Dezerty Jídlo Recepty Sladké Snídaně Sváteční Vegetariánské Velikonoce

Mrkvová bábovka s citrónovou polevou

Mrkvový dort zná snad každý a skoro každý ho už někdy ochutnal. Patřím mezi ty, kteří jeho chuti propadli. Nicméně mi na něm vždy vadí jedna věc – krém. Celkově totiž zas tak dorty nemusím a nepatřím ani mezi fanoušky krému z sýru apod. Pro tyto Velikonoce jsem tak dala „carrot caku“ novou tvář v podobě bábovky (jasný, že to už upeklo přede mnou tak tisíc lidí, ale i tak se všude setkávám jen s klasických dortem:). Mrkváč mi připomíná trošku perník. I proto se mi k němu hodí čokoláda nebo citrónová poleva. V tomto případě jsem šla do citrónu a polevu nenamíchala s cukrem, jak se tradičně dělá, ale se smetanou a bílou čokoládou. Stejně tak jsem klasické vlašské ořechy nebo mandle nahradila lískovými oříšky přímo v těstě a musím říct, že mě tato kombinace fakt baví!:)

 

 

Náročnost: malá

Doba přípravy: do 30 minut + 60 minut pečení

Počet porcí: 10 kousků

 

 

 

Ingredience

 

Ingredience na bábovku

 

  • 80 g změklého másla
  • 115 g cukru
  • 3 vejce z volného chovu
  • 300 g strouhané mrkve
  • 50 g plnotučného mléka
  • 50 g mletých oříšků (lískových)
  • 215 g hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva (bez fosfátů)
  • 2 špetky jedlé sody
  • hrst lískových ořechů
  • 2 lžičky mleté skořice
  • kúra z 1/2 bio citrónu

 

Ingredience na polevu

 

  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 100 g kvalitní bílé čokolády
  • 50 ml šťávy z citrónu

 

 

 

Postup

 

Postup na bábovku

 

  1. Ve větší míse vyšlehejte máslo spolu s cukrem do pěny.
  2. Přidejte žloutky a zašlehejte.
  3. Dále přidejte mrkev, mouku, mleté oříšky, prášek do pečiva, sodu a pomocí stěrky spojte.
  4. Přidejte mléko a bílky (bílky můžete předem vyšlehat ve sníh) a opět důkladně promíchejte.
  5. Nakonec přimíchejte citrónovou kúru, skořici a celé lískové oříšky.
  6. Formu na bábovku důkladně vymažte máslem a vysypte moukou.
  7. Pečte v troubě rozehřáté na 175 stupňů až 50-60 minut – řiďte se testem se špejlí, která má být po zapíchnutí a vytažení z bábovky suchá ve chvíli, kdy je těsto hotové.
  8. Po vytažení nechte pár minut vychladnout a poté vyklopte z formy.

 

Postup na polevu

 

  1. V malém kastrůlku přiveďte smetanu k varu.
  2. Poté stáhněte z plotny a vhoďte do smetany bílou čokoládu.
  3. Ihned míchejte, dokud se smetana s čokoládou nespojí.
  4. Následně přilijte citrónovou šťávu a opět zamíchejte.

 

Postup na dokončení

 

  1. Vychladlou bábovku polijte připravenou polevou z bílé čokolády a citrónu.
  2. Dozdobit můžete např. mrkvičkami z marcipánu.

 

 

 

Related Posts

1 komentář

  • Odpovědět
    Citrónová bábovka – MamaChef
    2. 3. 2020 at 18:59

    […] dokončení můžete zvolit klasicky moučkový cukr nebo třeba citrónovou polevu/také můžete podávat s jahodovou omáčku ze svařených a poté rozmixovaných mražených […]

  • Zanechat odpověď