Bezlepkové Hlavní jídla Jídlo Kuřecí Přílohy Recepty Sváteční Velikonoce

Krůtí sekaná s mrkví a vejcem s bramborovo-petrželovým pyré s pestem

Pohoštění, které se skvěle hodí na hodování o Velikonocích. Sekaná v sobě ukrývá vejce a strouhanou mrkev. Celé jídlo doplňuje bramborové pyré odlehčené petrželí a k podávání se skvěle hodí pečené mrkvička s pestem, které vytvoříte z mrkvové a petrželové nati.

 

Náročnost: střední

Počet porcí: 4 porce

 

 

Ingredience

 

Ingredience na sekanou

 

  • 5 vajec od slepic z volného chovu

+

  • 150 g oloupané mrkve
  • 70 g cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 500 g krůtích prsou
  • 100 g slaniny
  • 1 vejce od slepic z volného chovu
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 lžička soli
  • ½ lžičky mletého pepře

+

  • dijonská hořčice
  • rostlinný olej

 

Ingredience na pyré

 

  • 1 lžíce přepuštěného másla nebo ½ lžíce másla a ½ lžíce rostlinného oleje
  • 500 g oloupaných brambor
  • 150 g očištěného kořeně petržele
  • 500 ml plnotučného mléka
  • 2 bobkové listy
  • sůl

+

  • plnotučné mléko nebo smetana na vaření dle potřeby k dokončení (já jsem použila 150 ml 10% smetany)

 

Ingredience na pesto

 

  • 30 g mixu petrželové nati a pažitky (dle využít i mrkvovou nať)
  • 20 g piniových oříšků (popř. kešu oříšků)
  • 30 g parmazánu nebo pecorina
  • 1 malý stroužek česneku
  • 50 g olivového oleje
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

 

Ingredience na mrkev

 

  • 3 – 4 středně velké mrkve
  • rostlinný olej
  • sůl

 

 

Postup

 

Postup na sekanou

 

  1. Vejce uvařte natvrdo. Tzn. Vložte do středního hrnce s vodou, kterou přiveďte varu. Od doby varu stopněte 10 minut a teplotu snižte na střední stupeň. Uvařená vejce prudce zchlaďte pod tekoucí studenou vodou. Ihned oloupejte a nechte zcela vychladnout.
  2. Mrkev nastrouhejte najemno a vymačkejte z ní vodu. Cibuli také nastrouhejte najemno – popř. rozemelte najemno. Nakonec nastrouhejte i česnek.
  3. Připravenou zeleninu dejte do větší mísy.
  4. V sekáčku/mixéru rozemelte do co nejjemnější konzistence očistěné a na kostky nakrájené krůtí maso a na kousky nakrájenou slaninu spolu s 1 vejcem, hořčicí a lžičkou soli.
  5. Krůtí fáš přidejte k nastrouhané zelenině, přidejte pepř a důkladně propracujte rukama, aby se vše dokonale spojilo.
  6. Směs rozdělte na 2 poloviny.
  7. Jednu polovinu vytvarujte do tvaru podélného bochánku a dejte ji to pekáče předem vymazaného troškou oleje. Z vajec odkrojte bílé špičky (použijte třeba do pomazánky nebo snězte) a vejce poklaďte podélně vedle sebe po délce masa.
  8. Druhou části masové směsi vejce „přiklopte“ a pomocí namočeným rukou vytvarujte tvar bochánku/sekané.
  9. Nakonec potřete sekanou olejem, aby se povrch uhladil a poté potřete i troškou dijonské hořčice.
  10. Pečte v troubě předehřáté na 180°C po dobu 25 minut, poté teplotu zvyšte na 220 – 230°C a pečte dalších 15 minut, dokud nebude povrch sekané krásně zlatavý.
  11. Pokud by sekaná nepouštěla žádný výpek, můžete během pečení polít lžící vody.

 

Postup na pyré

 

  1. Brambory i petržel omyjte a nakrájejte na menší kostky.
  2. Ve středním hrnci na lžíci rozehřátého tuku orestujte zprudka kousky petržele.
  3. Přidejte brambory a vše zalijte půl litrem mléka.
  4. Vhoďte do hrnce bobkový list, cca ½ lžičky soli a vařte při střední teplotě do měkka. Hrnec ale hlídejte a během vaření několikrát promíchejte, aby se zelenina a mléko nepřichytilo dna.
  5. Jakmile jsou brambory a petržel měkká, vyndejte bobkový list a zeleninu rozšťouchejte nebo prolisujte lisem na brambory (ten pro tvorbu kaše a pyré velmi doporučuji pořídit😊). Dle potřeby k pyré přidejte ohřáté mléko nebo smetanu a zašlehejte ručním šlehačem nebo metličkou.
  6. Dochuťte solí.
  7. Pro dokonale hladkou konzistenci nakonec propasírujte přes jemné sítko.

 

Postup na pesto

 

  1. Nať a pažitku opláchněte a důkladně osušte.
  2. Piniové oříšky opražte na sucho na pánvi dozlatova.
  3. Nať a pažitku vložte do mixéru a spolu s piniemi, sýrem, olejem, oloupaným stroužkem česneku, solí (jen špetku a případně dochuťte po rozmixování) a pepřem a rozmixujte v pesto.
  4. Pesto lze vytvořit i ve hmoždíři.

 

Postup na mrkev

 

  1. Mrkev zlehka oškrábejte, omyjte a rozkrojte podélně napůl.
  2. Mrkve poskládejte do pekáče vedle sebe, zakápněte olejem a posypte troškou soli.
  3. Pečte v troubě předehřáté na 190°C, dokud mrkve nezměkne a lehce nezezlátne.

 

Postup na servírování

 

  1. Sekanou krájejte na středně silné plátky.
  2. Podávejte s bramborovo-petrželovým pyré a pečenými mrkvičkami. Vše dozdobte a dochuťte připravených petrželovo-pažitkovým pestem.

 

 

Related Posts

Žádné komentáře

Zanechat odpověď