Péct si doma vlastní chléb se stává čím dál tím více běžnou záležitostí. Asi to je tím, že kvalitní chleba na každém rohu (bohužel) stále neseženete a tak se lidé vracejí k jeho vlastní výrobě. Podle mě je to skvělé. Návrat k takovýmto tradičním věcem. Musím se ale přiznat, že kváskový chleba jsem doma ještě nezkoušela. Za to ale ráda peču tento „toastový“ a tohle je nová jarní variace, která se myslím fakt povedla:).
Náročnost: střední
Doba přípravy: do 30 minut + 75 minut kynutí + 40 minut pečení
Počet chlebů: 1 chléb
Ingredience
Ingredience na pesto
- 120 g zelených lístků (ideálně mix medvědího česneku, baby špenátu a bazalky)
- 30 g kešu oříšků nebo mandlí
- 30 g parmazánu
- 30 g olivového oleje
- sůl
Ingredience na těsto
- 450 ml vlažné vody
- 35 g čerstvého droždí
- 10 g soli
- 5 g cukru
- 50 ml olivového oleje
- 500 g hladké pšeničné mouky
- 250 g celozrnné hladké pšeničné mouky
- 30 g strouhaného parmazánu
Postup
Postup na pesto
- Mix zelených lístků opláchněte a nechte okapat.
- Vložte do mixéru spolu s oříšky, parmazánem a olivovým olejem a rozmixujte.
- Dochuťte solí.
Postup na chléb
- Do mísy od robotu nalijte vlažnou vodu, přidejte rozdrobené droždí, cukr, sůl a rozmíchejte pomocí metličky.
- Dále přidejte olivový olej, mouku a nastrouhaný sýr.
- Mísu vložte do robotu s hnětacím hákem a nechte pracovat cca 8 – 10 minut.
- Čistou mísu vysypte moukou a uhnětené těsto do ní přendejte. Zaprašte troškou mouky, přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě cca 60 minut.
- Formu na chléb důkladně vymažte rostlinným olejem, popř. navíc i vyložte pečicím papírem.
- Nakynuté těsto rozválejte do tloušťky asi 1,5 cm a po celé ploše potřete vrstvou pesta.
- Zamotejte do podoby závinu a kraje založte pod chleba tak, aby měl délku formy na chléb.
- Přesuňte do formy, lehce přimáčkněte a seshora nařežte
- Zakryjte utěrkou a nechce kynout 10-15 minut.
- Poté potřete mlékem a vložte do trouby předehřáté na 220°C. Nakynutý chléb pečte při této teplotě prvních cca 8-10 minut.
- Poté snižte teplotu na 180°C a pečte dalších zhruba 35-40 minut, dokud není chleba hotový.
- Po upečení, vyklopte chléb z formy a nechte vychladnout na mřížce.
TIP: Chleba je skvělý sám o sobě, dokonale se ale doplňuje s pomazánkou ze zakysané smetany, Lučiny, ředkvičky, jarní cibulky – jen dochucené solí a pepřem:).
Žádné komentáře