Tiramisu je dezert, který v našich končinách už dost zdomácněl. Příprava je jednoduchá, rychlá a výsledek famózní. Originální italské recepty pracují víceméně jen s mascarpone a vejci. Do krému přijdou jak žloutky, tak sníh z bílků. Jelikož jde ale o nepečený dezert, sama jsem se rozhodla pro variantu bez syrových vajec. Žloutky do krému jsem upravila pomocí pasterizace na vodní lázni a bílky jsem nahradila našlehanou smetanou. Tuto variantu pistáciového tiramisu jsem nechala otestovat své blízké a většina řekla, že je příjemné, jak není dezert příliš sladký. Pak ale přišla kamarádka, která naopak zahlásila, že je to na ni moc sladké:D. Za mě jde opravdu o spíše méně sladký dezert, jelikož cukru není v receptu mnoho a přirozená slanost pistácií celý chuťový dojem hezky vyvažuje. Přesto ale záleží na každém, jak moc je zvyklý sladit. Na druhou stranu však nezapomeňte, že cukrářské piškoty jsou samy o sobě dost sladké a ještě na ně přijde přeliv s čokoládou.
Pistáciové tiramisu jsem měla na pomyslném “ to do listu“ už poměrně dlouho. Však u tvorby mojí kuchařky jsem se už rozhodovala, jestli do ní dát klasické nebo právě pistáciové tiramisu. Tenkrát vyhrála klasika a tak přináším recept na jeho pistáciovou variantu nyní. A to ve spolupráci s Ochutnej ořech, které jsem vám představila už minulý měsíc. V anketách na IG jsem se setkala s tím, že pro mnohé nejsou určité ořechy a oříšková másla dostupné, že vlastně ani neví, kde by je měli koupit. Právě na Ochutnej ořech všechny tyto dobroty najdete. A to opravdu všechny. Jen u pistácií narazíte na několik možností – loupané, neloupané, solené, nesolené, v jumbo velikosti. A samozřejmě nechybí ani pistáciový krém vlastní výroby! Pistácie patří mezi dražší oříšky, ale přesto je právě tady můžete nakoupit za příjemné ceny, což je jedna z věcí, která je na Ochutnej ořech super! U samotných ořechů můžete zvolit jak malá balení okolo 50 – 100 g, pak kilová nebo dokonce tříkilová balení, která vychází cenově úplně nejlíp. Taková balení jsou nejlepší pokud často pečete nebo při společné objednávce s rodinou nebo kamarády.
DO 22. 9. 2021 PRO VÁS MÁM V LETOŠNÍM ROCE NAPOSLEDY KÓD NA SLEVU 10% NA NÁKUP NA OCHUTNEJ OŘECH – MAMACHEF10.
Náročnost: malá
Doba přípravy: do 30 minut
Počet porcí: cca 8 porcí
Ingredience
- 250 g italských cukrářských piškotů savoiardi (tyto piškoty typické pro tiramisu jsou dne zcela běžně dostupné, o stupeň lepšího tiramisu ale docílíte, když si připravíte vlastní domácí piškoty – recept na ty moje najdete v mojí kuchařce)
Ingredience na náplň
- 500 g mascarpone
- 3 žloutky z vajec od slepic z volného chovu
- 50 g cukru krupice
- mletá vanilka, zrníčka z vanilkového lusku nebo vanilkový extrakt
- 50 g pistáciového másla *
- 100 g loupaných nesolených pistácií **
- 280 g smetany ke šlehání (s min. 33% obsahem tuku)
+
- 100 g bílé čokolády
- 100 ml silného espressa, popř. rozpustné kávy
- 20 ml mandlového likéru amaretto nebo rumu
- 1 lžíce pistáciového másla (volitelné)
+
- 100 g čerstvých malin nebo 20 g lyofilizovaných malin (popř. mražených – rozmražených malin zbavených vody)
Ingredience na dozdobení
- kakaový prášek
- lyofilizované maliny
- pistácie
*Z pistácií lze za pomocí výkonného mixéru připravit i pistáciové máslo. Ideální jsou lehce zahřáté oříšky, které budou lépe pouštět tuk a měnit se v máslo. Pamatujte, že je třeba mixovat delší dobu, než začne samotné máslo vznikat a také že ne každý kuchyňský robot tuto přípravu zvládne.
**Pokud pořídíte neloupané pistácie nebo navíc i solené, vůbec to nevadí. Vyloupejte požadovanou gramáž oříšků a ty poté propláchněte v sítku pod tekoucí vodou, aby se zbavily soli. Pistácie pak rozprostřete na plech a nechte při teplotě max. 120°C vysušit v troubě. Oříšky nechte před zapracováním do krému vychladnout. Na Ochutnej ořech pořídíte jak pistácie loupané nesolené, tak ty neloupané a ve variantě solených či nesolených. Neloupané pistácie nejsou mechanicky otevírané a nechávají se dozrát dostatečně dlouho, aby pukly samy a zároveň dosáhly i větší velikosti. Pistáciové produkty najdete všechny zde.
Postup
Postup na náplň
- Žloutky spolu s cukrem a vanilkou vyšlehejte metličkou v tepluvzdorné misce a poté pozvolna ohřívejte za stálého šlehání na vodní lázni. Díky tomuto procesu dojde k pasterizaci vajec. Míchejte a zahřívejte, dokud vejce nezesvětlají a cukr se nerozpustí. Vznikne lehce nadýchaný žloutkový krém. Odstavte stranou a za občasného zamíchání nechte vychladnout.
- Vychlazenou smetanu vyšlehejte v pevnou šlehačku.
- V další míse metličkou vyšlehejte mascarpone spolu s vychladlým žloutkovým krémem.
- Dále přidejte jemně namleté pistácie, pistáciové máslo a promíchejte.
- Nakonec pomocí stěrky zapracujte i šlehačku. Vznikne nadýchaný hladký krém.
- V tepluvzdorné misce na vodní lázni rozpusťte bílou čokoládu (spolu s pistáciovým máslem). Poté přidejte kávu a alkohol s míchejte metličkou, dokud se vše nespojí.
Dokončení
- Dno středně velké pečicí misky vyložte cukrářskými piškoty – mezery můžete zaplnit jejich nalámáním. Bohatě pokapejte směsí bílé čokolády, kávy a amaretta nebo rumu, nebo piškoty v tekutině přímo namáčejte a až poté pokládejte do misky. Důležité je, aby byly kávou s alkoholem dostatečně napité.
- Na vrstvu piškotů naneste polovinu připraveného krému, zarovnejte a na krém rovnoměrně rozprostřete maliny nebo posypejte nadrcenými mrazem sušenými malinami.
- Na krém přijde opět vrstva piškotů s čokoládou, kávou a alkoholem a na ni zbytek krému, který zahlaďte. Nakonec posypte vrstvou kvalitního kakaového prášku a dejte zchladit do lednice alespoň na 2 hodiny, ideálně však přes noc, aby se dezert dobře uležel.
- Podávejte vychlazené, dozdobené lyofilizovanými malinami a nasekanými pistáciemi. Tiramisu lze dobře krájet a servírovat jako úhledné čtvercové kousky.
TIP: Pistáciové máslo lze případně nahradit mandlovým máslem, které spolu s pistáciemi dobře funguje. Popř. můžete namísto másla přidat stejnou gramáž rozemletých pistácií – do kterému pak ale také přidejte o 70 g více smetany/šlehačky.
Žádné komentáře