: malá – střední

Doba přípravy: do 40 minut + 75 – 105 min kynutí + 30 – 35 min pečení

Počet porcí: cca 15 – 17 šneků

 

 

Ingredience

 

Ingredience na tang zhong – kaši

 

  • 100 g plnotučného mléka
  • 10 g hladké pšeničné mouky

 

Ingredience na kvásek

 

  • 30 g čerstvého droždí
  • 35 g třtinového cukru (nebo cukru krupice či krystal)
  • 150 g plnotučného mléka
  • 10 g hladké pšeničné mouky

 

Ingredience na těsto

 

  • 200 g hladké pšeničné mouky
  • 235 g polohrubé pšeničné mouky
  • 50 g mletých oříšků (já jsem použila kombinaci pražených lískových oříšků a mandlí)
  • 55 g rozpuštěného a lehce vychladlého másla
  • 1 rozšlehané vejce od slepic z volného chovu
  • 5 g soli
  • špetka mletého kardamomu
  • 1 lžička mleté vanilky nebo vanilkového extraktu (popř. nahradit část cukru vanilkovým cukrem)

+

  • tang zhong – kaše
  • kvásek

+

  • 1  vejce od slepic z volného chovu na potření

 

Ingredience na náplň

 

  • 250 g pražených oříšků (doporučuji směs lískových oříšků, mandlí a vlašských ořechů)
  • 85 g změklého másla
  • 65 g třtinového cukru (nebo cukru krupice či krystal)
  • 1 lžička mleté vanilky nebo vanilkového extraktu (popř. nahradit část cukru vanilkovým cukrem)

 

Ingredience na polevu

(vyjde na cca 1/2 šneků)

 

  • 125 g mascarpone
  • 30 g moučkového cukru
  • 90 – 120 g plnotučného mléka (mléko přidávejte dle toho, jak moc chcete mít polevu řídkou nebo naopak hustou)
  • šťáva z 1/2 menšího citrónu
  • větší špetka skořice

 

 

Postup

 

Postup na tang zhong – kaši

 

  1. Jako první si připravte tzv. tang zhong. Zní to složitě, ale je to velmi jednoduché. Jde vlastně o kaši  z tekutiny a mouky.
  2. V malém kastrůlku smíchejte mléko s moukou. Směs dejte na plotnu a za stálého míchání metličkou zahřívejte.
  3. Jakmile začne směs houstnout do podoby kaše, stáhněte ji z plotny. Vše ještě jednou důkladně promíchejte a kaši přesuňte do misky, aby vychladla.

 

Postup na těsto

 

  1. Droždí rozdrolte v misce a zasypte cukrem. Zlehka promíchejte a nechte odpočívat. Během zhruba 10–15 minut se droždí spolu s cukrem zcela rozpustí a začne nabývat. Tento proces je mnohem rychlejší v teplých dnech. Pokud je chladněji, může se vám nejprve zdát, že se nic neděje – po chvíli ale uvidíte, jak se droždí začíná rozpouštět.
  2. Do aktivovaného droždí s cukrem přidejte 150 g vlažného mléka, 10 g mouky, důkladně rozmíchejte a nechte vzejít kvásek – trvá to cca 10-20 minut.
  3. Do mísy od robotu prosejte obě mouky, přidejte jemně mleté oříšky, rozpuštěné a lehce vychladlé máslo, vyšlehané vejce, sůl, kardamom, vanilku, vzejitý kvásek a kaši tang zhong.
  4. Začněte vše míchat pomocí stěrky a jakmile se hmota začne pojit, přesuňte ji do robotu a nechte vypracovat hladké těsto – potrvá to cca 10 minut.
  5. Z těsta zpracujte pomoučenýma rukama bochánek a nechte jej kynout na teplém místě ve velké míse přikryté utěrkou asi 60–90 minut.

 

Postup na šneky

 

  1. V mixéru nebo sekáčku rozemelte pražené oříšky spolu s cukrem najemno.
  2. Přidejte máslo a vanilku smíchejte dohromady v hustou oříškovou pastu. Máslo můžete zapracovat i přímo mixováním v robotu.
  3. Nakynuté těsto vyválejte do podoby velkého plátu ve tvaru obdélníku o tloušťce 0,5–1 cm. Rovnoměrně potřete oříškovou pastou.
  4. Plát na těsno zarolujte a krájejte na asi 1 , 5 cm silné šneky. Jednotlivé šneky pokládejte na plech vyložený pečicím papírem s dostatečnými mezerami. Jakmile je plech plný, přikryjte jej utěrkou a nechte ještě 15 minut dokynout.
  5. Nakonec šneky potřete vyšlehaným vejcem – můžete také zasypat nasekanými ořechy nebo nerozpustným cukrem, který seženete v cukrářských potřebách – a dejte péct do trouby předehřáté na 190 °C na cca 30 – 35 minut.

 

Postup na polevu

 

  1. Mascarpone rozšlehejte spolu s moučkovým cukrem.
  2. Poté postupně přilévejte mléko a zašlehávejte jej k mascarpone.
  3. Jakmile má poleva dostatečně tekutou konzistenci, dochuťte ji citronovou šťávou a mletou skořicí.
  4. Šneky seshora polévejte nebo potírejte připravenou polevou.

 

Related Posts

Žádné komentáře

Zanechat odpověď