Cookiesky jsem si v poslední době dost oblíbila. Asi to budou tou kupou cukru, která se v těchto sušenkách ukrývá a fakt, že s druhým těhotenstvím mám opět velké chutě na sladké:D. V kuchařce najdete recept na „klasické“ cookies s čokoládou. Tento recept je malinko pozměněný a přidala jsem i malinko více cukru než to cookies kuchařkových. V těch tradičních amerických bývá i 300 g cukru na jednu dávku těsta – já si ale myslím, že 170 g cukru je až až. Sušenky mají i tak skvělou strukturu a jsou výborné.
Náročnost: malá
Doba přípravy: do 45 minut
Počet porcí: 2 plechy sušenek (cca 18 ks)
Ingredience
- 170 g změklého másla
- 110 g hnědého cukru (ideálně typu muscovado) + 60 g bílého cukru (krupice nebo krystal)
- 2 vejce od slepic z volného chovu
- 250 g hladké pšeničné mouky
- ½ lžičky sody
- ⅓ lžičky soli
- 3 lžičky mleté skořice
- 1 lžička mletého sušeného zázvoru
- ½ lžičky mleté vanilky nebo vanilkového extraktu
- Kůra z 1 chemicky neošetřeného pomeranče
- 100 g kvalitní bílé čokolády
- 100 g lískových oříšků
+
- Čerstvé nebo mrazem sušené brusinky/klikva (popř. klasické sušené)
Postup
- Vejce si spolu s máslem vytáhněte z lednice alespoň 2 hodiny předem, aby se ohřála na pokojovou teplotu.
- Troubu předehřejte na 180 °C.
- Pokud nemáte k dispozici loupané lískové ořechy, opečte je na sucho na pánvi nebo v troubě. Ještě z horkých ořechů odstraňte slupky. Ideální je třít ořechy v čisté látkové utěrce.
- Ve středně velké míse utřete máslo s cukrem.
- Dále přidejte všechny ostatní suroviny kromě čokolády a lískových oříšků.
- Nejprve míchejte pomocí lžíce nebo stěrky. Jakmile se začne těsto spojovat, důkladně jej propracujte v rukou.
- Do mísy přidejte nasekanou bílou čokoládu (nebo čokoládové pecky – viz tip), 75 g nahrubo nasekaných oříšků a zapracujte do těsta. Pokud se rozhodnete do sušenek použít i brusinky – hrst také nyní zapracujte. Čerstvé brusinky nakrájejte na plátky, mrazem sušené jen nasypte a sušené nasekejte nahrubo.
- Z těsta ihned tvořte kuličky o váze cca 20 g – kuličky pokládejte na plech vyložený pečicím papírem a na plechu vždy přimáčkněte do podoby sušenky. Poté posypte zbylými lískovými oříšky, případně brusinkami a jemně poprašte mletou skořicí.
- Pečte v předehřáté troubě po dobu 10–12 minut. Sušenky hlídejte stejně, jako když pečete vánoční cukroví. Během malé chvíle se mohou začít připalovat. Okraje sušenek by měly být lehce zlatavé.
- Po vytažení z trouby nechejte sušenky mírně vychladnout, poté je můžete z plechu sundat.
- Po úplném vychladnutí můžete uchovávat ve vzduchotěsné nádobě.
TIP : Na přípravu cookies se nejlépe hodí čokoládové pecky. Ty koupíte v cukrářských potřebách nebo v některém z množství e-shopů. Sušenky můžete ale samozřejmě vytvořit z nasekané tabulkové čokolády – zvolte však kvalitní čokoládu.
TIP: Do těsta můžete přidat i pár kapek pomerančové šťávy.
Žádné komentáře