Cheesecaky jsou jeden z mých nejoblíbenějších dezertů – na přípravu:D. Existuje nekonečně mnoho možných příchutí, jeho příprava je jednoduchá a vždy se u nás sní:D. Tento je jako stvořen pro adventní období – najdete v něm totiž pořádnou porcí vaječného likéru!:)
Náročnost: malá
Doba přípravy: do 30 minut (+ pečení + chlazení přes noc)
Počet porcí: 8 – 10 porcí
Ingredience
(na dortovou formu o průměru 20 cm)
Ingredience na korpus
- 100 g medových perníčků nebo perníkových sušenek (lze použít i klasické máslové sušenky se špetkou perníkového koření)
- 50 g mandlí (popř. vlašských ořechů)
- 15 g másla
Ingredience na krémovou část
- 250 g krémového sýru (typu Philadephia, Matylda, smetanové žervé, apod.)
- 250 g mascarpone
- 2 vejce od slepic z volného chovu
- 1 žloutek z vejce od slepic z volného chovu
- 40 g cukru
- 150 g vaječného likéru
Ingredience na dokončení
- 125 g smetany ke šlehání (s min. 33% obsahem tuku)
- mletá vanilka nebo vanilkový extrakt
- mandle
- cukr
- medové perníčky
Postup
Postup na korpus
- Ve food procesoru/sekáčku rozemelte společně perníčky nebo sušenky, ořechy a máslo do podoby drolivé hmoty.
- Dno dortové formy vyložte pečicím papírem. Na dno pomocí prstů rovnoměrně namačkejte hmotu z perníčků a mandlí. Pečte asi 10 minut na 180 °C – korpus z trouby vyjměte, jakmile jsou okraje zlatavé.
Postup na krémovou část
- Všechny ingredience vyndejte z lednice ideálně 2 hodiny předem, aby se zahřály na pokojovou teplotu.
- Ve větší míse pomocí metličky vyšlehejte vejce a žloutek. Poté zašlehejte i cukru.
- Dále přidejte krémový sýr, mascarpone a opět zašlehete.
- Nakonec do krému postupně zapracujte i vaječný likér (můžete použít i ruční šlehač).
- Směs přesuňte na předpečený korpus a pečte na 155 °C asi 30–35 minut.
- Poté troubu vypněte a nechte v ní cheesecake vychladnout. Měl by být nanejvýš lehce vlažný. Dort tak uchráníte od teplotního šoku a velkých prasklin. (Hotový cheesecake se bude uvnitř stále lehce třást, na povrchu musí být však pevný. )
- Cheesecake poté nechte zchladit a zatuhnout přes noc v lednici.
Dokončení
- Cheesecake obkružte nožem, aby se oddělil od dortové formy a formu odstraňte.
- Dort seshora posypte nadrolenými perníčky a karamelizovanými mandlemi (na suché pánvi mandle lehce opražte, zasypte cukrem a míchejte, dokud se nerozpustí v karamel a mandle neobalí. Přesuňte na pečicí papír.)
- Vychlazenou smetanu spolu s vanilkou vyšlehejte do podoby husté šlehačky. Šlehačkou pomocí zdobicího sáčku cheesecake ozdobte.
- Nakonec přidejte pár medových perníčků.
- Před servírování můžete šlehačku pokapat troškou vaječného likéru.
- Hotový cheesecake uchovávejte v chladu.
TIP: Cheesecake krájejte nahřátým nožem – stačí jej dát na chvíli pod tekoucí horkou vodu, otřít a krájet. Při dalším řezu si nůž ideálně opět opláchněte. Vzniknou vám tak čisté a úhledné řezy.
Žádné komentáře