Bezlepkové Jídlo Polévky Recepty

Brokolicový krém s baby špenátem, parmazánem a sýrovými krutony

Tuto polévku v různých drobných obměnách vařím doma už roky. Většinou se řídím tím, co máme zrovna v lednici a tak do polévky někdy přijde kousek pórku, jindy zase mrkev – ano, i ta se dá použít:). Můj muž ale není zrovna příznivce brokolice a tak se snažím její chuť v polévce co nejvíce vyvážit dalšími surovinami. Přidání sýru a křupavých krutonů vždy zachrání situaci a polévku s chutí sní i muž. Pro mě samotnou je brokolicová polévka jednou z nejoblíbenějších:).

 

 

Náročnost: malá

Doba přípravy: do 45 minut (+ pečení krutonů)

Počet porcí: 6 – 7 porcí

 

 

Ingredience

 

  • 1 středně velká brokolice
  • 1 střední cibule
  • 1/3 pórku (ideálně světlá část)
  • 1 střední brambora
  • velká hrst baby špenátu
  • 1,4 l zeleninového nebo masového vývaru
  • 3 lžíce parmazánu nebo sýru parmazánového typu
  • 1 lžíce mascarpone (popř. můžete nahradit lžící ricotty nebo 50 ml smetany)
  • 1 lžíce přepuštěného másla nebo kvalitního rostlinného oleje
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

+

  • starší chléb nebo jiné pečivo
  • parmazán

 

 

Postup

 

  1. Z brokolice odřízněte stonek (nevyhazujte, schovejte si jej např. do vývaru nebo je dobrý i jen tak syrový), rozdělte ji na růžičky a důkladně omyjte.
  2. Cibuli oloupejte a nakrájejte na plátky. Pórek  opláchněte a nakrájejte na kolečka.
  3. Bramboru oloupejte, omyjte a nakrájejte na větší kostky.
  4. Ve středně velkém hrnci rozehřejte tuk a přidejte do něj cibuli a pórek. Restujte pozvolna asi 2-3 minuty, dokud nezačne zelenina zlátnout.
  5. Poté přidejte brokolici a opět krátce zarestujte.
  6. Vše zalijte vývarem, přidejte bramboru, malou špetku soli a vařte do měkka cca 15-20 minut.
  7. Dále stáhněte z plotny, vhoďte hrst omytého baby špenátu a rozmixujte do podoby hladkého krému.
  8. Přidejte parmazán, mascarpone a opět zašlehejte.
  9. Parmazán samotný polévku „osolí“, proto buďte při závěrečném dochucování pepřem a solí opatrní.
  10. Chléb nebo jiné starší pečivo nakrájejte na stejně velké kostky a sucho pečte v troubě při 170°C, dokud nebude křupavé. Občas promíchejte.
  11. Křupavé krutony dejte na suchou nepřilnavou pánev, zasypte strouhaným parmazánem a opékejte tak dlouho, dokud sýr jednotlivé kousky neobalí a lehce se nepřipeče.
  12. Pokud chcete mít krutony rychleji připravené, můžete je rovnou opékat na pánvi na přepuštěném másle. Jakmile budou křupavé, zasypte je parmazánem a ještě asi 1 minutu pozvolna opékejte. Pokud zvolíte vlhčí druh pečiva, nemusí se tento postup povést tak, aby byly krutony opravdu křupavé, pak je lepší zvolit postup z předchozích bodů.
  13. Polévku podávejte se sýrovými krutony. Dále můžete dozdobit kapkami smetany, lístky baby špenátu nebo restovanou brokolicí.

 

 

TIP: K polévce se i skvěle hodí sušená rajčata – můžete z nich připravit pesto a polévku jím dozdobit.

 

 

Related Posts

Žádné komentáře

Zanechat odpověď