Pohoštění, které se skvěle hodí na hodování o Velikonocích. Sekaná v sobě ukrývá vejce a strouhanou mrkev. Celé jídlo doplňuje bramborové pyré odlehčené petrželí a k podávání se skvěle hodí pečené mrkvička s pestem, které vytvoříte z mrkvové a petrželové nati.
Náročnost: střední
Počet porcí: 4 porce
Ingredience
Ingredience na sekanou
- 5 vajec od slepic z volného chovu
+
- 150 g oloupané mrkve
- 70 g cibule
- 2 stroužky česneku
- 500 g krůtích prsou
- 100 g slaniny
- 1 vejce od slepic z volného chovu
- 1 lžička dijonské hořčice
- 1 lžička soli
- ½ lžičky mletého pepře
+
- dijonská hořčice
- rostlinný olej
Ingredience na pyré
- 1 lžíce přepuštěného másla nebo ½ lžíce másla a ½ lžíce rostlinného oleje
- 500 g oloupaných brambor
- 150 g očištěného kořeně petržele
- 500 ml plnotučného mléka
- 2 bobkové listy
- sůl
+
- plnotučné mléko nebo smetana na vaření dle potřeby k dokončení (já jsem použila 150 ml 10% smetany)
Ingredience na pesto
- 30 g mixu petrželové nati a pažitky (dle využít i mrkvovou nať)
- 20 g piniových oříšků (popř. kešu oříšků)
- 30 g parmazánu nebo pecorina
- 1 malý stroužek česneku
- 50 g olivového oleje
- čerstvě mletý pepř
- sůl
Ingredience na mrkev
- 3 – 4 středně velké mrkve
- rostlinný olej
- sůl
Postup
Postup na sekanou
- Vejce uvařte natvrdo. Tzn. Vložte do středního hrnce s vodou, kterou přiveďte varu. Od doby varu stopněte 10 minut a teplotu snižte na střední stupeň. Uvařená vejce prudce zchlaďte pod tekoucí studenou vodou. Ihned oloupejte a nechte zcela vychladnout.
- Mrkev nastrouhejte najemno a vymačkejte z ní vodu. Cibuli také nastrouhejte najemno – popř. rozemelte najemno. Nakonec nastrouhejte i česnek.
- Připravenou zeleninu dejte do větší mísy.
- V sekáčku/mixéru rozemelte do co nejjemnější konzistence očistěné a na kostky nakrájené krůtí maso a na kousky nakrájenou slaninu spolu s 1 vejcem, hořčicí a lžičkou soli.
- Krůtí fáš přidejte k nastrouhané zelenině, přidejte pepř a důkladně propracujte rukama, aby se vše dokonale spojilo.
- Směs rozdělte na 2 poloviny.
- Jednu polovinu vytvarujte do tvaru podélného bochánku a dejte ji to pekáče předem vymazaného troškou oleje. Z vajec odkrojte bílé špičky (použijte třeba do pomazánky nebo snězte) a vejce poklaďte podélně vedle sebe po délce masa.
- Druhou části masové směsi vejce „přiklopte“ a pomocí namočeným rukou vytvarujte tvar bochánku/sekané.
- Nakonec potřete sekanou olejem, aby se povrch uhladil a poté potřete i troškou dijonské hořčice.
- Pečte v troubě předehřáté na 180°C po dobu 25 minut, poté teplotu zvyšte na 220 – 230°C a pečte dalších 15 minut, dokud nebude povrch sekané krásně zlatavý.
- Pokud by sekaná nepouštěla žádný výpek, můžete během pečení polít lžící vody.
Postup na pyré
- Brambory i petržel omyjte a nakrájejte na menší kostky.
- Ve středním hrnci na lžíci rozehřátého tuku orestujte zprudka kousky petržele.
- Přidejte brambory a vše zalijte půl litrem mléka.
- Vhoďte do hrnce bobkový list, cca ½ lžičky soli a vařte při střední teplotě do měkka. Hrnec ale hlídejte a během vaření několikrát promíchejte, aby se zelenina a mléko nepřichytilo dna.
- Jakmile jsou brambory a petržel měkká, vyndejte bobkový list a zeleninu rozšťouchejte nebo prolisujte lisem na brambory (ten pro tvorbu kaše a pyré velmi doporučuji pořídit😊). Dle potřeby k pyré přidejte ohřáté mléko nebo smetanu a zašlehejte ručním šlehačem nebo metličkou.
- Dochuťte solí.
- Pro dokonale hladkou konzistenci nakonec propasírujte přes jemné sítko.
Postup na pesto
- Nať a pažitku opláchněte a důkladně osušte.
- Piniové oříšky opražte na sucho na pánvi dozlatova.
- Nať a pažitku vložte do mixéru a spolu s piniemi, sýrem, olejem, oloupaným stroužkem česneku, solí (jen špetku a případně dochuťte po rozmixování) a pepřem a rozmixujte v pesto.
- Pesto lze vytvořit i ve hmoždíři.
Postup na mrkev
- Mrkev zlehka oškrábejte, omyjte a rozkrojte podélně napůl.
- Mrkve poskládejte do pekáče vedle sebe, zakápněte olejem a posypte troškou soli.
- Pečte v troubě předehřáté na 190°C, dokud mrkve nezměkne a lehce nezezlátne.
Postup na servírování
- Sekanou krájejte na středně silné plátky.
- Podávejte s bramborovo-petrželovým pyré a pečenými mrkvičkami. Vše dozdobte a dochuťte připravených petrželovo-pažitkovým pestem.
Žádné komentáře