Vždy když dostanu jako zadání vytvoření velikonočního nebo jarního recept, představím si spoustu barevné sezónní zeleniny. Tento recept jsem tvořila pro svého klienta Košík.cz a jejich velikonoční kampaň. Recept obsahuje vlastně několik dílčích receptů, díky kterým si připravíte kompletní chod v rámci , nejen velikonočního, oběda. Šťavnaté pečené kuřátko s chuťově nabitou nádivkou, bramborami a zeleninou si totiž můžete připravit kdykoliv během roku, jen bylinky a zeleninu zvolíte dle sezóny a toho, co zrovna máte doma:). Zkuste si jej ale připravit už tyto Velikonoce a přivítat všemi těmi barvami na talíři tolik očekávané jaro:).
Náročnost: malá – střední
Doba přípravy: do 40 minut + 90 minut pečení
Počet porcí: 4 – 6 porcí
Ingredience
- 1 celé kuře bez drobů
- 50 g másla + máslo nebo sádlo na potření kuřete
- sůl
- (mletá červená paprika)
Ingredience na nádivku
- 100 g slaniny (plátky nebo vcelku)
- 1 jarní cibulka
- 150 ml plnotučného mléka
- 150 g světlého pečiva
- 15 g pažitky
- 15 – 30 g libovolných bylinek – petrželka, medvědí česnek, kopřivy
- 2 vejce od slepic z volného chovu
- cca 1 lžička soli
- čerstvě mletý pepř
Ingredience na přílohu
- 1 kg malých (baby) brambor
- svazek mladé mrkve (popř. cca 3 klasické mrkve)
- svazek ředkviček
- 150 g malých šalotek, cibulek nebo jarních cibulek
- 100 g mraženého nebo čerstvého a vyloupaného hrášku
- hrst lusků cukrového hrášku (možno vynechat)
- mletá sladká červená paprika
- sůl
- čerstvě mletý pepř
+
- voda
Postup
- Kuře vytáhněte 1 – 2 hodiny předem z lednice, vybalte z obalu, omyjte, důkladně osušte a bohatě nasolte.
- Pokud použijete mražený hrášek, vytáhněte jej z mrazáku a požadované množství nechte rozmrazit při pokojové teplotě.
- Připravte si nádivku – na rozehřáté pánvi opečte dozlatova na kostičky nakrájenou slaninu spolu s nahrubo nasekanou jarní cibulkou – poté stáhněte z plotny a zalijte 150 ml mléka, do kterého se dostane zpět všechna chuť z připečenin na pánvi.
- Do větší mísy dejte na středně velké kousky nakrájené světlé pečivo a přidejte směs slaniny, cibulky a mléka. Dále do mísy vhoďte nasekanou pažitku, libovolné bylinky, sůl, čerstvě mletý pepř a přidejte i 2 vejce. Pomocí lžíce nebo rukou vše důkladně a zlehka promíchejte tak, aby pečivu zůstala struktura.
- Dále se vraťte zpět ke kuřeti a nádivku postupně natlačte do jeho vnitřní části – bude záležet na velikosti kuřete, zda se vleze všechna anebo si její část budete moci upéct zvlášť. Nemělo by ji vám však zbýt nějaké veliké množství.
- Jakmile je kuře naplněné, svažte stehna k sobě pomocí potravinářského provázku. Další místa, kudy by nádivka mohla vytéct spojte pomocí párátka.
- Pod kůži na prsou vsuňte vždy plátek másla. Pak také kuře zvenku potřete měkkým máslem nebo sádlem a znovu osolte, popř. poprašte mletou paprikou.
- Kuře vložte do velkého pekáče nebo na plech a kolem masa rozprostřete dokonale omyté brambory i se slupkou (pokud by byly brambory větší – překrojte napůl nebo na čtvtrtiny) – předem promíchané se solí a lžičkou mleté červené papriky. Nakonec podlijte menším množstvím vody.
- Pekáč nebo plech vložte do trouby předehřáté na 180°C – pečte cca 90 minut. Na posledních 20 minut pečení teplotu zvyšte na cca 200°.
- Brambory kontrolujte a po čase vždy opatrně promíchejte, popř. přidejte trošku vody. Kuře také hlídejte, a jednou za čas potřete roztopeným máslem nebo sádlem.
- Zhruba po hodině pečení přidejte do pekáče očištěné mrkvičky (větší mrkve rozkrojte na čtvrtiny), omyté a na půlku rozkrojené a ředkvičky a oloupané a na 1/4 či poloviny rozkrájené cibulky. Na posledních 10 minut přidejte i hráškové lusky.
- Po vytažení z trouby vmíchejte k zelenině rozmražený nebo čerstvý vyloupaný hrášek.
- Kuře rozporcujte a podávejte spolu s pečenými bramborami, zeleninou a výpekem, dozdobit můžete čerstvými bylinkami nebo baby špenátem.
TIP: Kuře můžete péct i přímo na mřížce z trouby. Začněte péct prsy nahoru, v půlce pečení obraťte, aby se opekla i druhá strana kuřete a poté opět vraťte prsy vzhůru. Nezapomeňte občas potřít tukem. Pod kuře umístěte pekáč s ochucenými bramborami a troškou vodou. Zbytek zeleniny pak přidejte dle postupu a vodu přidávejte dle potřeby.
Žádné komentáře