U některých jídel se sem tak zaseknu při jejich přípravě a vymýšlení. Existuje totiž hned několik možných variant způsobu přípravy. U tohoto lososa v krémové citronové omáčce jsem se nemohla rozhodnout, zda do receptu zapojit jen sporák/indukci nebo i troubu. Nakonec jsou v tipech varianty obě, protože pro každého může být ten ideální způsob přípravy jiný. Výsledek bude ale v každém případě opravdu super. I tento recept jsem připravila ve spolupráci s olivovými oleji Borges. První recept jsem věnovala panenskému olivovému oleji, kde jsem jej použila pro přípravu pesta a nyní jsem zvolila olivový olej Classic, který je právě vhodný k tepelné úpravě.
Náročnost: malá
Doba přípravy: do 45 minut
Počet porcí: 2 porce
Ingredience
- 400 g lososa
- 2 střední chemicky neošetřené citrony
- 2 – 3 stroužky česneku
- 250 ml smetany s min. 30% obsahem tuku
- 1 lžíce kaparů (poupata, ale lze použít i plody)
- Borges Classic olivový olej – vhodný k tepelné úpravě
- čerstvě mletý pepř
- sůl
+
- kapary na dozdobení
- 1/2 citronu na dozdobení
Postup
- Citrony omyjte a nakrájejte na poloviny. Česnek oloupejte a nakrájejte na silné plátky. 1/2 citronu na dozdobení nakrájejte na kolečka.
- Citrony i česnek dejte do malého pekáčku, přijdete lžíci olivového oleje a pečte na 180 – 190° C, dokud citrony nezměknou a nezezlátnou – cca 30 minut. Pokud by kolečka citronů měla tendenci příliš hnědnout, vyndejte je dříve.
- Mezitím – Lososa zbavte kůže a rozdělte filet na 2 nebo 4 části po (po 200 nebo 100 g). Každou porci osolte, opepřete a potřete ze všech stran olivovým olejem.
- Na rozpálené pánvi zprudka opékejte lososa z obou stran – z každé strany cca 4 minuty dle velikosti – losos zevnitř případně dojde při prohřívání v hotové omáčce. Hotové filety odložte stranou.
- Upečené citrony nechte lehce zchladnout a poté je vydlabejte buď přímo do pekáčku nebo do nádoby od mixéru či nádoby vhodné k mixování ponorným mixérem. Přidejte i upečený česnek, smetanu, špeku soli, trošku čerstvě mletého pepře a rozmixujte do hladké nadýchané omáčky.
- Do pánve nalijte zpět připravenou omáčku a začněte ji zahřívat. Dále přidejte kapary a případně dochuťte solí a pepřem.
- Jakmile je omáčka horká, přidejte do ní opečeného lososa. Nechte společně pár sekund prohřát, aby se chutě propojily.
- Nakonec můžete dozdobit kapary, pečenými kolečky citronu a mletým pepřem či čerstvou bylinkou.
TIP: Druhou možností přípravy lososa je filety nechat zakápnuté olivovým olejem upéct v troubě předehřáté na 180°C cca 15 minut. Ke konci můžete teplotu na pár minut zvednout.
TIP: Já jsem použila kapary nakládané v soli. Pokud byste po nich i vy sáhli, před vařením je důkladně opláchněte.
TIP: Zkoušela jsem do omáčky přidat i čerstvé citrony a musím říct, že výsledná chuť mě více bavila s těmi pečenými. Jde o to, že pečením citrony lehce „otupí“ na kyselosti a chuť se tolik nebije s jemností smetany. Pokud byste ale neměli k dispozici trouby nebo ji použít nechtěli – můžete na pánvi po lososu opéct plátky citronu, nasekaný česnek a vše zalít smetanou. Takto nechte omáčku jen velmi krátce provařit a citrony vyndejte. Jejich dužinu můžete vrátit zpět do omáčky a vše rozmixovat do hladka. Nakonec dochuťte solí, pepřem a kár kapkami citronu.
Tento příspěvek vznikl ve spolupráci se značkou Borges.
Žádné komentáře