Hlavní jídla Jídlo Předkrmy Recepty Slané pečení Vegetariánské

Jarní quiche s hráškem, rajčaty a sýrem feta

Korona nekorona, venku začíná jaro! Zatím do pociťuji jen přes okno a když na chvíli vyjdu na balkón. Raději totiž zůstávám doma a když se zrovna rozhodneme, že se půjdeme projít někam do přírody, Mikin usne na několik hodin:D. Aspoň jsem si našla chvíli a konečně vám sepsala tento slibovaný recept na quiche. Pojďme si pozvat jaro i do našich kuchyní a zkuste třeba tuto jarní variaci na quiche.

 

Náročnost: malá

Doba přípravy: do 60 minut (+ 30 minut na odležení těsta)

Počet porcí: cca 10 porcí

 

 

Ingredience

 

Ingredience na těsto

 

  • 120 g studeného másla
  • 180 g hladké mouky (můžete použít mix celozrnné a klasické mouky, popř. mouku špaldovou)
  • 1/2 lžičky soli
  • 2-3 lžíce ledové vody

 

Ingredience na náplň

 

  • 1 lžíce přepuštěného másla/řepkového oleje
  • 3 větší cibule
  • 215 g smetany ke šlehání
  • 50 g ricotty
  • 2 vejce od slepic z volného chovu
  • hrst čerstvého nebo rozmrazeného hrášku
  • 150 g sýru feta
  • 5 cherry nebo menších keříkových rajčat
  • menší hrst rukoly nebo baby špenátu
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

 

 

Postup

 

Postup na těsto

 

  1. Ve větší míse smíchejte mouku se špetkou soli.
  2. Máslo nakrájejte na malé kostky a přidejte k mouce.
  3. Prsty vytvořte z másla a mouky drobenku.
  4. Přilijte opravdu studenou vodu a pomocí stěrky začnete od stran vodu přimíchávat k ostatním surovinám, dokud se nezačne tvořit těsto.
  5. Těsto si pak po kouskách berte a pomocí hrany ruky proveďte tzv. frezáž – tlakem těsto jakoby shrnujte . Jde ale o to, aby se mouka dokonale propojila s máslem a vzniklo krásné celistvé těsto.
  6. Všechny kousky pak spojte, lehce prohněťte a z těsta vytvořte kouli, kterou zabalte do potravinové fólie a dejte na cca 30 minut odpočinout do lednice.
  7. Těsto vyválejte na pomoučené pracovní ploše a vložte do máslem vymazané koláčové formy, dno propíchejte vidličkou a položte na něj pečicí papír, zatížený fazolemi.
    Pozn. Už se mi několikrát stalo, že se mi těsto drolilo a nešlo válet. Vždy při použití nové mouky nebo másla. Těsto pak vždycky to formy vtlačím pomocí rukou. Určitě jej nevyhazujte, výsledek bude i tak skvělý☺️.
  8. Pečte ve troubě předehřáté na 150°C asi 20 minut, dokud těsto lehce nezezlátne.

 

Postup na náplň

 

  1. Cibuli oloupejte a nakrájejte na plátky.
  2. Na pánvi rozehřejte lžíci másla/přepuštěného másla a na mírném ohni nechte cibuli změknout a lehce zkramelizovat – dejte tomu tak 10-15 minut.
  3. Hotovou cibuli stáhněte z plotny a ještě do horké pánve nalijte smetanu. Vše promíchejte, tak aby se ze dna pánve dostaly všechny připečeniny z cibule do smetany.
  4. Směs osolte, opepřete a jakmile částečně vychladne, přimíchejte ricottu – ochutnejte a popř. dochuťte dle potřeby.
  5. Dále vmíchejte vejce a 2/3 z připraveného hrášku.
  6. Na předpečený korpus rozprostřete rukoly nebo baby špenát a źalijte připravenou směsí, zasypte nadrobenou fetou a zbytkem hrášku.
  7. Pečte na 150°C asi 45 minut.
  8. Quiche nechte vychladnout a poté uchovávejte v chladu.

 

 

 

TIP: Hotový quiche můžete posypat opět fetou a dozdobit čerstvou zeleninou.

 

Related Posts

Žádné komentáře

Zanechat odpověď