Původně jsem zamýšlela napsat jeden až dva články na téma svatba. Když jsem se do samotného psaní pustila, zjistila jsem, že by to byly opravdu hodně dlouhé články. Sama si moc dobře pamatuju, jak jsem hledala inspiraci všude kolem a seznam toho, co je třeba vybrat a zařídit, nebral konce. Tak jsem se rozhodla pro sérii hned několik článků, které by vám mohly se svatebními přípravami pomoci nebo vás alespoň inspirovat:). První z věcí, kterou jsem před rokem touto…
Náročnost: malá Doba přípravy: 20 min + 45 min pečení Počet porcí: 3-4 porce Ingredience 650 g mleté vepřového masa (nejlépe farmářského nebo v bio kvalitě) 1 vetší cibule menší hrst lístků čerstvé petrželové nati 6 lžic plnotučného mléka 3 lžíce másla 2 lžičky sušené majoránky 3 lžičky směsi grilovacího koření bez glutamátů (můžete si vytvořit vlastní směs) 1 lžíce dijonské hořčice sůl čerstvě mletý pepř 2 bio vejce voda nebo pivo Postup …
Už dlouhou dobu slibuji článek se svatební inspirací a tipy. Nejdřív by se ale hodilo, uvést vás do okolností příprav mé a Majkovi svatby. Žádný příběh není obyčejný a o tomto to platí dvojnásob. Loňský rok mi začal v duchu plánování svatby. Na Silvestra jsem ještě nevěděla, že se budu vdávat a začátkem ledna jsme vybírali termín. Spolu s těhotenstvím jsem totiž okamžitou svatbu nijak nespojovala. Byla jsem rozhodnutá, že pokud bude svatba, tak až Mikínek…
Není snad ani možné spočítat, kolikrát jsem tento chleba pekla. Původně mě k němu přivedla moje milá Kačka. Tenkrát jsme obě ještě pracovaly v brněnské pobočce Zomato (nebyly jsme vdané ani jsme neměly děti :D) a rozhodly se spojit své síly a začít takový malý společný food projekt. Tak začalo fungovat naše (současně trošku spící) Mňam a Mňau. Teď mi mimochodem ten název zní opravdu divně :D. Vymýšlely jsme jej v rámci značky pro prodej námi připraveného jídla a…
Kde něco končí, tam něco nového začíná. Jedna cesta končí a další začíná. V tomto případě jsem nečekala na to, co bude dál, ale vzala vše do svých rukou a tak jsem tady. Coudy´s Cookies se stalo minulostí a z popela se zrodila MamaChef. Tento krok byl krokem naprosto logickým a vlastně se i divím, že nepřišel o dost dříve. Pravdou tedy zůstává, že ještě pár měsíců zpět bych si žádný nový blog nezakládala a konec s Coudy´s by byl pro…
Quiche – ten nejlepší slaný koláč na světe. A variacím se meze nekladou. Mám dvě oblíbená těsta, ze kterých jej připravuji. Tohle je inspirováno skvělou Kitchenette. Náplň je už ale zcela moje:). Náročnost: malá Doba přípravy: do 60 minut (+ 1 hodina na odležení těsta) Počet porcí: cca 10 porcí Ingredience Ingredience na těsto 110 g studeného másla 80 g hladké špaldové mouky 85 g hladké pšeničné mouky špetka soli 2-4 lžíce studené vody Ingredience na…
Ve chvíli, kdy se mi doma začnou hromadit rajčata, ráda připravuji tuto polévku. Zejména v tomto zimním období mi čerstvá rajčata příliš nejedou. Často jsou velmi mdlá a tak, když je já nebo manžel koupíme, často leží v lednici a nikdo se nemá k jejich spotřebě. Pečením z rajčat „dostanete“ veškerou chuť, kterou nabízejí a do polévky není zapotřebí „na přilepšenou“ žádné pyré nebo konzervovaná rajčata. Navíc je to opravdu velmi jednoduchá záležitost, která zabere minimum času stráveného v…
Náročnost: malá Doba přípravy: do 30 min Počet porcí: 5 menších burgerů (pro 2-3 osoby) Ingredience 500 g mletého vyzrálého hovězího masa 5 plátků čedaru 1 velká nebo 2 menší cibule 150 g hnědých krémových žampionů 2 lžíce smetany lanýžový olej majonéza lanýžové pesto ( k dostání v Marks & Spencer – pokud jej neseženete, nevadí – postačí i lanýžový olej smíchaný s máslem) polníček sůl čerstvě mletý pepř máslo 5 housek na burger (já…
Čokoláda navždy!! Náročnost: malá Doba přípravy: do 60 minut Počet porcí: cca 8-10 porcí Ingredience 350 +50 g kvalitní hořké čokolády (kolem 60% obsahu kakaa) 125 g másla 125 g arašídovo-mandlového másla (může být i čistě mandlové nebo arašídové) 4 vejce (nejlépe ty z ekologického chovu) 150 g kokosového cukru 85 g mandlové mouky 1 lžička bezlepkového prášku do pečiva Dále se bude hodit pekáč pečicí papír šlehač nebo metlička cukrářská stěrka Postup 350…
Celozrnné špaldové pivní housky s karamelizovanou cibulkou
Tyto housky jsou skvělé na domácí burger nebo jen tak s máslem. Náročnost: střední Doba přípravy: 30 min + 75 min kynutí + cca 30 min pečení Počet porcí: 17 houstiček (po upečení cca 75 g/ks) Ingredience 400 ml piva 30 g čerstvého droždí 5 g třtinového cukru 20 g soli 50 g jemného olivového oleje 750 g celozrnné špaldové mouky + navíc na práci s těstem 2 velké cibule 2 lžíce másla 1 vejce 1…