Dezerty Jídlo Recepty Sladké Snídaně Vegetariánské

Meruňkový koláč s pekanovou drobenkou

Konečně je tu po delší době pořádně oříškový recept. Jak jinak než ve spolupráci s Ochutnej ořech. Tentokrát jsem šla do mých milovaných pekanů a připravila jsem variaci na klasický letní ovocný drobenkový koláč. Oříšky najdete jak v těstě, tak v drobence, které bych se ujedla! Koláč si můžete připravit navíc i s pekanovým krémem.  Na druhou stranu ho ale můžete vynechat, pokud bude málo času. Použití ovoce je tako docela variabilní dle toho, co zrovna máte doma. Já osobně miluju meruňky, ale koláč bude skvělý i třeba s rybízem. Na svém IG mívám pravidelně na Ochutnej ořech slevový kód, tak můžete číhat. 🙂

Náročnost: malá

Doba přípravy: do 40 minut + 35-40 minut pečení

Počet porcí: 12-15 porcí

Ingredience

Ingredience na drobenku

  • 100 g pekanových oříšků
  • 60 g změklého másla
  • 80 g pšeničné krupice nebo hrubé mouky
  • 30-50 g čekankového nebo javorového sirupu nebo třtinového či krupicového cukru
  • špetka mleté skořice

Ingredience na pekanový krém (volitelné)

Ingredience na těsto

+

  • cca 8 meruněk
  • hrst borůvek, rybízu nebo malin

Postup

  1. Troubu si předehřejte na 175° C.
  2. Pekany nasekejte nahrubo a spolu s měkkým máslem, krupicí, sirupem nebo cukrem a špetkou skořice vypracujte v drobenku.
  3. Do food procesoru dejte veškeré suroviny na pekanový krém – pekany, máslo, mouku, žloutek, sůl a rozmixujte v hladký kompaktní krém.
  4. Meruňky omyjte, vypeckujte a nakrájejte na měsíčky. Borůvky propláchněte a osušte.
  5. Do mísy od robotu nebo větší mísy dejte vejce, cukr, mouku, mleté oříšky, změklé máslo, prášek do pečiva a vyšlehejte v hladké lepivé těsto. Těsto tvořte až nakonec, aby před tím než půjde do trouby, příliš dlouho nestálo venku.
  6. Pekáč (velikosti zhruba poloviny plechu) vyložte pečicím papírem a těsto na něj rovnoměrně rozprostřete.
  7. Pekanový krém můžete na těsto rozprostřít buď za pomocí cukrářského sáčku nebo dvěma lžičkami.
  8. Meruňky pokládejte vedle sebe a malými mezerami. Poté posypte borůvkami nebo jiným ovocem, které máte. Použít můžete ale i pouze meruňky nebo naopak koláč založit na borůvkách nebo rybízu.
  9. Na ovoce už přijde pouze drobenka a můžete dát koláč péct. Pečte 35-40 minut, dokud není těsto zcela upečené a koláč krásně zlatavě-hnědý.
  10. Před krájením nechte vychladnout.

Related Posts

Žádné komentáře

Zanechat odpověď