Butter Chicken je Butter Chicken, ale vařit ho pořád dokola už by taky byla nuda. A tak je tu moje variace na Mango Chicken – tedy kuřecí v mangové omáčce. Dělala jsem ho už kdysi dávno a věděla, že ho chci na blog. Tak konečně na něj přišla řada. Možná je zvláštní kombinace kokosového mléka a klasické smetany, ale takto mě toto jídlo prostě baví a věřím, že bude i vás:).
Náročnost: malá
Doba přípravy: min. 2 hodiny marinování + do 45 minut
Počet porcí: 3-4 porce
Ingredience
- 500 g kuřecích prsou
- himalájská sůl
Ingredience na marinádu
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžička koření Masala
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 2 lžíce kokosového mléka
Ingredience na omáčku
- 1 zralé mango
- 1/2 cibule
- 1 stroužek česneku
- kousek zázvoru (asi velikosti palce)
- 1 celá skořice
- 2-3 hřebíčky
- 1 lžička koření Masala
- špetka římského kmínu
- 1 lžička mletého koriandru
- 100-150 ml vývaru nebo vody
- 100 ml kokosového mléka
- 1 lžíce rajčatového pyré
- 100 ml smetany (min. 30% obsah tuku)
- 1 lžíce jogurtu
- hrst kešu
- rostlinný olej
- himalájská sůl
Postup
- Maso omyjte, osušte, očistěte a nakrájejte na středně velké kostky. Osolte.
- Ve střední míse smíchejte kokosové mléko, olej, koření Masala a kurkumu.
- Kostky osoleného kuřecího masa zamíchejte do marinády a nechte alespoň 2 hodiny v chladu.
- Větší vysokou pánev rozpalte a opečte naložené kuřecí dozlatova. Pracujte při vysoké teplotě.
- Maso odložte stranou a na stejné pánvi si rozpalte trošku rostlinného oleje.
- Do tuku vhoďte skořici, hřebíček a restujte, dokud se koření nerozvoní.
- Přidejte i zbytek koření – Masalu, římský kmín a koriandr a zarestujte.
- Přidejte na jemno nasekanou cibuli, česnek, zázvor a lehce opečte.
- Nakonec přihoďte na malé kousky nakrájené mango a vše zalijte vývarem/vodou a kokosovým mlékem.
- Osolte a přikryté nechte dusit, dokud nebude mango zcela měkké.
- Pak si mangovou směs přesuňte do mixéru vše rozmixujte v hladké pyré.
- Pyré vraťte do pánve a přidejte i hotové kuřecí.
- Zalijte smetanou, přidejte lžíci rajčatového pyré a nechte pár minut probublávat, ať se spoji všechny chutě.
- Přihoďte hrst kešu ořechů a dochuťte solí a lžící bílého jogurtu.
- Podávejte s rýží nebo indických chlebem naan.
TIP: Smetanu v receptu můžete nahradit kokosovým mlékem. Výsledek bude mít o něco nasládlejší chuť a kokos bude v omáčce více cítit. Do omáčky pak můžete přidat i trošku sušeného kokosu.
9 Komentáře
Míša
24. 3. 2019 at 17:37Dneska vyzkoušeno a fakt výborný. Jen jsem nedala smetanu, aby to nebylo moc hutné. Určitě jsem to nedělala naposledy.
Martina
26. 3. 2019 at 20:35Děkuji mockrát, jsem opravdu ráda, že chutnalo!:)
Vítězslav
18. 2. 2020 at 17:06No jdu to vyzkošet, ale proč se tady pořád dokola objevují ty samé fotky?
Marta
24. 4. 2020 at 13:27Dobrý den, Marti, dekuji za úžasný recept. Pochutnat jsme si celá rodina včetně 2 letého synka. Hezky den Marta
Martina
26. 4. 2020 at 11:33Dobrý den, Marti, moc děkuji za milý komentář! Mám velkou radost! Martina
Eliška
1. 5. 2020 at 12:31Moc, moc dobré. Mělo úspěch u celé rodiny. Díky
Martina
22. 5. 2020 at 11:36Moc děkuji!! Moc toho vážím!:)
Markéta
14. 6. 2021 at 9:11Zdravím,
skořici a hřebíček vytahujete? V některém receptu zůstává, jindy ne, a tady mi to není jasné.
Martina
14. 6. 2021 at 17:29Většinou vyndávám koření až vždy před servírováním. Můžete ale klidně vytáhnout vše společně. U skořice to jde snadno, hřebíčky se občas hůře hledají:D