Letošní Velikonoce jsou u mě na blogu v duchu mrkve, jak tak koukám:D. Ono to k tomu jarnímu pečení ale zkrátka sedí. Tuto roládu jsem tvořila v rámci velikonoční kampaně pro Košík.cz. Původně jsem myslela, že to bude raz dva a nakonec jsem pekla hned 5 korpusů a vychytávala pro vás do postupu poměry a časy, aby se těsto nepotrhalo. Nakonec vše dopadlo a vznikl tento svěží jarní dezert. Taky náplně si můžete připravit hned ve 2 variantách – jedna kyselejší s tvarohem a druhá jemnější s mascarpone.
Náročnost: střední
Doba přípravy: do 45 minut + chladnutí
Počet porcí: cca 8 – 10 porcí
Ingredience
Ingredience na těsto
- 4 vejce od slepic z volného chovu
- 90 g cukru krupice nebo třtinového cukru
- 15 g rostlinného oleje (ideálně řepkový, popř. lze použít rozpuštěné a vychladlé máslo)
- 50 g mletých vlašských ořechů
- 100 g hladké pšeničné mouky
- 100 g najemno nastrouhané a zlehka vymačkané mrkve
- 1 – 2 lžíce mleté skořice
- 1 lžička mleté vanilky nebo vanilkového extraktu
- 1/2 lžičky prášku na pečení
- špetka soli
Ingredience na krém – jemnější smetanová verze
- 250 g odtučněného nebo polotučného tvarohu
- 250 g mascarpone
- 240 g krémového sýru (typu Philadaphia, Matylda, aj.)
- 70 – 80 g moučkového cukru
- kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička mleté vanilky nebo vanilkového extraktu
+
- 50 g rozinek
- rum
Ingredience na krém – kyselejší hutnější verze
- 500 g polotučného tvarohu
- 240 g krémového sýru (typu Philadaphia, Matylda, aj.)
- 70 – 80 g moučkového cukru
- kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička mleté vanilky nebo vanilkového extraktu
Postup
Postup na těsto
- Vejce vyndejte z lednice alespoň 2 hodiny předem, aby se ohřála na pokojovou teplotu.
- Společně promíchejte prosetou hladkou mouku, najemno namleté vlašské ořechy, skořici, mletou vanilku, prášek na pečení a sůl.
- Vejce šlehejte do nadýchané světlé pěny – jakmile začnou vejce nabývat, po lžicích postupně zašlehejte cukr. Výsledek by měla být lesklá hustá a nadýchaná pěna.
- Do vaječné pěny zlehka vmíchejte směs suchých ingrediencí. Dále přidejte i najemno nastrouhanou mrkev, kterou jedním zmáčknutím v rukou zbavte před přidáním do těsta přebytečné vody.
- Plech vyložte pečicím papírem, který důkladně vymažte rostlinným olejem, popř. máslem. Na něj rovnoměrně rozprostřete do tenčí vrstvy mrkvové těsto. Pečte na 180 °C, asi 7–10 minut. Zásadní je, aby se těsto na roládu nepřepeklo, pak by mohlo praskat. Vytáhněte jej jakmile je lehce růžové.
- Ihned po vytažení plechu z trouby z něj opatrně sesuňte pečicí papír s upečeným těstem – pracujte opatrně, ať těsto nepotrháte. Korpusový plát posypte moučkovým cukrem a přiložte přiložte další pečicí papír nebo utěrku a těsto opatrně srolujte do podoby rolády. Těsto nechte takto zarolované vychladnout – při pokojové teplotě nebo venku za oknem. Chladnutí však kontrolujte a jakmile je těsto studené, přejděte k plnění. Pokud jej takto necháte např. přes noc, opět je možné že těsto praskne, jelikož ztratí část své pružnosti.
Postup na náplň
- Pokud jste milovníci rozinek v dezertech, předem si jich namočte 50 g v dostatečném množství rumu. Pokud rozinky chcete vynechat, připravte si do krému jen samotný rum.
- Ve větší míse promíchejte tvaroh, mascarpone (pokud zvolíte smetanovou verzi náplně do rolády) a smetanový sýr.
- Ochuťte cukrem, citronovou kůrou, šťávou a vanilkou.
- Dále do krému vmíchejte cca 3-5 lžic rumu (z rozinek). Množství rumu zvolte dle aktuální konzistence krému, chceme v něm rum cítit, ale nesmí být příliš tekutý. Z hotového krému si odložte stranou 5 – 6 lžic, které použijete na potření rolády seshora. Poté vmíchejte i samotné rozinky do krému, který přijde dovnitř rolády.
- Jakmile korpus na roládu vychladne, opatrně jej rozmotejte, odstraňte pečicí papíry a upečené těsto potřete připraveným krémem.
- Poté roládu opět zarolujte – tentokrát již bez pečicího papíru. Dávejte si pozor, ať není příliš utažená (krém by se vytlačil stranami), ani příliš volná (vznikly by vzduchové kapsy bez krému). Roládu potřete krémem i vnější části. Takto dejte dezert alespoň na 1 hodinu vychladit do lednice. Poté jej můžete dozdobit jedlými květy, velikonočními cukrovinkami nebo třeba ořechy.
TIP: Roládu je možné seshora i pouze zasypat moučkovým cukrem.
Žádné komentáře