Jahelník byl doposud asi jediným receptem z jáhel, který mi chutnal. I tak jsem ho doma ale moc často nedělala, protože jáhly. Protože mě to nebavilo předem vařit a spařovat a nakonec to ani nikdo nejedl. Tento jahelník změnil všechno, protože ho během pár dnů sním sama. 😀 Kredit za vytvoření tohoto receptu ale směruje k Lucce z blogu Buchta v troubě, která udělala jáhlám takovou reklamu, že se plně zabydlely už i v naší kuchyni. Pro mě je to teda zatím jen jahelník, jáhlová kaše s čokoládou a Lucčina slaná jáhlová kaše s parmazánem-tu když navíc nesníme, tak druhý den přidám vejce, trošku mouku, ještě víc sýru a udělám z toho sýrovo-jáhlové placky.:) Ale i tento jáhlový repertoár mi stačí. 🙂
Náročnost: malá
Doba přípravy: do 10 minut (+vaření jáhel) + cca 40 minut pečení
Počet porcí: 8-10 porcí
Ingredience
- 2 vejce od slepic z volného chovu
- 250 g polotučného tvarohu
- 65 g plnotučného mléka (popř. ovesného mléka)
- 200 g zralých banánů (hmotnost bez slupky)
- 25 g medu, popř. javor. sirupu (pokud máte raději více sladký jahelník, přidejte medu více)
- 350 g uvařených jáhel (vychází na cca 100 g jáhel za syrova)
- 45 g pšeničné krupice
- 1/2 lžičky mleté skořice
- špetka soli
- 50 g hořké čokolády
- 70 g mražených malin
+
- hrst mandlových lupínků
Vejce, tvaroh a mléko by mělo mít pokojovou teplotu.
Postup
- Troubu předehřejte na 165°C.
- Ve střední míse vyšlehejte pomocí metličky vejce.
- Přidejte k nim tvaroh, mléko, vidličkou rozmačkané banány a zapracujte metličkou, aby se vše spojilo.
- Dále do mísy přidejte uvařené jáhly, krupici, skořici, špetku soli a opět zapracujte v tekutější homogenní směs.
- Nakonec do těsta vhoďte nahrubo nasekanou čokoládu, mražené maliny a promíchejte.
- Koláčovou formu vymažte máslem a těsto do ní vlijte. Seshora posypte plátky mandlí.
- Pečte v předehřáté troubě 30-40 minut, dokud není povrch jahelníku krásně zlatavý.
- Podávat můžete horké nebo studené např. s řeckým jogurtem.
- Uchovávejte v chladu.
Jak připravit jáhly?
- Jáhly je důležité vždy před samotným vařením spařit, abychom se zbavili jejich případné hořkosti. Jáhly vsypte do sítka a prolijte/spařte je vařící vodou. Já je pak vždy ještě důkladně propláchnout pod tekoucí studenou vodou.
- Jáhly vařte v dvojnásobném množství tekutiny/vody.
- Můžete si uvařit větší množství jáhel a z nich pak odebírat na různé recepty jako je tento banánový jahelník nebo geniální slaná jáhlová kaše podle Lucky Buchta v troubě.
- Pokud budete jáhly připravovat jen pro tento recept, můžete je uvařit v klasickém nebo ovesném mléce.
TIP: Jahelník je skvělé konzumovat jako snídani nebo odpolední svačinu. Já jej mám ráno ráda rozpečený v troubě a podávaný s jogurtem. Odpoledne si klidně ukrojím klínek z lednice a jen tak v ruce si jej sním:).
Žádné komentáře