Dezerty Jídlo Recepty Sladké Sváteční Vánoce

Celozrnná drážďanská štola

Nikdy by mě nenapadlo, že sem budu někdy dávat recept na štolu. Fakt ne! Nevlastní taťka ji dostává každoročně přímo z Drážďan a vždy jsem na to udělala tak akorát „fůůj“ 😀 . Ono je to hlavně tím kandovaným a sušeným ovocem, se kterým jsem se nikdy tak úplně neskamarádila. Nicméně, kurz s Josefem Maršálkem vše změnil! Zjistila jsem totiž, že štola je neuvěřitelně jednoduchá a hlavně, že může být fakt moc dobrá! Tohle je recept, který vychází z originálního receptu Pepy Maršálka z kurzu, který jsem navštívila v Gourmet Academy.

 

Náročnost: malá

Doba přípravy: do 60 minut

Počet porcí: 1 středně velká štola

 

 

Ingredience

 

  • 125 g tvarohu v kostce
  • 75 g rozpuštěného a vychladlého másla
  • 1 vejce od slepic z volného chovu
  • 25 g podmáslí
  • 25 g rumu
  • 50 g cukru
  • 100 g sušených meruněk (nesířených)
  • 100 g sušených rozinek (nesířených)
  • 100 g mandlí
  • 1 chemicky neošetřený citrón
  • 250 g celozrnné hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva (bezfosfátový)
  • velká špetka soli
  • 1 a 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1 menší lžička mletého hřebíčku
  • špetka mleté vanilky

+

  • rozpuštěné máslo + rum
  • moučkový vanilkový cukr

 

 

 

Postup

 

  1. Tvaroh, rozpuštěné máslo, vejce, podmáslí, rum a cukr společně promíchejte ve větší míse (můžete použít i robot).
  2. Meruňky nasekejte nadrobno, stejně tak mandle. Obojí spolu s rozinkami přidejte do mísy.
  3. Dále přidejte nastrouhanou kůru z citrónu a následně i citrónovou šťávu. Vše důkladně promíchejte.
  4. Poté vmíchejte prosátou celozrnnou mouku, prášek do pečiva, sůl a koření.
  5. Jak se těsto propojí, přesuňte jej na pomoučenou pracovní plochu a propracujte v rukou. Jde o to, aby se mouka dobře spojila s mokrými surovinami a štola se dobře tvarovala.
  6. Z těsta vytvarujte obdélník a opatrně jej přehněte napůl do tvaru štoly.
  7. Štolu přesuňte na plech a pečte na 165°C asi 30-40 minut. Zkuste vpichem špejlí, zda je uvnitř hotová.
  8. Ihned po upečení potřete štolu směsí másla a rumu a bohatě zacukrujte vanilkovým cukrem.
  9. S nakrojením štoly počkejte alespoň do druhého dne.

 

 

TIP: Směs ovoce a oříšků do štoly si můžete navolit dle své chuti. Do štoly se hodí i třeba sušené brusinky, švestky nebo tradiční kandované ovoce. Pokud naopak nejste milovníci sušeného ovoce, nahraďte jeho většinu právě oříšky – zkuste pekanové nebo vlašské.

 

Related Posts

Žádné komentáře

Zanechat odpověď