Korona nekorona, venku začíná jaro! Zatím do pociťuji jen přes okno a když na chvíli vyjdu na balkón. Raději totiž zůstávám doma a když se zrovna rozhodneme, že se půjdeme projít někam do přírody, Mikin usne na několik hodin:D. Aspoň jsem si našla chvíli a konečně vám sepsala tento slibovaný recept na quiche. Pojďme si pozvat jaro i do našich kuchyní a zkuste třeba tuto jarní variaci na quiche.
Náročnost: malá
Doba přípravy: do 60 minut (+ 30 minut na odležení těsta)
Počet porcí: cca 10 porcí
Ingredience
Ingredience na těsto
- 120 g studeného másla
- 180 g hladké mouky (můžete použít mix celozrnné a klasické mouky, popř. mouku špaldovou)
- 1/2 lžičky soli
- 2-3 lžíce ledové vody
Ingredience na náplň
- 1 lžíce přepuštěného másla/řepkového oleje
- 3 větší cibule
- 215 g smetany ke šlehání
- 50 g ricotty
- 2 vejce od slepic z volného chovu
- hrst čerstvého nebo rozmrazeného hrášku
- 150 g sýru feta
- 5 cherry nebo menších keříkových rajčat
- menší hrst rukoly nebo baby špenátu
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Postup
Postup na těsto
- Ve větší míse smíchejte mouku se špetkou soli.
- Máslo nakrájejte na malé kostky a přidejte k mouce.
- Prsty vytvořte z másla a mouky drobenku.
- Přilijte opravdu studenou vodu a pomocí stěrky začnete od stran vodu přimíchávat k ostatním surovinám, dokud se nezačne tvořit těsto.
- Těsto si pak po kouskách berte a pomocí hrany ruky proveďte tzv. frezáž – tlakem těsto jakoby shrnujte . Jde ale o to, aby se mouka dokonale propojila s máslem a vzniklo krásné celistvé těsto.
- Všechny kousky pak spojte, lehce prohněťte a z těsta vytvořte kouli, kterou zabalte do potravinové fólie a dejte na cca 30 minut odpočinout do lednice.
- Těsto vyválejte na pomoučené pracovní ploše a vložte do máslem vymazané koláčové formy, dno propíchejte vidličkou a položte na něj pečicí papír, zatížený fazolemi.
Pozn. Už se mi několikrát stalo, že se mi těsto drolilo a nešlo válet. Vždy při použití nové mouky nebo másla. Těsto pak vždycky to formy vtlačím pomocí rukou. Určitě jej nevyhazujte, výsledek bude i tak skvělý☺️. - Pečte ve troubě předehřáté na 150°C asi 20 minut, dokud těsto lehce nezezlátne.
Postup na náplň
- Cibuli oloupejte a nakrájejte na plátky.
- Na pánvi rozehřejte lžíci másla/přepuštěného másla a na mírném ohni nechte cibuli změknout a lehce zkramelizovat – dejte tomu tak 10-15 minut.
- Hotovou cibuli stáhněte z plotny a ještě do horké pánve nalijte smetanu. Vše promíchejte, tak aby se ze dna pánve dostaly všechny připečeniny z cibule do smetany.
- Směs osolte, opepřete a jakmile částečně vychladne, přimíchejte ricottu – ochutnejte a popř. dochuťte dle potřeby.
- Dále vmíchejte vejce a 2/3 z připraveného hrášku.
- Na předpečený korpus rozprostřete rukoly nebo baby špenát a źalijte připravenou směsí, zasypte nadrobenou fetou a zbytkem hrášku.
- Pečte na 150°C asi 45 minut.
- Quiche nechte vychladnout a poté uchovávejte v chladu.
TIP: Hotový quiche můžete posypat opět fetou a dozdobit čerstvou zeleninou.
Žádné komentáře