Risotto bylo jedním z receptů, který mě přivedl k takové té „opravdové“ gastronomii. I já jsem totiž kdysi dělala risotto se smetanou. Ano, je to tak. Žádný učený z nebe nespadl, žejo. Vtip je ale v tom, že to pravé italské risotto je asi tak milionkrát lepší než to, kam nalijete pro krémovitost smetanu. I bez přítomnosti smetany není risotto žádná dieta. Máslo, parmazán a rýže s vysokým obsahem škrobu – právě ten dělá v risottu onu krémovitost. Tento recept na dýňové risotto pochází ještě z mého starého blogu. Na dotaz známé, kde že prý ho může na novém blogu najít, jej konečně přidávám:).
Náročnost: malá-střední
Doba přípravy: do 60 minut
Počet porcí: 2 porce
Ingredience
- 1/2 dýně hokkaido (popř. máslové či jiné dýně)
- 1 šalotka
- 250 g rýže vhodné na risotto (Arborio, Carnaroli nebo Acquerello)
- 1 dc bíleho vína
- 1 l horkého vývaru (z masa či zeleniny)
- 100 g parmazánu
- přepuštěné máslo/řepkové olej
- sůl a čerstvě mletý pepř
Postup
- Připravte si horký vývar. Pro samotnou přípravu risotta je horká tekutina základní ingrediencí. (Můj tip: Aby nebylo nutné pokaždé vařit nový vývar, předpřipravte si jej a zamrazte. Poté vždy jen vývar rozpustíte a můžete jej používat mimo jiné i do omáček či polévek.)
- Dýni omyjte, vydlabejte a nakrájejte na menší kousky. Pečte si spolu s přepuštěným máslem nebo řepkovým olejem na 220°C 20 minut zakryté a pak ještě 10-15 minut odkryté.
- Upečenou dýni rozmixujte spolu se dvěma menšími naběračkami vývaru.
- Jemně nakrájenou šalotku dejte zpěnit do rozehřátého tuku (1 lžíce másla). Šalotku restujte dokud nepovolí a nezměkne. Neměla by chytat zlatavou barvu, ale naopak by měla v risottu splynout se zrníčky rýže.
- K šalotce přidejte rýži a opět restujte cca 30 – 45 sekund, tak aby se každé zrníčko rýže obalilo tukem.
- Přilijte víno a nechte na středním plameni, za stálého míchání, tekutinu odpařit (v tomto množství trvá proces pár sekund).
- Jakmile je víno odpařené, přidejte 2 – 3 naběračky horkého vývaru. Po každé, když se tekutina odpaří, přidejte další naběračku a tento proces opakujte dokud není rýže hotová – tedy na skus (nesmí být příliš měkká, ale ani příliš tvrdá). Risotto často míchejte.
- Před poslední naběračkou vývaru přidejte k rýži připravené dýňové pyré. Společně vše důkladně promíchejte a prohřejte.
- Risotto stáhněte z ohně. Přidejte lžíci másla, nastrouhaný parmazán a nechte 2 minuty odpočinout pod pokličkou. Poté rychle zamíchejte a dle potřeby dochuťte solí a pepřem.
- Risotto doporučuji podávat s filetem ze pstruha. Filet omyjte, důkladně osušte a osolte. Na trošce olivového oleje, na středně rozpálené pánvi přitlačte pstruha kůží dolů a chvíli přidržte. Doba přípravy filetu záleží na jeho velikosti a tloušťce – jakmile začíná maso světlat a být hotové, filet obraťte, přihoďte k němu kousek másla a stáhněte z plotny. Pánví kružte než se všechno máslo rozpustí a pstruh takto dojde. Navíc získá od másla další skvělou chuť.
TIP: V receptu je tip na servírovaní s filetem ze pstruha. Rybu ale můžete klidně vynechat a risotto ozvláštnit třeba lanýžovým máslem/olejem.
TIP: Pokud striktně dodržujete gastronomické zásady, pak by bylo dobré říct, že jedno z nich je „ryba a sýr k sobě nepatří“. Potom v risottu vynechejte sýr a nebo naopak rybu. Mně ale risottu bez parmazánu nebaví a v tomto případě se mi s rybou nijak nebije. Pravidla jsou od toho, aby se porušovala, ne?:)
2 Komentáře
Dýňová topinka s brynzou, tvarohem, karamelizovanou cibulí a oříšky – MamaChef
22. 10. 2020 at 21:01[…] Upečenou dýni rozmixujte dohladka – ze vzniklého pyré si odvažte 200 g. Pokud Vám nějaké pyré zbude, schovejte jej po vychladnutí do lednice a využijte do jiného dýňového receptu (doporučuji třeba dýňové risotto). […]
Jitka
24. 1. 2021 at 21:25mám raději tuto s opečenmi kousky dýně a semínky https://bestrecepty.cz/recept/dynove-rizoto-s-oprazenymi-seminky/