Mrkvový dort zná snad každý a skoro každý ho už někdy ochutnal. Patřím mezi ty, kteří jeho chuti propadli. Nicméně mi na něm vždy vadí jedna věc – krém. Celkově totiž zas tak dorty nemusím a nepatřím ani mezi fanoušky krému z sýru apod. Pro tyto Velikonoce jsem tak dala „carrot caku“ novou tvář v podobě bábovky (jasný, že to už upeklo přede mnou tak tisíc lidí, ale i tak se všude setkávám jen s klasických dortem:). Mrkváč mi připomíná trošku perník. I proto se mi k němu hodí čokoláda nebo citrónová poleva. V tomto případě jsem šla do citrónu a polevu nenamíchala s cukrem, jak se tradičně dělá, ale se smetanou a bílou čokoládou. Stejně tak jsem klasické vlašské ořechy nebo mandle nahradila lískovými oříšky přímo v těstě a musím říct, že mě tato kombinace fakt baví!:)
Náročnost: malá
Doba přípravy: do 30 minut + 60 minut pečení
Počet porcí: 10 kousků
Ingredience
Ingredience na bábovku
- 80 g změklého másla
- 115 g cukru
- 3 vejce z volného chovu
- 300 g strouhané mrkve
- 50 g plnotučného mléka
- 50 g mletých oříšků (lískových)
- 215 g hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva (bez fosfátů)
- 2 špetky jedlé sody
- hrst lískových ořechů
- 2 lžičky mleté skořice
- kúra z 1/2 bio citrónu
Ingredience na polevu
- 100 ml smetany ke šlehání
- 100 g kvalitní bílé čokolády
- 50 ml šťávy z citrónu
Postup
Postup na bábovku
- Ve větší míse vyšlehejte máslo spolu s cukrem do pěny.
- Přidejte žloutky a zašlehejte.
- Dále přidejte mrkev, mouku, mleté oříšky, prášek do pečiva, sodu a pomocí stěrky spojte.
- Přidejte mléko a bílky (bílky můžete předem vyšlehat ve sníh) a opět důkladně promíchejte.
- Nakonec přimíchejte citrónovou kúru, skořici a celé lískové oříšky.
- Formu na bábovku důkladně vymažte máslem a vysypte moukou.
- Pečte v troubě rozehřáté na 175 stupňů až 50-60 minut – řiďte se testem se špejlí, která má být po zapíchnutí a vytažení z bábovky suchá ve chvíli, kdy je těsto hotové.
- Po vytažení nechte pár minut vychladnout a poté vyklopte z formy.
Postup na polevu
- V malém kastrůlku přiveďte smetanu k varu.
- Poté stáhněte z plotny a vhoďte do smetany bílou čokoládu.
- Ihned míchejte, dokud se smetana s čokoládou nespojí.
- Následně přilijte citrónovou šťávu a opět zamíchejte.
Postup na dokončení
- Vychladlou bábovku polijte připravenou polevou z bílé čokolády a citrónu.
- Dozdobit můžete např. mrkvičkami z marcipánu.
1 komentář
Citrónová bábovka – MamaChef
2. 3. 2020 at 18:59[…] dokončení můžete zvolit klasicky moučkový cukr nebo třeba citrónovou polevu/také můžete podávat s jahodovou omáčku ze svařených a poté rozmixovaných mražených […]