Náročnost: malá-střední
Doba přípravy: do 60 minut + 2 hodiny
Počet porcí: 2-3 porce
Ingredience
- 500 g kuřecích prsou
- himalájská sůl
Ingredience na pastu
- 3 stroužky česneku
- malý kousek zázvoru (asi jako palec)
- 1 lžička sušených chilli vloček nebo 1/2 chilli papričky
Ingredience na marinádu
- 250 g bílého jogurtu s vysokým obsahem tuku
- 1/2 lžičky skořice
- 1 lžíce mletého koriandru
- 1/2 lžíce mletého římského kmínu
Ingredience na omáčku
- 2 lžíce másla
- 1 celá skořice
- 4 hřebíčky
- 1 lžíce strouhaného zázvoru (sušený nebo čerstvý)
- 1/2 cibule
- 7 lžic rajčatového pyré
- 1 lžička kurkumy
- 250 ml smetany (min. 30% obsah tuku)
- 1 lžíce zakysané smetany (možno vynechat)
- himalájská sůl
- citrónová šťáva
Postup
- Maso omyjte, osušte, očistěte a nakrájejte na středně velké kostky. Osolte.
- V hmoždíři (nebo pokud stejně jako já hmoždíř nemáte, použijte výkonný chopper/sekáček) vytvořte z česneku, čerstvého zázvoru a chilli co nejhladší pastu.
- Ve větší míse smíchejte bílý jogurt, mletou skořici, mletý koriandr, mletý římský kmín a nakonec přimíchejte i připravenou pastu.
- Kostky osoleného kuřecího masa zamíchejte do marinády a nechte alespoň 2 hodiny v chladu.
- Maso i s marinádou přesuňte do pekáče a nepřikryté pečte při vysoké teplotě – 250°C 20-25 minut. Pravidelně maso otáčejte a hlídejte.
- Zatímco se maso peče, připravte si základ pro omáčku.
- Ve středním až větším hrnci rozehřejte máslo – při mírném ohni.
- Do másla vhoďte skořici, hřebíček a restujte, dokud se koření nerozvoní.
- Přidejte na jemno nasekanou cibuli a nechte zesklovatět.
- Dále pokračujte přidáním rajčatového pyré.
- Ihned můžete zalít smetanou a přidat lžičku kurkumy.
- Jakmile bude maso upečené, přendejte ho i s veškerým výpekem do omáčky. Dochuťte solí.
- Na mírném ohni nechte omáčku vařit zhruba 15 minut.
- Nakonec můžete přimíchat lžíci zakysané smetany a kapku šťávy z citrónu.
- Podávejte s jasmínovou rýží nebo domácím indickým chlebem naan.
TIP: Moje verze butter chicken je mírně pálivá. Pokud chcete pikantnější, přidejte chilli ke skořici a hřebíčku na rozehřáté máslo. Naopak pokud např. pálivé nemůžete, chilli vynechejte.
TIP: Přiznám se, že toto jídlo často vařím velmi inuitivně. Proto se nebojte přidat koření dle vaší chuti a potřeby.
4 Komentáře
Veronika
22. 1. 2020 at 9:13Chutove super, jen nám nějak vzniklo hrozně málo omáčky (asi jak zde na rozdíl od jiných receptů nejsou konzervovaná rajčata – smetana s protlakem příliš tekutiny neudělala)…
Nikola Ismail
24. 1. 2021 at 12:07Dnes jsem udělala Váš recept, byl výborný !!!
Zuzka
10. 12. 2021 at 14:59Marti, díky za tento recept, už jsem to vařila potřetí a je to vždy velká dobrota.
Martina
15. 12. 2021 at 14:06Děkujuu:))