Velikonoce jsou tradičně spjaty s pečením mazance nebo beránka. V mnoho domácnostech se pro tuto příležitost připravuje i dort. Když jsem se rozhodla, že pro vás chci připravit k Velikonocům právě recept na dort, ihned mě napadlo, že bude mrkvový. Jak ale už víte, nakonec místo dortu vznikla mrkvová bábovka a pro dort jsem zvolila vláčný kokosový korpus s čokoládovou ganache a krémem ze šlehačky a mascarpone – pokud chcete i s kapkou kokosového likéru/rumu:). Nakonec stačí dozdobit malými čokoládovými vajíčky, květinami a jarní velikonoční dortík je na světě:).
Náročnost: střední
Doba přípravy: do 40 minut + 60-70 minut pečení + 30 minut dokončení
Počet porcí: cca 10 porcí
Ingredience
(na dortovou formu o průměru 18-20 cm)
Ingredience na korpus
- 150 g másla
- 115 g cukru
- 115 g strouhaného kokosu
- 4 vejce z volného chovu
- 100 g plnotučného mléka
- 115 g hladké mouky
- 1 prášek do pečiva (bezfosfátový)
Ingredience na ganache
- 200 ml smetany ke šlehání
- 100 g čokolády s minimálním obsahem kakaa 70%
Ingredience na krém
- 250 g mascarpone
- 200 ml smetany ke šlehání – dobrou zkušenost mám např. se značkou Moravia (červená krabička)
- 4 lžíce moučkového cukru
- šťáva z 1/2 citrónu
- velká hrst borůvek
Postup
Postup na korpus
- Máslo rozpusťte a nechte zchladnout.
- Mouku prosejte do menší mísy, přidejte prášek do pečiva, kokos a promíchejte.
- Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny – nejprve šlehejte samotná vejce, potom po lžících zašlehávejte cukr, dokud nevnikne celistvá, mírně hustá směs.
- Poté pomalu přilévejte rozpuštěné máslo a zašlehejte.
- Dále za postupného zašlehávání přidejte mléko.
- K mokrým surovinám přidejte směs suchých ingrediencí a krátce prošlehejte.
- Formu vyložte pečicím papírem nebo vymažte máslem a vysypte hladkou moukou.
- Těsto na korpus přelijte do formy a pečte v troubě předehřáté na 170 – 175°C 60-70 minut – hlídejte hlavně střed korpusu, který je peče nejdéle – zkuste test se špejlí.
- Hotový korpus nechte zcela vychladnout.
Pokud použijete větší dortovou formu, korpus se bude péct kratší dobu, úměrně jeho výšce.
Postup na ganache
- V malém kastrůlku přiveďte smetanu k varu.
- Poté stáhněte z plotny a vhoďte do smetany nalámanou čokoládu.
- Ihned míchejte, dokud se smetana s čokoládou nespojí.
Postup na krém
- Smetanu vyšlehejte do tuhé šlehačky. Každá smetana se nedá dokonale vyšlehat, proto sáhněte po osvědčené značce s vysokým obsahem tuku (min. 33%) – pokud by šlehačka i jen zčásti tekla, dort nebude držet.
- Ve velké míse vyšlehejte společně mascarpone s cukrem a citrónovou šťávou.
- K mascarpone pomocí lžíce nebo stěrky opatrně přimíchejte připravenou šlehačku. Pracujte zlehka a míchejte jen tak dlouho, než se oba komponenty spojí.
TIP: Do krému můžete přidat i malý panák kokosového likéru nebo kokosového rumu.
Dokončení
- Korpus rozkrojte uprostřed.
- Obě části korpusu seshora bohatě potřete čokoládovou ganache. Nechte alespoň 10 minut zatuhnout.
- Pomocí cukrářské stěrky potřete jeden korpus zhruba polovinou z připraveného krému.
- Do krému rovnoměrně poskládejte omyté a osušené čerstvé borůvky.
- Přiklopte druhou částí korpusu, potřete zbytkem krému a uhlaďte seshora i kolem dokola.
- Dort dejte zatuhnout do lednice alespoň na 1 hodinu.
- Zdobit můžete jedlými květy (pokud použijete ty nejedlé, nepokládejte je přímo na dort) , čokoládovými vajíčky a sušeným kokosem, popř. čerstvým ovocem a čokoládou.
Recept vznikl ve spolupráci s e-shopem Kulina.
4 Komentáře
Lenka
14. 10. 2019 at 13:54Dobrý den, chci se zeptat, když mám formu s rozměrem 26cm, vyskočí piškot pěkně, abych ho hezky rozkrojila? Nebo mám zvýšit dávku? Děkuji za odpověď. Pěkný den
Martina
14. 10. 2019 at 14:05Hezký den, já bych dávku určitě navýšila. Mohlo by stačit navýšit o 1/2 z celé dávky:). M.
Lenka
18. 10. 2019 at 14:17Tak budu péct zítra a navýším o tu půl dávku, tak uvidíme. Snad se povede❤️Dám vědět😁
Kokosová buchta s krémem z bílé čokolády a grepu – MamaChef
31. 10. 2019 at 22:39[…] najdete u mě na Instagramu, kde na ni mám v původní verzi recept a nebo tady u receptu na Velikonoční kokosový dort. Korpus na dort mi totiž sám o sobě tak chutnal, že jsem jej začala péct jako rychlou buchtu. […]