Náročnost: malá
Doba přípravy: do 30 minut + 30 minut pečení
Počet porcí: cca 10 kousků
Ingredience
- 130 g mletých lískových oříšků
- 70 g hladké (špaldové) mouky
- 1 prášek do pečiva (bezfosfátový)
- 50 g lískooříškového másla
- 50 g másla
- 130 g rýžovo-oříškového mléka (značka Natrue – seženete např. ve Sklizenu, na Rohlíku – popř. jiného oříškového mléka)
- 2 vejce z volného chovu
- 70 g třtinového cukru
- špetka soli
- 2 x tyčinka Lindt Nocciolatte (mléčná čokoláda plněná nugátovým krémem s lískovým oříškem – popř. zvolte jinou dostupnou čokoládu s celými kousky oříšků)
+
- 70 g smetany ke šlehání
- 70 g nugátové čokolády nebo 50% hořké čokolády (já použila Lindt Excellence Noisette Du Piemont , která ale není zatím příliš k sehnání, nahradit můžete mírně hořkou čokoládou)
Postup
- Mleté oříšky, mouku, prášek do pečiva a špetku soli společně promíchejte.
- Přidejte oříškové máslo, povolené klasické máslo, oříškové mléko a pomocí cukrářské stěrky vše spojte.
- Do větší mísy rozklepněte obě vejce, přisypte cukru a ručním šlehačem nebo v kuchyňském robotu se šlehacím nástavcem šlehejte do husté pěny – trvá to zhruba 5 minut.
- Našlehanou vaječnou pěnu přidejte k oříškovému těstu a opět pomocí stěrky opatrně vše propojte.
- Bábovkovou formu vymažte máslem a vysypte hladkou moukou.
- Těsto rovnoměrně vlijte do formy.
- Čokoládovou tyčinku s oříšky (nebo čokoládu s celými oříšky) nasekejte na větší kousky a ty poté rovnoměrně ponořte do těsta.
- Pečte na 180°C zhruba 30-35 minut.
- Po vytažení nechte bábovku ještě 15 minut ve formě a poté si vyklopte na čistý talíř nebo tác.
- V menším hrnci přiveďte smetanu k varu.
- Stáhněte smetanu z plotny a vhoďte nalámanou čokoládu.
- Ihned míchejte, dokud se smetana s čokoládou nespojí v lesklou polevu/ganache.
- Pokud by byla poleva příliš tekutá (záleží na typu čokolády, který zvolíte), přidejte více čokolády a opět míchejte, dokud se s polevou nespojí.
- Připravenou čokoládovou ganache lijte seshora bábovky tak, aby lehce po stranách stékala.
- Dozdobit můžete mrazem sušeným ovocem nebo nasekanými oříšky.
TIP: Pokud chcete ušetřit čas a upéct bábovku bez polevy, přidejte více čokolády dovnitř těsta a seshora jen lehce posypte kakaem nebo moučkovým cukrem.
TIP: Recept obsahuje větší množství specifickým surovin. Nebojte se být kreativní a případně nějakou ingredienci nahradit – recept je vytvořen tak, aby byla lískooříšková chuť opravdu výrazná. Nic se však nestane, když lískoříškové máslo nahradíte mandlovým nebo zkusíte použít klasické mléko.
TIP: Těsto nemusíte péct jen v bábovkové formě, ale můžete zvolit podobu muffinů nebo chlebíčku.
Žádné komentáře