Dezerty Jídlo Recepty Sladké Sváteční Velikonoce

Velikonoční mrkvová roláda

Letošní Velikonoce jsou u mě na blogu v duchu mrkve, jak tak koukám:D. Ono to k tomu jarnímu pečení ale zkrátka sedí. Tuto roládu jsem tvořila v rámci velikonoční kampaně pro Košík.cz. Původně jsem myslela, že to bude raz dva a nakonec jsem pekla hned 5 korpusů a vychytávala pro vás do postupu poměry a časy, aby se těsto nepotrhalo. Nakonec vše dopadlo a vznikl tento svěží jarní dezert. Taky náplně si můžete připravit hned ve 2 variantách – jedna kyselejší s tvarohem a druhá jemnější s mascarpone.

 

Náročnost: střední

Doba přípravy: do 45 minut + chladnutí

Počet porcí: cca 8 – 10 porcí

 

 

Ingredience

 

Ingredience na těsto

 

  • 4 vejce od slepic z volného chovu
  • 90 g cukru krupice nebo třtinového cukru
  • 15 g rostlinného oleje (ideálně řepkový, popř. lze použít rozpuštěné a vychladlé máslo)
  • 50 g mletých vlašských ořechů
  • 100 g hladké pšeničné mouky
  • 100 g najemno nastrouhané a zlehka vymačkané mrkve
  • 1 – 2 lžíce mleté skořice
  • 1 lžička mleté vanilky nebo vanilkového extraktu
  • 1/2 lžičky prášku na pečení
  • špetka soli

 

Ingredience na krém – jemnější smetanová verze

 

  • 250 g odtučněného nebo polotučného tvarohu
  • 250 g mascarpone
  • 240 g krémového sýru (typu Philadaphia, Matylda, aj.)
  • 70 – 80 g moučkového cukru
  • kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička mleté vanilky nebo vanilkového extraktu

+

  • 50 g rozinek
  • rum

 

Ingredience na krém – kyselejší hutnější verze

 

  • 500 g polotučného tvarohu
  • 240 g krémového sýru (typu Philadaphia, Matylda, aj.)
  • 70 – 80 g moučkového cukru
  • kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička mleté vanilky nebo vanilkového extraktu

 

 

 

 

Postup

 

Postup na těsto

 

  1. Vejce vyndejte z lednice alespoň 2 hodiny předem, aby se ohřála na pokojovou teplotu.
  2. Společně promíchejte prosetou hladkou mouku, najemno namleté vlašské ořechy, skořici, mletou vanilku, prášek na pečení a sůl.
  3. Vejce šlehejte do nadýchané světlé pěny – jakmile začnou vejce nabývat, po lžicích postupně zašlehejte cukr. Výsledek by měla být lesklá hustá a nadýchaná pěna.
  4. Do vaječné pěny zlehka vmíchejte směs suchých ingrediencí. Dále přidejte i najemno nastrouhanou mrkev, kterou jedním zmáčknutím v rukou zbavte před přidáním do těsta přebytečné vody.
  5. Plech vyložte pečicím papírem, který důkladně vymažte rostlinným olejem, popř. máslem. Na něj rovnoměrně rozprostřete do tenčí vrstvy mrkvové těsto. Pečte na 180 °C, asi 7–10 minut. Zásadní je, aby se těsto na roládu nepřepeklo, pak by mohlo praskat. Vytáhněte jej jakmile je lehce růžové.
  6. Ihned po vytažení plechu z trouby z něj opatrně sesuňte pečicí papír s upečeným těstem – pracujte opatrně, ať těsto nepotrháte. Korpusový plát posypte moučkovým cukrem a přiložte přiložte další pečicí papír nebo utěrku a těsto opatrně srolujte do podoby rolády.  Těsto nechte takto zarolované vychladnout – při pokojové teplotě nebo venku za oknem. Chladnutí však kontrolujte a jakmile je těsto studené, přejděte k plnění. Pokud jej takto necháte např. přes noc, opět je možné že těsto praskne, jelikož ztratí část své pružnosti.

 

Postup na náplň

 

  1. Pokud jste milovníci rozinek v dezertech, předem si jich namočte 50 g v dostatečném množství rumu. Pokud rozinky chcete vynechat, připravte si do krému jen samotný rum.
  2. Ve větší míse promíchejte tvaroh, mascarpone (pokud zvolíte smetanovou verzi náplně do rolády) a smetanový sýr.
  3. Ochuťte cukrem, citronovou kůrou, šťávou a vanilkou.
  4. Dále do krému vmíchejte cca 3-5 lžic rumu (z rozinek). Množství rumu zvolte dle aktuální konzistence krému, chceme v něm rum cítit, ale nesmí být příliš tekutý. Z hotového krému si odložte stranou 5 – 6 lžic, které použijete na potření rolády seshora. Poté vmíchejte i samotné rozinky do krému, který přijde dovnitř rolády.
  5. Jakmile korpus na roládu vychladne, opatrně jej rozmotejte, odstraňte pečicí papíry a upečené těsto potřete připraveným krémem.
  6. Poté roládu opět zarolujte – tentokrát již bez pečicího papíru. Dávejte si pozor, ať není příliš utažená (krém by se vytlačil stranami), ani příliš volná (vznikly by vzduchové kapsy bez krému). Roládu potřete krémem i vnější části. Takto dejte dezert alespoň na 1 hodinu vychladit do lednice. Poté jej můžete dozdobit jedlými květy, velikonočními cukrovinkami nebo třeba ořechy.

 

TIP: Roládu je možné seshora i pouze zasypat moučkovým cukrem.

 

 

 

 

Related Posts

Žádné komentáře

Zanechat odpověď