Dezerty Hlavní jídla Jídlo Mateřství Příkrmy Recepty Sladké Snídaně

Celozrnné buchtičky s vanilkovou omáčkou slazenou banánem

Jídlo jako jsou buchtičky s krémem, šodó či vanilkovou omáčkou dle mého nelze předělat do 100% zdravé verze – pak už to nejsou buchtičky :D. Lze jej ale lehce upravit. Udělat méně sladší, využít  i celozrnnou mouku, díky které se do jídla dostane i vláknina a omáčku nepřipravovat z vysokoprocentní smetany, ale z mléka. Při tvorbě podobných receptů se řídím selským rozumem, ale rozhodně nejsem nijak povolaná ani studovaná na to, abych mohla určovat co je zdravé a co ne a už vůbec ne, co je vhodné pro děti a co není. S tímto receptem jsem ale spokojená jako člověk, který miluje jídlo, ale taky se snaží přemýšlet nad tím, co jí a co dává své rodině. Co mě ovšem nejvíc dojalo je to, že Mikin mi tyto buchtičky s krémem jedl! Abych to vysvětlila – většinou, resp. vždy chce jen tu omáčku a nikdy, jak on říká, „chlebík“ – tedy buchtičku. Tentokrát si poručil, že omáčku samotnou ne, že s chlebíkem. No byla jsem štěstím bez sebe, co vám budu:D. Každopádně, pokud byste rádi i recept na buchtičkovou klasiku, tak jej najdete v mojí kuchařce – k dostání je u knihkupců, např. zde.

 

Náročnost: malá – střední

Doba přípravy: do 60 minut + 90 – 120 minut kynutí

Počet porcí: 4–5 porcí

 

 

Ingredience

 

Ingredience na kvásek

 

  • 42 g čerstvého droždí
  • 15 g třtinového cukru (lze i klasický bílý)
  • 10 g hladké pšeničné mouky
  • 100 g vlažného plnotučného mléka (popř. polotučného)

Ingredience na těsto

 

  • 200 g celozrnné hladké pšeničné mouky
  • 100 g hladké pšeničné mouky
  • 60 g povoleného másla
  • 80 g zakysané smetany (popř. tučného bílého jogurtu)
  • 50 g povoleného medu
  • 5 g soli
  • mletá vanilka, zrníčka z vanilkového lusku nebo vanilkový extrakt
  • špetka mleté skořice

+

  • máslo
  • 1 vejce od slepic z volného chovu na potření

 

Ingredience na omáčku

 

  • 400 g + 100 g plnotučného mléka
  • 3 žloutky z vajec od slepic z volného chovu
  • 15 g kukuřičného škrobu
  • 1 lžička mleté vanilky (popř. semínka z vanilkového lusku)
  • 150 – 200 g zralých banánů ( 1, 5 – 2 banány bez slupky)
  • med (v případě potřeby pro doslazení)

Ingredience na dokončení

 

  • 150 g mraženého lesního ovoce
  • čerstvé lesní ovoce
  • 1 lžíce kvalitního kakaa nebo kousek oblíbené čokolády
  • moučkový cukr

 

 

Postup

Postup na kvásek

 

  1. Droždí rozdrolte v misce a zasypte 15 g cukru. Zlehka promíchejte a nechte odpočívat. Během zhruba 15 minut se droždí s cukrem zcela rozpustí a začne nabývat. Tento proces je mnohem rychlejší v teplých dnech. Pokud je chladněji, může se vám nejprve zdát, že se nic neděje – po chvíli ale uvidíte, jak se droždí začíná rozpouštět. Do aktivovaného droždí s cukrem přidejte mouku, 100 g vlažného mléka adůkladně rozmíchejte a nechte vzejít kvásek.

