Víte jak jsem si vymyslela tento recept? Tak, že jsem objednávala koření na indické recepty a při koupi garam masaly jsem si říkala, že z toho udělám koláč. Ehm, jsem ještě velmi nezkušená v tom, co přesně jednotlivé směsi koření obsahuji. Koláč s česnekem a kmínem by totiž asi nebyl to pravé ořechové. U slova masala jsem byla ale správně, to totiž označuje různé směsi koření indického původu. I tu pro přípravu nápoje chai masala. Někdy se mu říká i Yogi tea. Jde o černý čaj s touto směsi koření, podávaný s mlékem. A přesně to je i základem těchto muffinů. Obecně platí to, že směs na chai masalu tvoří jako základ zázvor a kardamom, doplněné o další koření. Složení a poměry se ve světe liší a tak jsem si i já vytvořila svoji směs. Koření můžete přidat hned do mléka, já v mléce nechala chvíli vylouhovat jen celé koření.
Náročnost: malá
Doba přípravy: do 60 min (včetně pečení)
Počet porcí: 12-14 muffinů
Ingredience
Ingredience na švestky
- 3-4 velké švestky
- 20 g třtinového cukru
- 1 lžička skořice
- lžička másla
Ingredience na směs koření chai masala
- 1 lžička mletého hřebíčku (pokud neseženete mletý, použijte cca 7 kusů hřebíčku a rozdrťte jej ve hmoždíři)
- 2 lžičky mleté skořice
- 1 lžička mletého zázvoru
- 2 lžičky mletého kardamomu (můžete použít zrníčka kardamomu a rozdrtit je ve hmoždíři)
- 1/2 lžičky muškátového oříšku
- špetka čerstvě mletého pepře
Ingredience na těsto
- 210 ml plnotučného mléka
- 1 hvězdička badyánu
- 3 hřebíčky
- (1 tobolka kardamomu)
- 2 lžičky černého čaje nebo 1 nálevový sáček
- 2 vejce od slepic z volného chovu
- 100 g třtinového cukru
- 100 g másla
- koření chai masala
- 180 g (celozrnné) pšeničné mouky
- 80 g mletých mandlí
- 15 g prášku do pečiva (bezfosfátového)
- kůra z 1/2 chemicky neošetřeného citrónu
Postup
- Než se pustíte do samotného pečení je potřeba si připravit mléko – „chai“.
- Mléko nechte ohřát v menším hrnci spolu s badyánem, kardamomem a 3 hřebíčky.
- Jakmile je mléko dostatečně horké, vhoďte do něj čaj a nechte jej 4-5 minut vyluhovat.
- Poté sceďte do odměrného válce a nechte mléko vychladnout.
- Ochuceného mléka by mělo být 200 ml, popř. jej doplňte o studené mléko.
Postup na švestky
- Švestky omyjte, zbavte pecek a stopek a nakrájejte na čtvrtky.
- V menším hrnci si rozehřejte lžičku másla a vhoďte na něj nakrájené švestky.
- Poté zasypte cukrem, skořicí a za stálého míchání prohřívejte asi 3 minuty, dokud švestky lehce nezměknou a cukr se zcela nerozpustí a nezačne se pojit se šťávou se švestek.
- Stáhněte z plotny a nechte vychladnout.
Postup na muffiny
- Alespoň dvě hodiny předem si vyndejte vejce z lednice, aby získala pokojovou teplotu.
- Máslo rozpusťte a nechte zchladnout.
- Směs koření chai masala jednoduše vytvořte smícháním jednotlivých druhů koření. Možností je si koření vyrobit přímo ve hmoždíři z celého hřebíčku, kardamomu, apod. – záleží, co máte zrovna k dispozici.
- Koření smíchejte s prosátou moukou, mletými mandlemi, práškem do pečiva a špetkou soli.
- Ve větší míse vyšlehejte vejce s cukrem do pěny – nejprve šlehejte samotná vejce, potom po lžících zašlehávejte cukr, dokud nevnikne celistvá, mírně hustá směs.
- Poté pomalu přilévejte rozpuštěné máslo a zašlehávejte.
- Dále za postupného zašlehávání přidejte ochucené chai mléko.
- K mokrým surovinám přidávejte postupně směs suchých ingrediencí a postupně zašlehávejte.
- Formu na muffiny/cupcakes vyložte papírovými košíčky.
- Do každého košíčku dejte 3-4 lžičky připraveného těsta – těsto by mělo končit cca 0,5 cm pod okrajem košíčku.
- Doprostřed každého muffinu dejte čtvrtku připravené švestky.
- Seshora posypte troškou mletých mandlí a dejte péct do trouby rozehřáté na 180°C.
- Pečte cca 25-30 minut.
Žádné komentáře