Počátkem roku jsem začala komunikovat o možné spolupráci s Biopékárnou Zemanka. A jsem moc ráda, že pro vás konečně mám první recept, který z této spolupráce, která klapla, vzešel:). Pokud si hned nejste jisti o co přesně jde, tak vám tuto rodinnou firmu a její produkty trošku představím. Biopekárna Zemanka byla založena již v roce 2006 ve Středních Čechách a zakládá si na vlastních recepturách. V současnosti tento podnik vyprodukuje ročně 180 tun biopečiva, které posílá i do dalších 11 zemí Evropy. Výrobky jsou výhradně z kvalitních surovin – téměř všechny i v bio kvalitě. U pečiva se pekárna zásadně vyhýbá umělé ztuženým tukům, bílému rafinovanému cukru, chemickým konzervantům, umělým barvivům ani aromatům. Navíc uplatňují i pravidla ekologicky šetrného provozu.
Já sama si pamatuji, kdy jsem prvně sušenky Zemanka ochutnala – bylo to v roce 2011, kdy je kamarádka přinesla do školy. Šlo o asi moje úplně nejoblíbenější – ČOKO-KOKOSKY S FAIR TRADE ČOKOLÁDU. Ty jsem zvolila i jako základ pro tento recept. Ve spojení se sušenkami jsem musela zkrátka zařadit cheesecake. Jednak je máte tak rádi a hlavně je to ideální dezert, kde dát sušenkám vyniknout. Samozřejmě jsou fantastické i samostatně. Vlastně trošku návykové. Balíček vždycky zmizí raz dva:D. Kromě těchto kokosek jsem k dozdobení vybrala ještě jeden druh sušenek, a to KOKOSOVÉ HRUDKY S ČIROKEM. Biopekárna Zemanka má sortiment ale opravdu široký a tak koukněte k nim na web, kde všechny příchuti najdete a můžete si je i přímo objednat. V rámci klasických obchodů je ale najdete třeba v prodejnách Globus, Penny, na Rohlik.cz i Kosik.cz, v Makru (širší sortiment) a věřím, že i v dalších řetězcích.
Náročnost: malá
Doba přípravy: do 45 minut + pečení
Počet porcí: cca 8 porcí
Ingredience
Ingredience na korpus
(s vysokým okrajem – na formu o průměru 18 cm / bez okraje na jakoukoliv velikost formy)
- 350 g čoko – kokosek Biopekárna Zemanka
- 65 g másla
- 1 velké vejce od slepic z volného chovu
Ingredience na krém
(na formu o průměru 18-20 cm )
- 400 g vypeckovaných meruněk
- 80 g cukru světlého třtinového cukru
- 250 g odtučněného tvarohu
- 250 g mascarpone
- 1 vejce od slepic z volného chovu
- mletá vanilka/zrníčka z vanilkového lusku (možno vynechat)
Ingredience na dokončení
- 100 g kokosových hrudek s čirokem Biopekárna Zemanka
- kokosové chipsy
- čerstvé meruňky
TIP: Pokud využijete větší dortovou formu a zároveň chcete mít cheesecake stejně vysoký jako je na fotkách, použijte dvojnásobné množství surovin na krém.
Postup
Postup na korpus
- Ve food procesoru nebo mixéru rozemelte společně sušenky (kokosky) a na malé kousky nakrájené máslo do podoby drolivé hmoty. Dále přidejte rozšlehané vejce a buď opět pomocí mixéru nebo rukou spojte do podoby lehce lepivého těsta.
- Dno dortové formy vyložte pečicím papírem a okraje vymažte máslem.
- Na dno pomocí prstů rovnoměrně namačkejte hmotu ze sušenek. Pokud jste zvolili menší průměr dortové formy, hmotu natlačte i dále do okrajů – u větších forem buď zvyšte dávku surovin na korpus nebo zůstaňte jen u spodní části dortové formy. Korpus musí být totiž poměrně silný, aby cheesecake udržel a nepraskal.
- Pečte 15-20 minut na 180°C.
- Nechte zcela vychladnout.
Postup na krém
- Mascarpone, tvaroh a vejce vytáhněte alespoň 2 hodiny předem z lednice, aby se ohřály na pokojovou teplotu.
- Meruňky omyjte, zbavte pecek a nakrájejte na středně velké kousky.
- Nakrájené meruňky přesuňte do menšího hrnce se silnějším dnem spolu s cukrem.
- Pokud budete mít zralé meruňky, měly by rychle pustit šťávu. U méně zralých meruněk, které jsou tvrdé a mají v sobě méně tekutiny, přidejte do hrnce trošičku vody, aby se ovoce nepřipalovalo.
- Při střední teplotě nechte meruňky za občasného míchání probublávat, dokud zcela nezměknou a nerozpadnou se. Pokud by se během vaření vypařila tekutina a meruňky by nebyly ještě dostatečně měkké, přidejte opět trošku vody.
- Jakmile jsou meruňky téměř hotové, pokuste se je zredukovat tak, aby se většina tekutiny odpařila.
- Hotové meruňky stáhněte je z plotny a rozmixujte pomocí tyčového nebo malého mixéru v co nejhladší pyré, které by mělo mít konzistenci džemu. Pokud by bylo příliš tekuté přidejte 1 lžičku želatiny nebo agaru a společně prohřejte, dokud se v pyré nerozpustí. Pokud nemáte želatinu ani agar, lze také přidat trošku škrobu ke zahuštění – přesto doporučuji spíše sáhnout po želatině/agaru.
- Ve větší míse společně vyšlehejte tvaroh a mascarpone. Dále zašlehejte vejce a nakonec vmíchejte 2/3 částečně vychladlého meruňkového pyré.
- Na dno korpusu namažte zbytek meruňkového pyré. Směs přesuňte na korpus s vrstvou pyré a pečte na 155°C asi 45 minut. Poté troubu vypněte a nechte v ní ještě tak hodinu – cheesecake se vám díky tomu nepropadne a bude krásně pevný.
- Venku nechte cheesecake zcela vychladnout a poté přesuňte do lednice. Nechte zachladit ideálně přes noc.
- Nakonec cheesecake dozdobte světlými kokosovými sušenkami, opraženými kokosovými chipsy a kousky čerstvých meruněk.
TIP: Malý kousek korpusové hmoty si můžete odložit stranou a dolepit ním případné trhliny v upečeném základě. Dopéct pak dáte i spolu s krémem.
TIP: Pokud máte k dispozici kvalitní nebo ideálně domácí meruňkový džem, můžete místo pyré použít i ten. Po lžících jej přidávejte ke směsi mascarpone a tvarohu. Jakmile je krém dostatečně ochucený, zašlehejte vejce.
Recept vznikl ve spolupráci s Biopekárnou Zemanka.
Žádné komentáře