Když se v rámci Gastrokroužku vyhlásí nová výzva, není nad čím přemýšlet, a jde se prostě do toho!:) Akorát tentokrát jsem měla vlastně dost nad čím přemýšlet. Myšlenkou je totiž podpora našich oblíbených podniků v této prapodivné době. Sice se brzy budou znovu otevírat, o to víc je ale třeba si je připomenout. To, že tu pořád jsou a že nás a naši přízeň budou potřebovat. Docela dlouho jsem se nemohla rozhodnout, který podnik podpořím. Bylo jasné, že to musí být něco z Brna:). Jeden z prvních podniků mi na mysli vyvstal Ateliér. Jenže jsem netušila, co bych uvařila. Potřebovala jsem něco, nad čím nestrávím půl dne (kvůli práci na kuchařce). Takto jsem se zasekla u více podniků a nakonec jsem vymyslela vlastně takový kompromis – „brunch v Brně“. Abych byla přesná, lívance jsou na počet podniku 4pokoje. Jejich lívance jsou totiž fantastický, stejně jako celé menu a atmosféra v podniku. Dokonce tam není problém snídat i s Mikim. Prostě boží. A věřím, že brunch je taková záležitost, která může mnohým v době koronavirové chybět. Ale nezoufejte, brzy to budeme mít zpět! A abych vysvětlila ten „kompromis“. Brunch si můžete dát v Brně na mnohem více místech a já bych vlastně moc ráda podpořila a připomněla všechny, stejně jako tento oblíbený rituál. Obecně se těším až otevřou kavárny a bistra..třeba takový Skog, Punkt, Monogram, Kafec, Brunche´s, Momenta..je toho fakt hodně. Tak nezapomeňte a pojďme společně podpořit a podporovat podniky, co máme rádi a chceme si zachovat.) A ještě jedna poznámka – s přípravou mi pomáhala moje teď nejvíce pravá ruka, ,moje nejlepší kamarádka a Mikiho kmotra, Verunka. Recept jsme spolu tvořily napůl, takže si nemůžu dovolit nechat si všechnu „slávu“ pro sebe:).
Náročnost: malá
Doba přípravy: do 20 minut + 30 minut kynutí
Počet porcí: 2 porce
Ingredience
Ingredience na kvásek
- 50 g plnotučného mléka
- 10 g čerstvého droždí
- 1 lžička hladké mouky
- 1 lžička cukru
Ingredience na těsto
- kvásek
- 150 g kefíru
- 100 g polohrubé mouky
- 1 vejce od slepic z volného chovu
- 25 g moučkového cukru
- špetka soli
+
- přepuštěné máslo (ghí) / rostlinný olej
Ingredience na krém
- 180 g ricotty
- 100 g tučného tvarohu
- 20 g moučkového cukru
- kůra z 1/2 chemicky neošetřeného citrónu
Ingredience na dokončení
- čerstvé ovoce – jahody, borůvky (maliny, ostružiny)
- přeliv z lesního ovoce (může být ale jen z jahod, borůvek nebo malin)
- čerstvá máta
- kůra z chemicky neošetřeného citrónu
Postup
Postup na těsto
- Droždí rozdrolte v misce a zasypte 1 lžíci cukru.
- Zlehka promíchejte a nechte jen tak být.
- Během zhruba 10-15 minut se droždí spolu s cukrem zcela rozpustí a začne nabývat. Tento proces je mnohem rychlejší v teplých dnech. Pokud je chladněji, může se vám nejprve zdát, že se nic neděje – po chvíli, ale uvidíte, jak se droždí opravdu začíná rozpouštět.
- Do aktivovaného droždí s cukrem přidejte lžičku mouky a 50 g vlažného mléka, důkladně rozmíchejte a nechte vzejít kvásek – trvá to cca 10 minut.
- Vejce vyšlehejte metličkou spolu s kefírem.
- K vejcím s kefírem přidejte kvásek a opět promíchejte.
- Do střední mísy prosejte mouku, přidejte špetku soli, a cukr – promíchejte. K suchým surovinám přidejte mokré suroviny a smíchejte v hladké těsto.
- Těsto přikryjte utěrkou a nechte 30 minut na teplém místě kynout.
- Na středně rozpálené pánvi rozehřejte tuk a pomocí lžíce na pánvi tvořte středně velké lívance. Opékejte z obou stran dozlatova.
Postup na dokončení
- Ricottu spolu s tvarohem, moučkovým cukrem a nastrouhanou citrónovou kůrou vyšlehejte v hladký nadýchaný krém.
- Lívance servírujte s ricottovo-tvarohovým krémem, přelivem z ovoce, čerstvým ovocem, mátou a nakonec posypte kůrou z citrónu. Dle chuti můžete posypat i moučkovým cukrem.
TIP: Ovocný přeliv připravíte velmi jednoduše. Čerstvé ovoce stačí rozmixovat a dochutit troškou moučkového cukru. Přeliv můžete propasírovat přes jemné sítko, abysme se zbavili slupek a zrníček z ovoce. Pokud použijete ovoce mražené, rozpusťte jej v hrnci, rozmixujte a opět dochuťte cukrem, popř. propasírujte.
Žádné komentáře