Tento víkend se nese v duchu pečení cukroví. A to bych nebyla já, kdybych neexperimentovala, že jo. Udělala jsem linecký napůl ze špaldovky napůl z hladké mouky (když jsem se snažila o toto cukroví pouze ze špaldovky, vykrajování byla naprostá katastrofa), opět svoje ořechy s máslem z vlašských ořechů, klasický vanilkáče, ořechy s lískooříškovým krémem, nugátové košíčky a nakonec pistáciové rohlíčky. Navíc teda ještě dva druhy bezlepkové cukroví, ale o tom až jindy:).
Z letošního pečení mi nejlépe, co se náročnosti a výsledku týče, vyšly rohlíčky. Recept na vanilkové má každý doma, na ořechové tu už máte chvíli ode mě a tak ještě přidávám tyto pistáciové:).
Náročnost: malá
Doba přípravy: do 60 min (+chlazení těsta)
Ingredience
- 115 g mletých nesolených pistácií
- 85 g hladké špaldové mouky (bílé)
- 90 – 100 g (jemného nebo moučkového) třtinového cukru
- 100 g másla
- 2 žloutky
- 50 g hořké čokolády (min. 70% obsahu kakaa)
Postup
- Do mísy od kuchyňského robotu dejte všechny suroviny na těsto – špaldovou mouku, mleté pistácie, třtinový cukr, povolené máslo a žloutky.
- Použijte nástavec na těsta a nechte na střední výkon vše vypracovat v těsto.
- Těsto můžete vypracovat i bez kuchyňského robota pomocí rukou na pomoučeném vále.
- Z těsta vytvořte kouli, zabalte do potravinové fólie a nechte nejlépe přes noc odležet v lednici (minimálně však 2 hodiny).
- Odležené těsto rozdělte na 3 – 4 části.
- Z každé části vytvořte váleček, který rozkrájejte na asi 1 cm silné kousky.
- Každý kousek vyválejte v kuličku, pak malý váleček a ohněte do tvaru rohlíčku.
- Rohlíčky pokládejte na plech s pečicím papírem nebo silikonovou podložkou na pečení.
- Pečte cca 8 – 10 minut na 210°C, dokud cukroví nezezlátne.
- Rohlíčky nechte zcela zchladnout.
- Hořkou čokoládu roztopte v misce na vodní lázni.
- Oba konce rohlíčku vždy namočte do čokolády a dejte okapat na mřížku (popř. pečicí papír – pozor ale na to, že čokoláda se k podkladu přilepí – myslete na to, ať se vám při pozdější manipulaci rohlíčky nezlámou).
- Uchovávejte v chladu.
TIP: Nesolené pistácie seženete např. v prodejnách Lidl, je však nutné si je vyloupat. Loupané pistácie bývají k dostaní na rohlik.cz. Můžete ale použít i pistácie solené a propláchnout je (nechte je pak usušit na velmi nízký stupeň v troubě).
TIP: Pokud by na vás byly rohlíčky málo sladké, ještě před namáčením do čokolády je obalte v moučkovém cukru.
Žádné komentáře