Jídlo jako jsou buchtičky s krémem, šodó či vanilkovou omáčkou dle mého nelze předělat do 100% zdravé verze – pak už to nejsou buchtičky :D. Lze jej ale lehce upravit. Udělat méně sladší, využít i celozrnnou mouku, díky které se do jídla dostane i vláknina a omáčku nepřipravovat z vysokoprocentní smetany, ale z mléka. Při tvorbě podobných receptů se řídím selským rozumem, ale rozhodně nejsem nijak povolaná ani studovaná na to, abych mohla určovat co je zdravé a co ne a už vůbec ne, co je vhodné pro děti a co není. S tímto receptem jsem ale spokojená jako člověk, který miluje jídlo, ale taky se snaží přemýšlet nad tím, co jí a co dává své rodině. Co mě ovšem nejvíc dojalo je to, že Mikin mi tyto buchtičky s krémem jedl! Abych to vysvětlila – většinou, resp. vždy chce jen tu omáčku a nikdy, jak on říká, „chlebík“ – tedy buchtičku. Tentokrát si poručil, že omáčku samotnou ne, že s chlebíkem. No byla jsem štěstím bez sebe, co vám budu:D. Každopádně, pokud byste rádi i recept na buchtičkovou klasiku, tak jej najdete v mojí kuchařce – k dostání je u knihkupců, např. zde.
Náročnost: malá – střední
Doba přípravy: do 60 minut + 90 – 120 minut kynutí
Počet porcí: 4–5 porcí
Ingredience
Ingredience na kvásek
- 42 g čerstvého droždí
- 15 g třtinového cukru (lze i klasický bílý)
- 10 g hladké pšeničné mouky
- 100 g vlažného plnotučného mléka (popř. polotučného)
Ingredience na těsto
- 200 g celozrnné hladké pšeničné mouky
- 100 g hladké pšeničné mouky
- 60 g povoleného másla
- 80 g zakysané smetany (popř. tučného bílého jogurtu)
- 50 g povoleného medu
- 5 g soli
- mletá vanilka, zrníčka z vanilkového lusku nebo vanilkový extrakt
- špetka mleté skořice
+
- máslo
- 1 vejce od slepic z volného chovu na potření
Ingredience na omáčku
- 400 g + 100 g plnotučného mléka
- 3 žloutky z vajec od slepic z volného chovu
- 15 g kukuřičného škrobu
- 1 lžička mleté vanilky (popř. semínka z vanilkového lusku)
- 150 – 200 g zralých banánů ( 1, 5 – 2 banány bez slupky)
- med (v případě potřeby pro doslazení)
Ingredience na dokončení
- 150 g mraženého lesního ovoce
- čerstvé lesní ovoce
- 1 lžíce kvalitního kakaa nebo kousek oblíbené čokolády
- moučkový cukr
Postup
Postup na kvásek
- Droždí rozdrolte v misce a zasypte 15 g cukru. Zlehka promíchejte a nechte odpočívat. Během zhruba 15 minut se droždí s cukrem zcela rozpustí a začne nabývat. Tento proces je mnohem rychlejší v teplých dnech. Pokud je chladněji, může se vám nejprve zdát, že se nic neděje – po chvíli ale uvidíte, jak se droždí začíná rozpouštět. Do aktivovaného droždí s cukrem přidejte mouku, 100 g vlažného mléka adůkladně rozmíchejte a nechte vzejít kvásek.
Postup na těsto
- Do mísy od robotu prosejte obě mouky a promíchejte se solí, skořicí a vanilkou. Přidejte povolené máslo, zakysanou smetanu, povolený med a kvásek. Těsto začněte míchat pomocí stěrky a jakmile se začne pojit, přesuňte jej to robotu, popř. dále zpracujte stěrkou nebo vařečkou.
- Použijte nástavec typu hák a nechte robot vypracovat hladké, měkké a ne příliš lepivé těsto – bude to trvat cca 10 minut. Pokud by se vám zdálo příliš tuhé, přidávejte po lžících mléko. Pokud by vám naopak přišlo příliš lepivé, přidejte lžíci mouky.
- Poté přesuňte těsto do velké moukou lehce vysypané mísy a přikryté jej nechejte kynout asi70–90 minut na teplém místě.
- Pekáč nebo jinou pečicí nádobu na koláč vymažte máslem. Těsto si rozdělte na kousky o hmotnosti cca 40 g. Každou část propracujte v rukou v kulatý hladký bochánek a vložte jej do pečicí nádoby. Buchtičky skládejte těsně vedle sebe a jejich boční strany také potírejte rozpuštěným máslem nebo olejem.
- Plný pekáč přikryjte utěrkou a nechte dokynout asi 20 minut.
- Poté potřete rozšlehaným vejce a pečte v troubě předehřáté na 175 °C asi 20 minut. Poté teplotu snižte na 160 °C a nechte dopéct dalších zhruba 25 minut. Zda je těsto uvnitř hotové, si ověříte testem s vpichem špejle. Případně nechte buchtičky „dojít“ ve vypnuté troubě.
- Upečené buchtičky potřete seshora máslem.
Postup na omáčku
- Ve středním hrnci se silnějším dnem ohřívejte mléko spolu s vanilkou. Pokud použijete vanilkový lusk, zrníčka z něj vyškrábněte a dejte do mléka i s luskem, nechte takto cca 5 minut louhovat (mléko by nemělo vařit!), poté mléko sceďte a vraťte zpět na plotnu.
- V odměrném válci nebo misce prošlehejte společně žloutky, škrob a 100 g mléka. Tuto směs přilijte do horkého mléka a za stálého míchání metličkou vařte, dokud směs nezhoustne do konzistence omáčky. Pokud by se vám zdála i tak příliš řídká a raději byste konzistenci pudinku, můžete přidat 5 – 10 g škrobu, který však důkladně zavařte. Hotovou omáčku stáhněte z plotny.
- Banány rozmixujte do podoby pyré a zapracujte je k omáčce. V případě potřeby přidejte více banánové pyré nebo doslaďte medem.
- Omáčku můžete nechat čistě vanilkovou anebo do její části vmíchat kakaový prášek nebo oblíbenou čokoládu.
Dokončení
- Ještě horké buchtičky rozdělte na talíře, zlehka poprašte moučkovým cukrem (lze vynechat) a zalijte vanilkovou omáčkou nebo kombinací s čokoládovou omáčkou.
- Dále můžete dozdobit mraženým lesním – to nechte při střední teplotě v hrnci se silnějším dnem povolit a ohřát. Nepřidávejte vodu.
- Také můžete zdobit čerstvým ovocem – jako jsou borůvky, jahody, maliny, ostružiny nebo rybíz. Zkusit můžete ale i např. banán, kiwi nebo kousky manga.
Recept byl vytvořen ve spolupráci s Košík.cz – pro klub Benjamínek.
1 komentář
Angel food cake (Andělský dortík) s vanilkovou šlehačkou a jahodami – MamaChef
16. 4. 2021 at 15:16[…] na těstoviny carbonara, domácí vanilkový pudink (najdete v mojí kuchařce) či vanilkovou omáčku k buchtičkám nebo štrúdlu. Část žloutků také můžete spotřebovat do náplně na recept na sýrový […]