Toto jídlo je mi velmi blízké už mnohem déle, než jsme spolu s Majkem manželé. Moje babička totiž pochází z východu Slovenska a už od malička tak znám holubky od ní. Pravdou je, že je dělá malinko jinak. Já nakoukla „pod pokličku“ Majkové mamince a asistovala u přípravy těch pravých ukrajinských holubců – jak jim říkají:).
Ingredience
- 1 velká hlávka bílého zelí
- 2 mrkve
- 2 cibule
- 300 g rýže
- 350 g mleté vepřového masa
- 5 lžic mletých škvarků
- petrželová nať nebo jarní cibulka
- mletá paprika
- koření
- vepřové sádlo/kvalitní rostlinný olej/ přepuštěné máslo
- sůl
- čerstvě mletý pepř
+
- rajský protlak
- špek nebo slanina
- zakysaná smetana
Postup
- Z hlávky salátu vyřízněte košťálový střed (hlávka musí zůstal ale celá, nesmí být rozkrojená napůl).
- Celou hlávku vložte do horké vody a nechte spařit.
- Po pár minutách zkuste, zda jdou horní listy dobře odtrhnout a jsou změklé.
- Postupně odstraňujte jednotlivé změklé listy a pokládejte stranou. Nechte vychladnout.
- Mrkev očistěte a nastrouhejte na hrubo.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte na drobno.
- Na lžíci sádla (nebo jiného tuku) orestujte cibuli spolu s mrkví. Osolte, ochuťte mletou paprikou a stáhněte z plotny.
- Rýži důkladně 2x propláchněte horkou vodou a dejte do velké mísy.
- Přidejte směs mrkve s cibulí, syrové mleté maso, nasekanou petrželku nebo jarní cibulku, dostatek soli a pepře, koření dle vlastní chuti a popřípadě i mleté škvarky.
- Pomocí rukou vše důkladně promíchejte a spojte.
- Velké zelné listy si můžete rozříznout napůl a tvořit tak menší holubce.
- Z každého listu se pokuste seříznout (ztenčit) tuhý střed listu, který by se pak špatně motal.
- Z listu udělejte vždy ruličku, do které dejte náplň – příliš netlačte, jelikož rýže je neuvařená a potřebuje prostor pro zvětšení objemu. Zabalte a pevně zmáčkněte.
- Holubce dejte co nejtěsněji na sebe do hrnce.
- Vše zalijte směsí osolené vody s rajským protlakem. Vše musí být ponořeno.
- Vařte na mírném ohni cca 45 minut.
- Podávejte se zakysanou smetanou a do křupava opraženým špekem.
TIP: Holubce vám vydrží nějaký ten den v lednici. Ohřívat je můžete i např. na pánvi na lžíci kvalitního tuku. Listy se krásně opečou a tak jídlo získá zase další chuť.
Žádné komentáře