Z předchozího blogu jsem si schovala jen pár receptů, o které by mi bylo líto přijít. S příchodem podzimu a dýňové sezóny jsem dala nový kabát tomuto asi 2 roky starému dýňovému dortíku. Schválně někde najdu fotky toho prvního a dám je na Instagram:). Tenkrát měl jen jedno patro a recept byl trošku zamotaný. Krém na nový dort jsem vylepšila a korpus udělala do menší formy, aby se dal dort rozkrojit. No a hlavně chci říct, že jsem opravdu ráda, že jsem tento recept nezahodila. Kolikrát se mi moje experimenty nevydaří a tohle byl přesně ten případ, kdy to vyšlo. Nadýchaný, lehký a bezlepkový korpus s „pumpkin spiced“ příchutí, spousta karamelu a lahodný krém. A hlavně, ta sladká křupavá dýňová semínka, ty rozhodně nevynechejte.
Náročnost: střední
Doba přípravy: do 60 minut + 60 minut pečení + 30 minut dokončení
Počet porcí: 10-12 porcí
Ingredience
Ingredience na těsto
- 300 g dýňového pyré (pyré z upečené dýně hokaido)
- 110 g pohankové mouky
- 70 g mletých mandlí nebo lískových oříšků
- 4 lžíce medu
- 2 lžíce třtinového cukru
- 1 prášek na pečení (bez lepku/ bez fosfátů)
- 2 lžičky perníkového koření (skořice, kardamon, hřebíček, koriandr, anýz, zázvor)
- 3 žloutky
- 3 bílky
- špetka soli
Ingredience na karamel
- 200 g třtinového cukru
- 130 ml smetany (min. 30 % tuku)
- lžíce másla
Ingredience na krém
- 400 g mascarpone
- 150 g smetany ke šlehání
- 140 g řeckého jogurtu
- 100 g karamelu
- 50 g oříškového másla
Ingredience na pražená dýňová semínka
- 100 g loupaných dýňových semínek
- 1 lžíce třtinového cukru
Postup
Postup na těsto
- Dno dortové formy o průměru 16-18 cm vyložte pečicí papírem a vše včetně papíru vymažte máslem a vysypte pohankovou mouku.
- Troubu předehřejte na 180°C.
- Bílky vyšlehejte spolu se špetkou soli v pevný sníh.
- Zbytek surovin na těsto společně smíchejte.
- Nakonec do směsi opatrně zapracujte bílkový sníh.
- Těsto přesuňte do dortové formy, uhlaďte a dejte péct na cca 60 minut.
Pokud použijete větší dortovou formu, korpus se bude péct kratší dobu, úměrně jeho výšce.
Postup na pražená semínka
- Jako první si připravte dýňová semínka.
- Na suché pánvi semínka pražte dokud nezačnou praskat.
- Přidejte třtinový cukr, nechte jej rozpustit a obalit jím všechna semínka.
- Hotová semínka přendejte do čisté nádoby a nechte vychladnout.
Postup na karamel
- Cukr za stálého míchání zahřívejte, dokud se nerozpustí a nepřemění v karamel – nezapomeňte pořád míchat. (Doporučuji střední plamen, karamel se snadno připaluje a hořkne.)
- Přihoďte lžíci másla a rychle míchejte. Stáhněte z ohně a míchejte, poté vraťte na plotnu a stále míchejte, dokud se máslo s karamelem nespojí.
- Poté přilijte část připravené smetany, opět rychle míchejte. Směs začne bublat, stáhněte ji v tomto momentu opět z plotny a a smetanu zapracujte ke karamelu.
- Pokud by se tekutina stále oddělovat, zkuste vrátit hrnec opět na plotnu.
- Hotový karamel nechte zcela vychladnout.
Postup na karamelovo-ořískový krém
- Vychlazenou smetanu vyšlehejte v pevnou šlehacku.
- V další míse šlehejte společně mascarpone, bílý jogurt, oříškové máslo a 100 g z připraveného vychladlého karamelu.
- Ke krému pak zlehka zapracujte šlehačku.
Dokončení
- Nejlepší variantou je připravit si jednotlivé komponenty (kromě krému) den předem.
- Dýňový korpus rozkrojte uprostřed.
- Spodní část bohatě potřete (znovu) rozehřátým karamelem, který musí před dalším zdobením opět vychladnout a ztuhnout.
- Pomocí cukrářské stěrky potřete půlkou z připraveného krému.
- Přiklopte druhou částí korpusu a dozdobte zbytkem karamelovo-oříškového krému.
- V nejlepším případě dejte dort v této fázi alespoň na 1 hodinu zatuhnout do lednice.
- Poté polijte seshora zbývajícím karamelem a ozdobte praženými dýňovými semínky.
- Dort můžete ihned podávat.
TIP: Pokud nemáte na přípravu dezertu příliš mnoho času či trpělivosti, můžete si upéct pouze korpus a ozdobit jej krémem, dýňovými semínky nebo mletými mandlemi.
5 Komentáře
Anna
29. 10. 2018 at 14:23Úžasný! Musím ho vyzkoušet 😍
Martina
1. 11. 2018 at 16:33Děkuji! Určitě vyzkoušejte a pak se pochlubte s výsledkem:))
Romča
3. 11. 2018 at 11:00Ty fotky jsou dokonalý!! A dort vypadá krásně ❤
Martina
4. 11. 2018 at 10:17Moc moc moc děkuji!!!:)
Dýňová roláda s kořeněným karamelem a kyselými jablíčky – MamaChef
24. 10. 2020 at 16:09[…] říjen a to si žádá nějaké nové dýňové recepty. Před dvěma lety jsem pro Vás pekla dýňový dort s karamelem a nyní přicházím s obdobnou kombinací chutí, ale ve formě dýňové rolády. Ke sladkým […]