Spojení tvarohu a čokolády v podobě dezertu je u nás známé jako Míša. Míša dort, Míša dezert nebo i zmrzlina Míša. A tento dortík právě tvaroh i čokoládu obsahuje. Klasický Míša to ale není, a je to prostě Miki dort:D. Kdo by nevěděl, Miki je můj syn Michael. Takže vlastně taky Míša:D. Ale Míša jinak, stejně jako tento dort:D.
Náročnost: střední
Doba přípravy: do 40 minut + 60-70 minut pečení + 30 minut dokončení + chlazení
Počet porcí: cca 10 porcí
Ingredience
(na dortovou formu o průměru 20 cm)
Ingredience na korpus
- 3 vejce od slepic z volného chovu
- 115 g cukru
- 140 g másla
- 50 g mletých oříšků (já použila pistácie)
- 30 g kvalitního kakaa
- 200 ml plnotučného mléka
- 180 g hladké pšeničné mouky (já použila 100 g mouky celozrnné a 80 g klasické)
- 1 prášek do pečiva (bezfosfátový)
- vanilka (můžete nahradit použitím vanilkového cukru)
- špetka soli
Ingredience na tvarohovou vrstvu
- 750 g polotučného tvarohu
- 100 g smetany ke šlehání
- 1/2 lžičky jemně mleté želatiny
- 1 lžička vody
- 80-100 g moučkového cukru
- 50 g povoleného másla
- vanilka
+
- vanička čerstvých malin
Ingredience na čokoládovou polevu
- 120 g smetany ke šlehání
- 200 g mléčné čokolády (pokud byste použili čokoládu hořkou, použijte jen 120 g)
Postup
Postup na korpus
- Máslo rozpusťte a nechte zchladnout.
- Mouku prosejte do menší mísy, přidejte prášek do pečiva, mleté oříšky, kakao, špetku soli a promíchejte.
- Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny – nejprve šlehejte samotná vejce, potom po lžících zašlehávejte cukr, dokud nevnikne celistvá, mírně hustá směs.
- Poté pomalu přilévejte rozpuštěné máslo a zašlehejte.
- Dále za postupného zašlehávání přidejte mléko.
- K mokrým surovinám přidejte směs suchých ingrediencí a krátce prošlehejte.
- Formu vyložte pečicím papírem nebo vymažte máslem a vysypte hladkou moukou.
- Těsto na korpus přelijte do formy a pečte v troubě předehřáté na 170 – 175°C 60-70 minut – hlídejte hlavně střed korpusu, který je peče nejdéle – zkuste test se špejlí.
- Hotový korpus nechte zcela vychladnout a nejlépe přes noc odležet.
- Před kompletací dortu si korpus seshora seřízněte tak, aby byl zcela rovný.
- Vraťte jej do čisté formy, ve které se pekl.
- Korpus bohatě navlhčete – zvolit můžete cukrový rozvar, mix vody s kvalitním džemem nebo marmeládou, alkohol nebo popř. vodu.
TIP: Pokud použijete větší dortovou formu, korpus se bude péct kratší dobu, úměrně jeho výšce.
Postup na tvarohovou vrstvu
- Půl lžičky jemně mleté čiré želatiny smíchejte v malém hrnečku se lžičkou vody a nechte aktivovat.
- Smetanu zahřejte, dejte do ní aktivovanou želatinu a za stálého míchání ji nechte rozpustit – smetana se nesmí vařit.
- Poté stáhněte z plotny a za stálého promíchání nechtě směs mírně zchladnout. Pokud byste ji nechali jen tak být, rychle by vám ztuhla. Je však potřeba aby alespoň mírně vychladla a nesrazila vám tak tvarohový krém.
- Během toho si připravte tvaroh, který prošlehejte s cukrem a vanilkou. Opět lze použít i vanilkový cukr.
- Poté zašlehejte zchladlou smetanu se želatinou.
- Nakonec přidejte máslo a opět zašlehejte.
- Pokud by vám náhodou v krému zbyly nějaké hrudky, použijte ponorný mixér, který vás hrudek zbaví.
- Tvarohový krém naneste rovnoměrně na korpus v dortové formě a dejte zatuhnout do lednice na 60 minut.
TIP: Dort bude ještě lepší, když před vrstvou tvarohového krému na korpus dáte čerstvé maliny.
Postup na čokoládovou polevu
- V malém kastrůlku přiveďte smetanu k varu.
- Poté stáhněte z plotny a vhoďte do smetany nalámanou čokoládu.
- Ihned míchejte, dokud se smetana s čokoládou nespojí.
- Směs nechte pár minut zchladnout, nalijte ji na tvarohovou vrstvu a rovnoměrně zahlaďte.
- Opět dejte do lednice a nechte zatuhnout a odležet (nejlépe do druhého dne).
- Zdobit můžete čerstvým ovocem, mátou a oříšky.
TIP: Jakmile budete dort vyndávat z formy, použijte nahřátý nůž, kterým obkružte kolem celého dortu. Nůž nahřejte pod proudem horké vody, poté osušte. Případné nerovnosti na dortu zahlaďte nahřátou cukrářkou stěrkou nebo nožem.
1 komentář
Viki
28. 5. 2019 at 16:56tak toto vypadá dokonale !!!!
WHEN PIGS FLY