Když jsme loni s Gastrokroužkem vymysleli „Velikonoce v karanténě“, ani by mě nenapadlo, že letos budeme dělat druhý ročník. Smutné a úsměvné zároveň. Ke Gastrokroužku Lukáše Hejlíka jsem se přidala na podzim 2019 a tím pádem nebylo ani moc možností, kdy jsme se doopravdy viděli a vařili spolu. Jsem ale ráda, že jsme se hecli alespoň se „potkáme“ takto online a budeme ready na lepší časy, kdy to půjde i osobně. Loni jsem v rámci této výzvy připravila recept na Hot-cross buns. Letos jsem se pustila do mrkvového cheesecaku, který jsem měla už delší dobu v hlavě. Jediná jeho nevýhoda je to, že si na něj musíte připravit dvě těsta, jinak je to jeden z nejlepších dezertů, co jsem kdy upekla. Fakt. Takže ho zkuste! A taky sledujte @gastrokrouzek na Instagramu. Tento celý velikonoční týden bude totiž mega nabitý a každý den se můžete těšit na velikonoční recept z kuchyně někoho jiného:).
Náročnost: malá
Doba přípravy: do 40 minut + pečení
Počet porcí: cca 10 porcí
Ingredience
(na dortovou formu o průměru 22 – 24 cm/ u formy 26 cm a větší počítejte s kratší dobou pečení)
Ingredience na mrkvové těsto
- 3 vejce od slepic z volného chovu
- 95 g cukru krupice nebo třtinového cukru
- 50 g kvalitního rostlinného oleje – ideálně řepkový (případně lze použít i rozpuštěné a lehce vychladlé máslo)
- 25 g šťávy z pomeranče
- 2 lžíce rumu
- 165 g najemno nastrouhané mrkve (vychází na 3 – 4 střední mrkve)
- 50 g pekanových ořechů (popř. vlašských ořechů, mandlí nebo lískových oříšků)
- 50 g ovesných vloček
- 65 g hladké pšeničné celozrnné mouky (lze zvolit i klasickou hladkou pšeničnou mouku, popř. špaldovou)
- 10 g prášku do pečiva
- 1 lžička mleté vanilky nebo vanilkového extraktu
- 1 lžička mleté skořice
- špetka soli
Ingredience na cheesecake těsto
- 2 vejce od slepic z volného chovu
- 90 g cukru krupice nebo třtinového cukru
- 360 g krémové sýru (typu Philadephia, Matylda, smetanové žervé, apod.)
- 50 g tvarohu (libovolné tučnosti)
- 20 g másla nebo přepuštěného másla
- 10 g kukuřičného škrobu
- 1 lžička mleté vanilky nebo vanilkového extraktu
Ingredience na drobenku
- 35 g jemných ovesných vloček
- 30 g pekanových ořechu (nebo ořechů, které jste použili do těsta)
- 10 g třtinového, krupicového nebo krystalového cukru
- větší špetka mleté skořice
TIP: Sladkost cheesecaku je akorát a rozhodně není přeslazený. Pokud byste ale přesto chtěli snížit množství cukru, v cheesecake vrstvě zvolte 60 g cukru a v mrkvovém těstě 80 g cukru.
Postup
- Všechna použitá vejce si vyndejte alespoň 2 hodiny předem z lednice, aby se ohřála na pokojovou teplotu. Také si předem vyndejte sýry a tvaroh a cheesecakové těsto. Máslo na cheesecake vrstvu si rozpusťte a nechte a lehce vychladnout.
Postup na mrkvové těsto
- Vejce si vyndejte alespoň 2 hodiny předem z lednice, aby se ohřála na pokojovou teplotu.
- Mrkve oloupejte, omyjte a nastrouhejte najemno. Ořechy i ovesné vločky rozemelte.
- Vejce šlehejte do pěny. Jakmile začnou nabývat na objemu a pěnit, po lžicích postupně zašlehejte cukr. Vzniknout by měla hustá lesklá a nadýchaná směs. V robotu šlehejte alespoň 5 minut, ručním šlehačem až 10 minut.
- K vaječné pěně postupně a pozvolna přilévejte a zašlehávejte olej, poté pomerančovou šťávu a nakonec i rum.
- Dále vmíchejte nastrouhanou mrkev (tu nijak nevymačkávejte), směs namletých ořechu a ovesných vloček, prosáté mouky, vanilky, skořice a špetky soli.
- Těsto odložte stranou a mějte u něj nachystaný prášek do pečiva, který na závěr při vrstvením do formy přidáte.
Postup na cheesecake těsto
- Vejce opět šlehejte do pěny. Postupujte stejně jako u šlehání vajec do mrkvového těsta – tedy, jakmile začnou nabývat na objemu a pěnit, po lžicích postupně zašlehejte cukr. Šlehejte 5 – 10 minut.
- Dále k vaječné pěny postupně po lžicích zašlehejte krémový sýr, tvaroh a rozpuštěné a lehce vychladlé máslo.
- Nakonec do sýrové směsi zapracujte vanilku a škrob.
Postup – dokončení
- Dno i strany dortové formy o průměru 22 – 24 cm vyložte pečicím papírem. Strany formy pomažte máslem, aby se měl papír k čemu přichytit. Okraje papíru nechte lehce vyšší než je samotná forma. Těsto bude totiž dosahovat až k okraji formy.
- Jako první přijde na dno půlka z mrkvového těsta, poté půlka cheesecake těsta, zbytek mrkvového těsta a nakonec opět cheesecake těsto. Těsta lijte vždy doprostřed formy.
- Pečte na 160°C asi 45 – 50 minut. Poté snižte teplotu na 150°C a pečte dalších zhruba 30 – 35 minut. Hotový cheesecake bude na mít na povrchu krásnou hnědou krustu a po vpichu špejlí by na ní nemělo ulpívat syrové těsto – špejle může být trošku vlhká od sýrové vrstvy. Pokud si nejste jisti, zda je cheesecake upečený, raději jej nechte o pár minut v troubě déle.
- Po vytažení z trouby nechte zcela vychladnout ve formě. Poté oddělejte boční strany formy a opatrně ze stran odstraňte pečicí papír.
- Na pánvi na sucho opražte ovesné vločky s nasekanými ořechy. Jakmile začnou suroviny lehce vonět, přidejte skořici a cukr. Za stálého míchání nechte cukr rozpustit a obalit vločky s ořechy. Malou chvíli ještě opékejte, aby vznikla křupavá drobenka.
- Mrkvový cheesecake seshora posypte ovesno-ořechovou drobenku nebo drobenkou vždy posypte servírovaný kousek.
1 komentář
Rainbow
15. 5. 2021 at 5:05Ahoj, máš skvělé recepty. Tady mne ale jen trklo- do cheesecakové vrsty nedávej škrob😉 neboj,zatuhne to a chutná krémověji. Peču i obrovské chessecaky,ve vodní lazno a nikdy jsem neměla problém. Hodně zdaru🙂