Nikdy by mě nenapadlo, že sem budu někdy dávat recept na štolu. Fakt ne! Nevlastní taťka ji dostává každoročně přímo z Drážďan a vždy jsem na to udělala tak akorát „fůůj“ 😀 . Ono je to hlavně tím kandovaným a sušeným ovocem, se kterým jsem se nikdy tak úplně neskamarádila. Nicméně, kurz s Josefem Maršálkem vše změnil! Zjistila jsem totiž, že štola je neuvěřitelně jednoduchá a hlavně, že může být fakt moc dobrá! Tohle je recept, který vychází z originálního receptu Pepy Maršálka z kurzu, který jsem navštívila v Gourmet Academy.
Náročnost: malá
Doba přípravy: do 60 minut
Počet porcí: 1 středně velká štola
Ingredience
- 125 g tvarohu v kostce
- 75 g rozpuštěného a vychladlého másla
- 1 vejce od slepic z volného chovu
- 25 g podmáslí
- 25 g rumu
- 50 g cukru
- 100 g sušených meruněk (nesířených)
- 100 g sušených rozinek (nesířených)
- 100 g mandlí
- 1 chemicky neošetřený citrón
- 250 g celozrnné hladké mouky
- 1 prášek do pečiva (bezfosfátový)
- velká špetka soli
- 1 a 1/2 lžičky mleté skořice
- 1 menší lžička mletého hřebíčku
- špetka mleté vanilky
+
- rozpuštěné máslo + rum
- moučkový vanilkový cukr
Postup
- Tvaroh, rozpuštěné máslo, vejce, podmáslí, rum a cukr společně promíchejte ve větší míse (můžete použít i robot).
- Meruňky nasekejte nadrobno, stejně tak mandle. Obojí spolu s rozinkami přidejte do mísy.
- Dále přidejte nastrouhanou kůru z citrónu a následně i citrónovou šťávu. Vše důkladně promíchejte.
- Poté vmíchejte prosátou celozrnnou mouku, prášek do pečiva, sůl a koření.
- Jak se těsto propojí, přesuňte jej na pomoučenou pracovní plochu a propracujte v rukou. Jde o to, aby se mouka dobře spojila s mokrými surovinami a štola se dobře tvarovala.
- Z těsta vytvarujte obdélník a opatrně jej přehněte napůl do tvaru štoly.
- Štolu přesuňte na plech a pečte na 165°C asi 30-40 minut. Zkuste vpichem špejlí, zda je uvnitř hotová.
- Ihned po upečení potřete štolu směsí másla a rumu a bohatě zacukrujte vanilkovým cukrem.
- S nakrojením štoly počkejte alespoň do druhého dne.
TIP: Směs ovoce a oříšků do štoly si můžete navolit dle své chuti. Do štoly se hodí i třeba sušené brusinky, švestky nebo tradiční kandované ovoce. Pokud naopak nejste milovníci sušeného ovoce, nahraďte jeho většinu právě oříšky – zkuste pekanové nebo vlašské.
Žádné komentáře