Hlavní jídla Jídlo Předkrmy Recepty Vegetariánské

Dýňová topinka s brynzou, tvarohem, karamelizovanou cibulí a oříšky

Podzim. Zachumlat se do deky, zapálit svíčku a dát si něco dobrého. Ne nutně to musí ale hrnek kakaa, dýňového latté nebo něco sladkého. Mým dýňovým a zároveň tedy i podzimním favoritem je dýňová topinka s brynzou. Poprvé jsem tuto kombinaci jedna loni v Liberci v Mikyně – tam si mimochodem při návštěvě tohoto města rozhodně zajděte. I letos jsem zatoužila po této kombinaci a připravila jsem nám doba tyto, Libercem inspirované, topinky:).

 

Náročnost: malá

Doba přípravy: do 30 minut (+ pečení dýně)

Počet porcí: 5 topinek

 

 

Ingredience

 

  • 5 středně velkých plátků kváskového chleba

 

Ingredience na dýňovou pomazánku

 

  • 200 g pečené dýně (hokaido nebo máslová dýně – hokaido není třeba loupat, máslovou dýni však oloupejte) – vychází na 1 menší dýni
  • 200 g tvarohu libovolné tučnosti
  • 100 g brynzy
  • 5 lžic smetany ke šlehání
  • špetka muškátového oříšku
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

+

  • olivový olej

 

Ingredience na karamelizovanou cibuli

 

  • 2 střední červené cibule
  • 1 lžíce javorového sirupu (popř. lze nahradit medem či cukrem)
  • přepuštěné máslo nebo klasické máslo
  • sůl

 

Ingredience na křupavé oříšky

 

  • 50 g dýňových semínek
  • 50 g oříšků – mix vlašské, kešu a lískové ořechy
  • sůl

 

Ingredience na dokončení

 

  • řeřicha nebo jiná mikrobylinka či bylinka (popř. drobné lístky baby špenátu či rukoly)
  • rakytník (možno vynechat)
  • čerstvě mletý pepř

 

 

Postup

 

Postup na dýňovou pomazánku

 

  1. Dýni hokaido důkladně omyjte, máslovou navíc i oloupejte, rozkrojte napůl a zbavte části dužiny se semínky.
  2. Každou půlku ještě rozdělte na dvě části a vložte na plech nebo pekáče. Zakápněte olivovým olejem, osolte a pečte na 180°C asi 30-45 minut, dokud dýně zcela nezměkne. Dejte však pozor, ať se nezačne pálit – mohla by pak zhořknout.
  3. Upečenou dýni rozmixujte dohladka – ze vzniklého pyré si odvažte 200 g. Pokud Vám nějaké pyré zbude, schovejte jej po vychladnutí do lednice a využijte do jiného dýňového receptu (doporučuji třeba dýňové risotto).
  4. Ke 200 g pyré přidejte tvaroh, brynzu a opět rozmixujte nebo zašlehejte, aby se všechny složky dokonale propojily.
  5. Přidejte větší množství černého pepře, muškátový oříšek a nakonec dochuťte solí.
  6. Pomazánku nechejte vychladit.

 

Postup na karamelizovanou cibuli

 

  1. Cibuli oloupejte a nakrájejte na kolečka nebo půlkolečka.
  2. Na přepuštěném másle cibuli opékejte při střední teplotě, dokud nezačne lehce hnědnou a měknout. Restujte asi 3-4 minuty.
  3. Poté přelijte lžíci javorového sirupu, lehce osolte a další 1-2 minuty stálého míchání karamelizujte. Poté stáhněte z plotny.

 

Postup na křupavé oříšky

 

  1. Na suché pánvi opékejte dýňová semínky spolu s nahrubo nasekanými ořechy dokud nezačnou vonět a neuslyšíte drobný zvuk praskání semínek.
  2. Poté osolte a ještě chvíli opékejte do křupava.
  3. Hotovou směs přesypte do misky, aby se na horké pánvi dále neopékala.

 

Postup na dokončení

 

  1. Plátky chleba opékejte nasucho na rozpálené pánvi dozlatova.
  2. Pomazánku můžete na topinky nanášet pomocí lžičky nebo zdobicím sáčkem bez špičky.
  3. Na dýňovou pomazánku rozprostřete karamelizovanou cibuli  a posypte křupavými oříšky se semínky.
  4. Poté dozdobte čerstvou řeřichou nebo jiným vhodným zeleným elementem.
  5. Nakonec posypte čerst

 

TIP: Pokud byste si chtěli připravit pouze dýňovou pomazánku bez ostatních komponentů, přidejte do ní najemno nakrájenou a opečenou nebo zkaramelizovanou cibulku. Stejně tak bude s pomazánkou skvěle fungovat do křupava opečená slanina.

TIP: Dýňové pyré si můžete připravit dohromady pro vícero receptů. Pokud budete kombinovat sladké a slané pokrmy, dýni před pečením neochucujte. Dýňové pyré vydrží až 3 dny v lednici.

 

Related Posts

Žádné komentáře

Zanechat odpověď