Bezlepkové Hlavní jídla Jídlo Kuřecí Recepty Sváteční

Voňavé kuře na smetaně se skořicí

 

Náročnost: malá-střední

Doba přípravy: 30 minut + marinování přes noc + 90 minut pečení

Počet porcí: 5 porcí

 

 

Ingredience

 

  • 1 menší kuře nebo 3-4 kuřecí stehna
  • 250 ml smetany (min 30% tuku)
  • 1 střední jablko
  • 1 střední cibule
  • 5 hřebíčků
  • 2 celé skořice
  • mletá skořice
  • mleté červená paprika
  • kurkuma
  • máslo
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

+

  • 8-10 menších brambor
  • 4 plátky slaniny
  • hrst růžičkové kapusty
  • máslo

 

 

Postup

 

  1. Smetanu spolu s celou skořicí 5 minut povařte. Poté nechte vychladnout.
  2. Kuře omyjte, osušte a bohatě osolte – i uvnitř.
  3. Posypte mletou paprikou a vmasírujte spolu se solí do kůže.
  4. Jablko umyjte a nakrájejte na měsíčky.
  5. Do každého kousku jablka zapíchněte hřebíček a jablka dejte dovnitř kuřete.
  6. Cibuli oloupejte, rozkrojte napůl a taktéž vložte dovnitř kuřete.
  7. Kuře vložte do pekáče a přelijte vychladlou smetanou.
  8. Skořici přidejte do kuřete.
  9. Přikryjte alobalem nebo horním dílem pekáče a marinujte v přes noc v  lednici.
  10. Než půjdete spát, otočte kuře.
  11. Druhý den kuře přendejte do remosky i s veškerou smetanou – znovu osolte a posypte mletou paprikou.
  12. Pečte cca 45 minut a poté obraťte a pečte dalších 45 minut.
  13. Hotové kuře vyndejte a výpek se smetanou slijte do malého hrnce.
  14. Smetana bude sražená. Použijte proto tyčový mixér a vše rozmixujte v hladkou omáčku.
  15. Přidejte lžičku kurkumy a nechte omáčku provařit.
  16. Doporučuji podávat s bramborami a růžičkovou kapustou.
  17. Brambory stačí i se slupkou omýt a celé uvařit.
  18. Vychladlé brambory rozkrojte napůl a přidejte na poslední půl hodinu pečení ke kuřeti.
  19. Růžičkovou kapustu opláchněte, seřízněte  a zbavte vrchních lístků.
  20. Na 3 minuty vhoďte do vroucí  vody, poté ihned přesuňte do misky s ledovou vodou – zachová barvu.
  21. Na suché pánvi opražte slaninu a přidejte lžící másla a napůl rozkrojené blanšírovanou kapustu. Opečte do zlatova.
  22. Kuře podávejte s omáčkou, bramborami ve slupce a růžičkovou kapustou se slaninou.

 

 

TIP: Na stehna vám postačí menší 2l Remoska, pro celé kuře doporučuji Remosku 4l.

 

TIP: Smetana má tendence rychle tmavnout. Neznamená to, že je ale kuře spálené. Přesto jej však po celou dobu hlídejte. Můžete vzít i kus alobalu, položit ho přes nádobu Remosky a přiklopit horním dílem, který teplo produkuje.

 

Recept vznikl ve spolupráci s Remoskou.

Related Posts

Žádné komentáře

Zanechat odpověď