Tentokrát jsem pro vás připravila recept na sezónní salát se špízy z mletého hovězího masa v rámci KVALITNÍ CHALLENGE. O co přesně jde? Jde o to, že by kvalita měla mít přednost před kvantitou a také to, že není jedno, po jakém výrobku v obchodě sáhnete. Já třeba už delší dobu nesáhnu po jiném mase, než tom farmářském nebo v bio kvalitě. Spoustu lidí by mohla mít argument na cenu. Maso je ale zrovna jednou z potravin, kterou určitě nemusíme konzumovat denně a ani bychom vlastně tak úplně neměli. Nicméně po narození mého syna jsem si zvykla kupovat opravdu kvalitní maso a už jsem se toho nepustila. Po BIO výrobcích sahám v obchodě ale ve více případech – samozřejmě i já koukám na cenu, ale často lze nákup udělat vyváženě a třeba pořídit i spoustu věcí zvýhodněně. Zeleninu, která se neloupe se snažím vybírat obezřetněji, než tu, kterou slupky zbavíte. Mimo označení bio existuje třeba ještě označení REGIONÁLNÍ POTRAVINA. Na webu regionální potraviny najdete seznamy oceněných potravin z daných regionů. Je zkrátka fajn při nákupu potravin přemýšlet a číst etikety. Jeden pohled na výrobek vás totiž může rychle od nákupu odradit. Nejsem odborník na výživu, ale jakmile vidím u např. obyčejného jogurtu sáhodlouhý popis složení, rychle jej odkládám.
Doba přípravy: do 40 minut
Počet porcí: 4 porce
Náročnost: malá
Ingredience
Ingredience na špízy
- 500 g bio mletého hovězího masa (12 ks )
- 125 g balkánského sýru
- 1 stroužek česneku
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Ingredience na salát
- 200 g bio pohanky
- 250 g bio cherry rajčat
- 150 g cukrového hrášku
- 1 bio cuketa
- 2 střední bio mrkve
- 75 g polníčku
- 100 g římského salátu
- šťáva z bio citrónu
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- med
- za studena lisovaný řepkový olej
Ingredience na dresink
- 200 g bílého jogurtu
- čerstvý kopr
- 1 stroužek česneku
- 2 lžíce za studena lisovaného řepkového nebo slunečnicového oleje
- pár kapek šťávy z bio citronu
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Postup
Postup na špízy
- Do větší mísy dejte mleté hovězí, rozdrolte balkánský sýr, přidejte sůl, čerstvě mletý pepř a 1 stroužek utřeného česneku.
- Vše pomocí rukou důkladně propojte a vypracujte.
- Z tohoto množství vytvarujte 12 šišek – můžete je hned napíchnout na špízy nebo péct jen tak a špízy vytvořit až po upečení.
- Masové šišky položte na pekáč vyložený pečicím papírem, přikryjte a pečte v troubě rozehřáté na 200°C asi 15 minut.
- Poté odkryjte, teplotu zvyšte na 220°C a dopečte – aby se vytvořila na šiškách krusta. Trvá to asi 5 minut.
- Nepečte maso déle, aby se nevysušilo. Hovězí maso nemusí být uvnitř úplně udělané, ale ideálně na medium-well (tedy ještě lehce růžové). Díky tomu si maso zachová svoji šťavnatost a nebude tuhé a suché.
Postup na salát
- Pohanku důkladně promyjte studenou vodou a vařte dle návodu na obalu – pohanku zalijte 500 ml vody, přidejte sůl, lžičku oleje nebo másla a přiveďte k varu. Vařte asi 5 minut na mírném ohni. Potom pohanku stáhněte, přikryjte pokličkou a nechte asi 20 minut odstát. Během této doby by měla pohanka dojít a vstřebat zbytek vody.
- Rajčata omyjte, nakrájejte na poloviny a vložte do pekáče (stranou řezu nahoru). Zakápněte olejem, osolte a pečte spolu také na 200°C asi 15-20 minut – dokud nezačnou rajčátka měknout a seshora karamelizovat.
- Cuketu také důkladně omyjte a nakrájejte na tenká kolečka a ty pak na poloviny.
- Nakrájenou cuketu dejte do misky a promíchejte s marinádou – tu vytvoříte ze šťávy z 1/2 většího citrónu, 2-3 lžic oleje, soli a lžičky medu nebo cukru.
- Mrkev očistěte a nakrájejte na julienne – tenké nudličky. Hráškové lusky propláchněte a osušte.
- Na pánvi si rozehřejte trošku oleje a opékejte mrkvové nudličky dozlatova.
- Na poslední minutu přihoďte i hráškové lusky a pořádně osolte.
- Římský salát opláchněte a natrhejte na menší kousky.
- Polníček také propláchněte.
Postup na dresink
- Jogurt rozmíchejte ve střední misce s na jemno nasekaným čerstvým koprem (množství si zvolte dle vaší chuti:), utřeným česnekem a citrónovou šťávou. Dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem.
TIP: Dresink můžete připravit i ze zakysané smetany nebo kombinace zakysané smetany s jogurtem.
Dokončení
- Římský salát a polníček promíchejte společně s troškou soli a řepkového oleje.
- Na talíř vždy položte trošku salátové směsi a několik lžic pohanky.
- Nahoru položte několik orestovaných hráškových lusků spolu s mrkví.
- Dále přidejte několik pečených rajčátek a marinovanou cuketu.
- Dozdobte koprovým dresinkem a podávejte s hovězími špízy.
Recept vznikl ve spolupráci s Akademie kvality.
Žádné komentáře