 

Postup na těsto

 

  1. Do mísy od robotu prosejte obě mouky a promíchejte se solí, skořicí a vanilkou. Přidejte povolené máslo, zakysanou smetanu, povolený med a kvásek. Těsto začněte míchat pomocí stěrky a jakmile se začne pojit, přesuňte jej to robotu, popř.  dále zpracujte stěrkou nebo vařečkou.
  2. Použijte nástavec typu hák a nechte robot vypracovat hladké, měkké a ne příliš lepivé těsto – bude to trvat cca 10 minut. Pokud by se vám zdálo příliš tuhé, přidávejte po lžících mléko. Pokud by vám naopak přišlo příliš lepivé, přidejte lžíci mouky.
  3. Poté přesuňte těsto do velké moukou lehce vysypané mísy a přikryté jej nechejte kynout asi70–90 minut na teplém místě.
  4. Pekáč nebo jinou pečicí nádobu na koláč vymažte máslem. Těsto si rozdělte na kousky o hmotnosti cca 40 g. Každou část propracujte v rukou v kulatý hladký bochánek a vložte jej do pečicí nádoby. Buchtičky skládejte těsně vedle sebe a jejich boční strany také potírejte rozpuštěným máslem nebo olejem.
  5. Plný pekáč přikryjte utěrkou a nechte dokynout asi 20 minut.
  6. Poté potřete rozšlehaným vejce a pečte v troubě předehřáté na 175 °C asi 20 minut. Poté teplotu snižte na 160 °C a nechte dopéct dalších zhruba 25 minut. Zda je těsto uvnitř hotové, si ověříte testem s vpichem špejle. Případně nechte buchtičky „dojít“ ve vypnuté troubě.
  7. Upečené buchtičky potřete seshora máslem.

Postup na omáčku

 

  1. Ve středním hrnci se silnějším dnem ohřívejte mléko spolu s vanilkou. Pokud použijete vanilkový lusk, zrníčka z něj vyškrábněte a dejte do mléka i s luskem, nechte takto cca 5 minut louhovat (mléko by nemělo vařit!), poté mléko sceďte a vraťte zpět na plotnu.
  2. V odměrném válci nebo misce prošlehejte společně žloutky, škrob a 100 g mléka. Tuto směs přilijte do horkého mléka a za stálého míchání metličkou vařte, dokud směs nezhoustne do konzistence omáčky. Pokud by se vám zdála i tak příliš řídká a raději byste konzistenci pudinku, můžete přidat 5 – 10 g škrobu, který však důkladně zavařte. Hotovou omáčku stáhněte z plotny.
  3. Banány rozmixujte do podoby pyré a zapracujte je k omáčce. V případě potřeby přidejte více banánové pyré nebo doslaďte medem.
  4. Omáčku můžete nechat čistě vanilkovou anebo do její části vmíchat kakaový prášek nebo oblíbenou čokoládu.

Dokončení

 

  1. Ještě horké buchtičky rozdělte na talíře, zlehka poprašte moučkovým cukrem (lze vynechat) a zalijte vanilkovou omáčkou nebo kombinací s čokoládovou omáčkou.
  2. Dále můžete dozdobit mraženým lesním – to nechte při střední teplotě v hrnci se silnějším dnem povolit a ohřát. Nepřidávejte vodu.
  3. Také můžete zdobit čerstvým ovocem – jako jsou borůvky, jahody, maliny, ostružiny nebo rybíz. Zkusit můžete ale i např. banán, kiwi nebo kousky manga.

 

 

Recept byl vytvořen ve spolupráci s Košík.cz – pro klub Benjamínek.

Related Posts

1 komentář

  • Odpovědět
    Angel food cake (Andělský dortík) s vanilkovou šlehačkou a jahodami – MamaChef
    16. 4. 2021 at 15:16

    […] na těstoviny carbonara, domácí vanilkový pudink (najdete v mojí kuchařce) či vanilkovou omáčku k buchtičkám nebo štrúdlu. Část žloutků také můžete spotřebovat do náplně na recept na sýrový […]

  • Zanechat odpověď