Hlavní jídla Jídlo Kuřecí Recepty Sváteční Velikonoce

Velikonoční kuře s bylinkovou nádivkou a brambůrky a jarní zeleninou

Vždy když dostanu jako zadání vytvoření velikonočního nebo jarního recept, představím si spoustu barevné sezónní zeleniny. Tento recept jsem tvořila pro svého klienta Košík.cz a jejich velikonoční kampaň. Recept obsahuje vlastně několik dílčích receptů, díky kterým si připravíte kompletní chod v rámci , nejen velikonočního, oběda.  Šťavnaté pečené kuřátko s chuťově nabitou nádivkou, bramborami a zeleninou si totiž můžete připravit kdykoliv během roku, jen bylinky a zeleninu zvolíte dle sezóny a toho, co zrovna máte doma:). Zkuste si jej ale připravit už tyto Velikonoce a přivítat všemi těmi barvami na talíři tolik očekávané jaro:).

 

Náročnost: malá – střední

Doba přípravy: do 40 minut + 90 minut pečení

Počet porcí: 4 – 6 porcí

 

 

Ingredience

 

  • 1 celé kuře bez drobů
  • 50 g másla + máslo nebo sádlo na potření kuřete
  • sůl
  • (mletá červená paprika)

 

Ingredience na nádivku

 

  • 100 g slaniny (plátky nebo vcelku)
  • 1 jarní cibulka
  • 150 ml plnotučného mléka
  • 150 g světlého pečiva
  • 15 g pažitky
  • 15 – 30 g libovolných bylinek – petrželka, medvědí česnek, kopřivy
  • 2 vejce od slepic z volného chovu
  • cca 1 lžička soli
  • čerstvě mletý pepř

 

Ingredience na přílohu

 

  • 1 kg malých (baby) brambor
  • svazek mladé mrkve (popř. cca 3 klasické mrkve)
  • svazek ředkviček
  • 150 g malých šalotek, cibulek nebo jarních cibulek
  • 100 g mraženého nebo čerstvého a vyloupaného hrášku
  • hrst lusků cukrového hrášku (možno vynechat)
  • mletá sladká červená paprika
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

+

  • voda

 

 

Postup

 

  1. Kuře vytáhněte 1 – 2 hodiny předem z lednice, vybalte z obalu, omyjte, důkladně osušte a bohatě nasolte.
  2. Pokud použijete mražený hrášek, vytáhněte jej z mrazáku a požadované množství nechte rozmrazit při pokojové teplotě.
  3. Připravte si nádivku – na rozehřáté pánvi opečte dozlatova na kostičky nakrájenou slaninu spolu s nahrubo nasekanou jarní cibulkou – poté stáhněte z plotny a zalijte 150 ml mléka, do kterého se dostane zpět všechna chuť z připečenin na pánvi.
  4. Do větší mísy dejte na středně velké kousky nakrájené světlé pečivo a přidejte směs slaniny, cibulky a mléka. Dále do mísy vhoďte nasekanou pažitku, libovolné bylinky, sůl, čerstvě mletý pepř a přidejte i 2 vejce. Pomocí lžíce nebo rukou vše důkladně a zlehka promíchejte tak, aby pečivu zůstala struktura.
  5. Dále se vraťte zpět ke kuřeti a nádivku postupně natlačte do jeho vnitřní části – bude záležet na velikosti kuřete, zda se vleze všechna anebo si její část budete moci upéct zvlášť.  Nemělo by ji vám však zbýt nějaké veliké množství.
  6. Jakmile je kuře naplněné, svažte stehna k sobě pomocí potravinářského provázku. Další místa, kudy by nádivka mohla vytéct spojte pomocí párátka.
  7. Pod kůži na prsou vsuňte vždy plátek másla. Pak také kuře zvenku potřete měkkým máslem nebo sádlem a znovu osolte, popř. poprašte mletou paprikou.
  8. Kuře vložte do velkého pekáče nebo na plech a kolem masa rozprostřete dokonale omyté brambory i se slupkou (pokud by byly brambory větší – překrojte napůl nebo na čtvtrtiny) – předem promíchané se solí a lžičkou mleté červené papriky. Nakonec podlijte menším množstvím vody.
  9. Pekáč nebo plech vložte do trouby předehřáté na 180°C – pečte cca 90 minut. Na posledních 20 minut pečení teplotu zvyšte na cca 200°.
  10. Brambory kontrolujte a po čase vždy opatrně promíchejte, popř. přidejte trošku vody. Kuře také hlídejte, a jednou za čas potřete roztopeným máslem nebo sádlem.
  11. Zhruba po hodině pečení přidejte do pekáče očištěné mrkvičky (větší mrkve rozkrojte na čtvrtiny), omyté a na půlku rozkrojené a ředkvičky a oloupané a na 1/4 či poloviny rozkrájené cibulky. Na posledních 10 minut přidejte i hráškové lusky.
  12. Po vytažení z trouby vmíchejte k zelenině rozmražený nebo čerstvý vyloupaný hrášek.
  13. Kuře rozporcujte a podávejte spolu s pečenými bramborami, zeleninou a výpekem, dozdobit můžete čerstvými bylinkami nebo baby špenátem.

 

 

TIP: Kuře můžete péct i přímo na mřížce z trouby. Začněte péct prsy nahoru, v půlce pečení obraťte, aby se opekla i druhá strana kuřete a poté opět vraťte prsy vzhůru. Nezapomeňte občas potřít tukem. Pod kuře umístěte pekáč s ochucenými bramborami a troškou vodou. Zbytek zeleniny pak přidejte dle postupu a vodu přidávejte dle potřeby.

Related Posts

Žádné komentáře

Zanechat odpověď