Po delší době pro vás mám recept s fotopostupem. A důvod je úplně jednoduchý. Nedokázala jsem recept popsat dostatečně dobře slovy a tak jsem vám to prostě a jednoduše nafotila:D. Taky proto jsem měli tyto pletenky, motance nebo šneky 3x během asi 10 dnů. Původní recept na těsto jsem dostala od svojí švagrové, která právě podobné krasavce upekla a já je pro vás chtěla taky:D. Tak tady jsou.
Náročnost: střední
Doba přípravy: do 45 minut + 60 minut kynutí + 25-35 minut pečení
Počet porcí: 12-15 pletenců
Ingredience
Ingredience na kvásek
- 150 g plnotučného mléka
- 17 g čerstvého droždí
- 1 lžička třtinového cukru
- 1 lžička hladké mouky Farina
- 1/3 lžičky soli
Ingredience na těsto
- 350 g hladké mouky
- 80 g povoleného přepuštěného másla nebo klasického másla
- 1 vejce od slepice z volného chovu
- 50 g cukru
- kvásek
Ingredience na pistáciovou náplň
- 130 g pistáciového pesta Sciara (k dostání v prodejnách Foodspecials)*
- 70 g jemně mletých sicilských pistácií Sciara
- 2 bílky z vejce od slepic z volného chovu
- 100 g třtinového cukru
+
- 1 rozšlehané vejce od slepic z volného chovu
- hrubě mleté sicilské pistácie Sciara
* Produkty značky Sciara ze Sicílie jsem si okamžitě zamilovala. Kvalita a chuť je opravdu jedinečná. Vybrat si můžete z pistáciové řady, řady mandlové a taky lískooříškové. V rámci pistácií nabízí značka nejvíce produktů – jsou to dva druhy pistáciových krémů, celé loupané pistácie, pistácie drcené nebo zcela rozemleté a nakonec i pistáciové pesto. Pesto se skvěle hodí do slaných pokrmů, jelikož není přislazované. Přesto jsem si jej zvolila jako základ pro náplň v tomto receptu. Fungoval by ale samozřejmě i pistáciový krém, který by se již tolik nepřislazoval. Pokud nejste fanoušky pistácií, doporučuji zkusit zaměnit v receptu pistáciové produkty za produkty mandlové:).
Postup
Postup na kvásek
- Mléko ohřejte na cca 40°C – zkrátka tak, aby bylo vlažné.
- Rozdrolte do něj droždí, přisypte 1 lžičku cukru, 1 lžičku hladké mouky, sůl a vše promíchejte pomocí metličky.
- Směs na kvásek přikryjte čistou utěrkou a dejte na teplé místo, dokud nevzejde. Trvá to asi 15 minut.
Postup na náplň
- Zatímco kvásek pracujte, připravte si náplň.
- Ve větší misce smíchejte pistáciové pesto, mleté pistácie a cukr.
- Dále přidejte bílky a promíchejte.
- Měla by vzniknout hustá náplň, která se však díky bílkům lehce roztírá. (Pokud budete s náplní experimentovat, pamatujte na správnou konzistenci. Nesmí být příliš tuhá, těsto by se mohlo při nanášení trhat. Pokud bude zase příliš tekutá, bude při motání jednotlivých kousků vytékat. Pokud by byla tedy náplň tuhá, přidejte bílek. V opačném případě přidejte více mletých ořechů.)
Postup na těsto
- Pro nejlepší výsledek si vyndejte vejce i máslo alespoň 2 hodiny předem z lednice.
- Do mísy od robotu prosejte hladkou mouku, přidejte celé vejce, (přepuštěné) máslo, cukr a kvásek.
- Použijte nástavec typu hák a nechte robot vypracovat hladké nelepivé těsto – trvá to cca 7-10 minut.
- Vypracované těsto přesuňte do čisté mísy nebo jej můžete nechat i v míse od robotu – pouze jej odlepte a znovu do mísy položte v podobě koule.
- Mísu přikryjte kuchyňskou utěrkou a nechte 60 minut kynout na teplém místě.
- Vykynuté těsto párkrát prohněťte v rukou a přesuňte na lehce pomoučenou pracovní plochu.
- Těsto vyválejte na velký plát ve tvaru obdélníku a tloušťce cca 2 mm.
- Náplň rozprostřete pomocí lžíce rovnoměrně po celém těstě – nevynechte ani okraje.
- Jednu z delších stran těsta přehněte do půlky plátu těsta.
- Stejně postupujte s protilehlou stranou – vznikne vám takový závin.
- Dále těsto rozkrájejte na jednotlivé díly – asi 1,5 cm široké.
- Každý díl v rukou zatočte a jeho konce spojte. Také můžete celý kousek zamotat do podoby šneka. Důležité je, aby konce u sebe držely.
- Pletence pokládejte na plech vyložený pečicím papírem.
- Jakmile máte plech plný, potřete pletence rozšlehaným vejcem a posypte hrubě mletými pistáciemi.
- Pečte na 170°C asi 25-35 minut, dokud nezezlátnou a nebudou uvnitř hotové. Během pečení pletence hlídejte. Pokud byste je pekli příliš dlouho, mohl by být výsledek sušší.
TIP: Pokud nevlastníte kuchyňský robot, nevadí. Těsto vypracujete i pomocí rukou. Postupujte stejně jako při využití robota s tím rozdílem, že suroviny v mísy začněte po stranách smíchávat pomocí stěrky. Jakmile se začnou suroviny pojit, přesuňte si je pracovní plochu a vypracujte pomocí rukou.
TIP: Zkuste třeba i náplň z pekanových ořechů – jednoduše použijte rozemleté ořechy, třtinový cukr, bílek a třeba lžičku skořice nebo kakaa.
TIP: Těsto s náplní můžete také postupně zatočit – jak když se třeba motá listové těsto na šneky:D, rozkrojit na dvě části a každou z části rozříznou podélně napůl. Tyto dvě části dále zamotejte do podoby pletence a zatočte. Vznikne zase úplně jiný tvar a místo malých pletenců budete mít dva velké, které lze krájet na plátky:).
Recept vznikl ve spolupráci s Foodspecials.
Žádné komentáře