Originální italské recepty na tiramisu pracují jen s mascarpone a vejci. Do krému přijdou jak žloutky, tak sníh z bílků. Jelikož jde ale o nepečený dezert, sama jsem se rozhodla pro variantu bez syrových vajec. Žloutky do krému jsem upravila pomocí pasterizace na vodní lázni a bílky jsem nahradila našlehanou smetanou. Věřím, že se najde spousta z vás, kterým tato „nesyrová“ verze přijde vhod:). Toto tiramisu se ale od originálu liší mnohem více, protože je navíc ochucené čokoládou a lískovými oříšky. Obě příchutě jsem rozdělila do dvou vrstev a je to fakt zábava! Já osobně bych si ale klidně dala tiramisu jen s lískooříškovým krémem, protože ten mě baví neuvěřitelně. Pamatujte, že je ale třeba oříšky předem opražit, jinak se ochudíte o tu delikátní chuť. No a nebo můžete použít 100% lískooříškový krém.
Náročnost: malá
Doba přípravy: do 30 minut
Počet porcí: 3-4 porce
Ingredience
- 2 žloutky z vajec od slepic z volného chovu
- 25 g cukru krupice
- 250 g mascarpone
- 150 g smetany ke šlehání (s min. 33% obsahem tuku)
+
- 35 g pražených mletých lískových oříšků nebo oříškového másla
- 65 g kvalitní hořké čokolády
+
- 50 ml silné kávy (použila jsem aromatizovanou mletou kávu Coffeeway Vanilla-Hazelnut)
- 10 ml mandlového likéru amaretto nebo rumu – volitelné
+
- 125 g italských cukrářských piškotů savoiardi (tyto piškoty typické pro tiramisu jsou dnes zcela běžně dostupné, o stupeň lepšího tiramisu ale docílíte, když si připravíte vlastní domácí piškoty – recept na ty moje najdete v mojí kuchařce)
Ingredience na dozdobení
- kakaový prášek
- pražené lískové oříšky
Postup
Postup na náplň
- Žloutky spolu s cukrem a vanilkou vyšlehejte metličkou v teplovzdorné misce a poté pozvolna ohřívejte za stálého šlehání na vodní lázni. Díky tomuto procesu dojde k pasterizaci vajec. Míchejte a zahřívejte, dokud vejce nezesvětlají a cukr se nerozpustí. Vznikne lehce nadýchaný žloutkový krém. Odstavte stranou a za občasného zamíchání nechte vychladnout. Pro rychlejší vychlazení přesuňte do čisté misky.
- Čokoládu rozpusťte na vodní lázni a také odložte stranou a nechce vychladnout.
- V další míse metličkou vyšlehejte mascarpone spolu s vychladlým žloutkovým krémem a troškou vanilky.
- Tento krém si rozdělte napůl do dvou misek.
- Do krému v jedné míse vmíchejte na co nejjemnější namleté lískové oříšky nebo lískooříškové máslo a odložte krém stranou.
- K druhé polovině krému přilijte (ne horkou) rozpuštěnou čokoládu a zapracujte stěrkou nebo metličkou.
- Vychlazenou smetanu vyšlehejte do tuha, rozdělte na dvě poloviny a zlehka zapracujte do obou krémů. Vznikne vám tak lískooříškový krém složený ze žloutkového krému, mascarpone, oříšků a šlehačky a čokoládový krém, který obsahuje opět žloutkový krém, mascarpone, čokoládu a šlehačku.
Dokončení
- Dále si připravte kávu, kterou případně smíchejte s amarettem nebo rumem.
- Cukrářské piškoty namáčejte v kávě a pokládejte na dno sklenic/pohárů. Pro zaplnění celého dna si pomůžete jejich nalámáním. Kávou poté ještě lehce polijte.
- Na vrstvu piškotů naneste vždy vrstvu čokoládového krému.
- Na krém přijde opět vrstva piškotů namočených v kávě, a na ni vrstva lískooříškového krému, který zahlaďte.
- Nakonec seshora posypte tenkou vrstvou kvalitního kakaového prášku nebo namletými lískovými oříšky. Dozdobte nahrubo nasekanými oříšky a dejte zchladit do lednice alespoň na 2 hodiny, ideálně však přes noc, aby se dezert dobře uležel.
- Podávejte vychlazené.
TIP: U nižších sklenic můžete použít i jednu vrstvu piškotů. Naopak, pokud byste rádi připravili tiramisu do formy, zdvojnásobte množství veškerých ingrediencí.
Žádné komentáře