Tuto polévku v různých drobných obměnách vařím doma už roky. Většinou se řídím tím, co máme zrovna v lednici a tak do polévky někdy přijde kousek pórku, jindy zase mrkev – ano, i ta se dá použít:). Můj muž ale není zrovna příznivce brokolice a tak se snažím její chuť v polévce co nejvíce vyvážit dalšími surovinami. Přidání sýru a křupavých krutonů vždy zachrání situaci a polévku s chutí sní i muž. Pro mě samotnou je brokolicová polévka jednou z nejoblíbenějších:).
Náročnost: malá
Doba přípravy: do 45 minut (+ pečení krutonů)
Počet porcí: 6 – 7 porcí
Ingredience
- 1 středně velká brokolice
- 1 střední cibule
- 1/3 pórku (ideálně světlá část)
- 1 střední brambora
- velká hrst baby špenátu
- 1,4 l zeleninového nebo masového vývaru
- 3 lžíce parmazánu nebo sýru parmazánového typu
- 1 lžíce mascarpone (popř. můžete nahradit lžící ricotty nebo 50 ml smetany)
- 1 lžíce přepuštěného másla nebo kvalitního rostlinného oleje
- čerstvě mletý pepř
- sůl
+
- starší chléb nebo jiné pečivo
- parmazán
Postup
- Z brokolice odřízněte stonek (nevyhazujte, schovejte si jej např. do vývaru nebo je dobrý i jen tak syrový), rozdělte ji na růžičky a důkladně omyjte.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte na plátky. Pórek opláchněte a nakrájejte na kolečka.
- Bramboru oloupejte, omyjte a nakrájejte na větší kostky.
- Ve středně velkém hrnci rozehřejte tuk a přidejte do něj cibuli a pórek. Restujte pozvolna asi 2-3 minuty, dokud nezačne zelenina zlátnout.
- Poté přidejte brokolici a opět krátce zarestujte.
- Vše zalijte vývarem, přidejte bramboru, malou špetku soli a vařte do měkka cca 15-20 minut.
- Dále stáhněte z plotny, vhoďte hrst omytého baby špenátu a rozmixujte do podoby hladkého krému.
- Přidejte parmazán, mascarpone a opět zašlehejte.
- Parmazán samotný polévku „osolí“, proto buďte při závěrečném dochucování pepřem a solí opatrní.
- Chléb nebo jiné starší pečivo nakrájejte na stejně velké kostky a sucho pečte v troubě při 170°C, dokud nebude křupavé. Občas promíchejte.
- Křupavé krutony dejte na suchou nepřilnavou pánev, zasypte strouhaným parmazánem a opékejte tak dlouho, dokud sýr jednotlivé kousky neobalí a lehce se nepřipeče.
- Pokud chcete mít krutony rychleji připravené, můžete je rovnou opékat na pánvi na přepuštěném másle. Jakmile budou křupavé, zasypte je parmazánem a ještě asi 1 minutu pozvolna opékejte. Pokud zvolíte vlhčí druh pečiva, nemusí se tento postup povést tak, aby byly krutony opravdu křupavé, pak je lepší zvolit postup z předchozích bodů.
- Polévku podávejte se sýrovými krutony. Dále můžete dozdobit kapkami smetany, lístky baby špenátu nebo restovanou brokolicí.
TIP: K polévce se i skvěle hodí sušená rajčata – můžete z nich připravit pesto a polévku jím dozdobit.
Žádné komentáře