Podzim. Zachumlat se do deky, zapálit svíčku a dát si něco dobrého. Ne nutně to musí ale hrnek kakaa, dýňového latté nebo něco sladkého. Mým dýňovým a zároveň tedy i podzimním favoritem je dýňová topinka s brynzou. Poprvé jsem tuto kombinaci jedna loni v Liberci v Mikyně – tam si mimochodem při návštěvě tohoto města rozhodně zajděte. I letos jsem zatoužila po této kombinaci a připravila jsem nám doba tyto, Libercem inspirované, topinky:).
Náročnost: malá
Doba přípravy: do 30 minut (+ pečení dýně)
Počet porcí: 5 topinek
Ingredience
- 5 středně velkých plátků kváskového chleba
Ingredience na dýňovou pomazánku
- 200 g pečené dýně (hokaido nebo máslová dýně – hokaido není třeba loupat, máslovou dýni však oloupejte) – vychází na 1 menší dýni
- 200 g tvarohu libovolné tučnosti
- 100 g brynzy
- 5 lžic smetany ke šlehání
- špetka muškátového oříšku
- čerstvě mletý pepř
- sůl
+
- olivový olej
Ingredience na karamelizovanou cibuli
- 2 střední červené cibule
- 1 lžíce javorového sirupu (popř. lze nahradit medem či cukrem)
- přepuštěné máslo nebo klasické máslo
- sůl
Ingredience na křupavé oříšky
- 50 g dýňových semínek
- 50 g oříšků – mix vlašské, kešu a lískové ořechy
- sůl
Ingredience na dokončení
- řeřicha nebo jiná mikrobylinka či bylinka (popř. drobné lístky baby špenátu či rukoly)
- rakytník (možno vynechat)
- čerstvě mletý pepř
Postup
Postup na dýňovou pomazánku
- Dýni hokaido důkladně omyjte, máslovou navíc i oloupejte, rozkrojte napůl a zbavte části dužiny se semínky.
- Každou půlku ještě rozdělte na dvě části a vložte na plech nebo pekáče. Zakápněte olivovým olejem, osolte a pečte na 180°C asi 30-45 minut, dokud dýně zcela nezměkne. Dejte však pozor, ať se nezačne pálit – mohla by pak zhořknout.
- Upečenou dýni rozmixujte dohladka – ze vzniklého pyré si odvažte 200 g. Pokud Vám nějaké pyré zbude, schovejte jej po vychladnutí do lednice a využijte do jiného dýňového receptu (doporučuji třeba dýňové risotto).
- Ke 200 g pyré přidejte tvaroh, brynzu a opět rozmixujte nebo zašlehejte, aby se všechny složky dokonale propojily.
- Přidejte větší množství černého pepře, muškátový oříšek a nakonec dochuťte solí.
- Pomazánku nechejte vychladit.
Postup na karamelizovanou cibuli
- Cibuli oloupejte a nakrájejte na kolečka nebo půlkolečka.
- Na přepuštěném másle cibuli opékejte při střední teplotě, dokud nezačne lehce hnědnou a měknout. Restujte asi 3-4 minuty.
- Poté přelijte lžíci javorového sirupu, lehce osolte a další 1-2 minuty stálého míchání karamelizujte. Poté stáhněte z plotny.
Postup na křupavé oříšky
- Na suché pánvi opékejte dýňová semínky spolu s nahrubo nasekanými ořechy dokud nezačnou vonět a neuslyšíte drobný zvuk praskání semínek.
- Poté osolte a ještě chvíli opékejte do křupava.
- Hotovou směs přesypte do misky, aby se na horké pánvi dále neopékala.
Postup na dokončení
- Plátky chleba opékejte nasucho na rozpálené pánvi dozlatova.
- Pomazánku můžete na topinky nanášet pomocí lžičky nebo zdobicím sáčkem bez špičky.
- Na dýňovou pomazánku rozprostřete karamelizovanou cibuli a posypte křupavými oříšky se semínky.
- Poté dozdobte čerstvou řeřichou nebo jiným vhodným zeleným elementem.
- Nakonec posypte čerst
TIP: Pokud byste si chtěli připravit pouze dýňovou pomazánku bez ostatních komponentů, přidejte do ní najemno nakrájenou a opečenou nebo zkaramelizovanou cibulku. Stejně tak bude s pomazánkou skvěle fungovat do křupava opečená slanina.
TIP: Dýňové pyré si můžete připravit dohromady pro vícero receptů. Pokud budete kombinovat sladké a slané pokrmy, dýni před pečením neochucujte. Dýňové pyré vydrží až 3 dny v lednici.
Žádné komentáře