Dezerty Jídlo Recepty Sladké Sváteční Vegetariánské

Tvarohový Miki dort

Spojení tvarohu a čokolády v podobě dezertu je u nás známé jako Míša. Míša dort, Míša dezert nebo i zmrzlina Míša. A tento dortík právě tvaroh i čokoládu obsahuje. Klasický Míša to ale není, a je to prostě Miki dort:D. Kdo by nevěděl, Miki je můj syn Michael. Takže vlastně taky Míša:D. Ale Míša jinak, stejně jako tento dort:D.

Náročnost: střední

Doba přípravy: do 40 minut + 60-70 minut pečení + 30 minut dokončení + chlazení

Počet porcí: cca 10 porcí

 

 

Ingredience

(na dortovou formu o průměru 20 cm)

 

Ingredience na korpus

 

  • 3 vejce od slepic z volného chovu
  • 115 g cukru
  • 140 g másla
  • 50 g mletých oříšků (já použila pistácie)
  • 30 g kvalitního kakaa
  • 200 ml plnotučného mléka
  • 180 g hladké pšeničné mouky (já použila 100 g mouky celozrnné a 80 g klasické)
  • 1 prášek do pečiva (bezfosfátový)
  • vanilka (můžete nahradit použitím vanilkového cukru)
  • špetka soli

 

Ingredience na tvarohovou vrstvu

 

  • 750 g polotučného tvarohu
  • 100 g smetany ke šlehání
  • 1/2 lžičky jemně mleté želatiny
  • 1 lžička vody
  • 80-100 g moučkového cukru
  • 50 g povoleného másla
  • vanilka

+

  • vanička čerstvých malin

 

Ingredience na čokoládovou polevu

 

  • 120 g smetany ke šlehání
  • 200 g mléčné čokolády (pokud byste použili čokoládu hořkou, použijte jen 120 g)

 

 

Postup

 

Postup na korpus

 

  1. Máslo rozpusťte a nechte zchladnout.
  2. Mouku prosejte do menší mísy, přidejte prášek do pečiva, mleté oříšky, kakao, špetku soli a promíchejte.
  3. Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny – nejprve šlehejte samotná vejce, potom po lžících zašlehávejte cukr, dokud nevnikne celistvá, mírně hustá směs.
  4. Poté pomalu přilévejte rozpuštěné máslo a zašlehejte.
  5. Dále za postupného zašlehávání přidejte mléko.
  6. K mokrým surovinám přidejte směs suchých ingrediencí a krátce prošlehejte.
  7. Formu vyložte pečicím papírem nebo vymažte máslem a vysypte hladkou moukou.
  8. Těsto na korpus přelijte do formy a pečte v troubě předehřáté na 170 – 175°C 60-70 minut – hlídejte hlavně střed korpusu, který je peče nejdéle – zkuste test se špejlí.
  9. Hotový korpus nechte zcela vychladnout a nejlépe přes noc odležet.
  10. Před kompletací dortu si korpus seshora seřízněte tak, aby byl zcela rovný.
  11. Vraťte jej do čisté formy, ve které se pekl.
  12. Korpus bohatě navlhčete – zvolit můžete cukrový rozvar, mix vody s kvalitním džemem nebo marmeládou, alkohol nebo popř. vodu.

 

TIP: Pokud použijete větší dortovou formu, korpus se bude péct kratší dobu, úměrně jeho výšce.

 

 

Postup na tvarohovou vrstvu

 

  1. Půl lžičky jemně mleté čiré želatiny smíchejte v malém hrnečku se lžičkou vody a nechte aktivovat.
  2. Smetanu zahřejte, dejte do ní aktivovanou želatinu a za stálého míchání ji nechte rozpustit – smetana se nesmí vařit.
  3. Poté stáhněte z plotny a za stálého promíchání nechtě směs mírně zchladnout. Pokud byste ji nechali jen tak být, rychle by vám ztuhla. Je však potřeba aby alespoň mírně vychladla a nesrazila vám tak tvarohový krém.
  4. Během toho si připravte tvaroh, který prošlehejte s cukrem a vanilkou. Opět lze použít i vanilkový cukr.
  5. Poté zašlehejte zchladlou smetanu se želatinou.
  6. Nakonec přidejte máslo a opět zašlehejte.
  7. Pokud by vám náhodou v krému zbyly nějaké hrudky, použijte ponorný mixér, který vás hrudek zbaví.
  8. Tvarohový krém naneste rovnoměrně na korpus v dortové formě a dejte zatuhnout do lednice na 60 minut.

 

TIP: Dort bude ještě lepší, když před vrstvou tvarohového krému na korpus dáte čerstvé maliny.

 

Postup na čokoládovou polevu

 

  1. V malém kastrůlku přiveďte smetanu k varu.
  2. Poté stáhněte z plotny a vhoďte do smetany nalámanou čokoládu.
  3. Ihned míchejte, dokud se smetana s čokoládou nespojí.
  4. Směs nechte pár minut zchladnout, nalijte ji na tvarohovou vrstvu a rovnoměrně zahlaďte.
  5. Opět dejte do lednice a nechte zatuhnout a odležet (nejlépe do druhého dne).
  6. Zdobit můžete čerstvým ovocem, mátou a oříšky.

 

TIP: Jakmile budete dort vyndávat z formy, použijte nahřátý nůž, kterým obkružte kolem celého dortu. Nůž nahřejte pod proudem horké vody, poté osušte. Případné nerovnosti na dortu zahlaďte nahřátou cukrářkou stěrkou nebo nožem.

 

 

 

 

 

Related Posts

1 komentář

  • Odpovědět
    Viki
    28. 5. 2019 at 16:56

    tak toto vypadá dokonale !!!!

    WHEN PIGS FLY

  • Zanechat odpověď