Dezerty Jídlo Recepty Sladké Snídaně

Čokoládová bábovka s mandlemi

 

Náročnost: malá

Doba přípravy: do 60 minut

Počet porcí: cca 10 porcí

 

 

 Ingredience

 

Ingredience na bábovku

 

  • 230 g celých nebo plátkových mandlí
  • 100 g hořké čokolády
  • 150 g hladké mouky
  • 100 g cukru
  • 50 g másla
  • 200 ml mléka
  • 1 žloutek
  • 2 bílky
  • 1 prášek do pečiva
  • vanilka
  • špetka soli

 

Ingredience na karamel

 

  • 200 g cukru
  • 120 ml smetany
  • lžíce másla

 

 

Postup

 

Postup na bábovku

 

  1. Čokoládu rozpusťte s máslem a smíchejte s mlékem – nechejte vychladnout.
  2. Mandle opražte na pánvi, zasypte troškou cukru a zkaramelizujte.
  3. Prosátou mouku smíchejte se zbytkem cukru, práškem do pečiva, karamelizovanými mandlemi a vanilkou.
  4. Přidejte žloutek, čokoládovou směs a promíchejte.
  5. Bílky vyšlehejte se solí v tuhý sníh a opatrně zapracujte do těsta.
  6. Formu vymažte máslem a vysypte směsí mouky a kakaa. Vlijte těsto a pečte na 180 stupňů asi 25 minut.
  7. Hotovou nechejte vychladnout a až poté vyklopte a přelijte karamelem.

 

Postup na karamel

 

  1. Cukr za stálého míchání zahřívejte, dokud se nerozpustí a nepřemění v karamel – nezapomeňte pořád míchat. (Doporučuji střední plamen, karamel se snadno připaluje a hořkne.)
  2. Přihoďte lžíci másla a rychle míchejte. Stáhněte z ohně a míchejte, poté vraťte na plotnu a stále míchejte, dokud se máslo s karamelem nespojí.
  3. Poté přilijte část připravené smetany, opět rychle míchejte. Směs začne bublat, stáhněte ji v tomto momentu opět z plotny a a smetanu zapracujte ke karamelu.
  4. Pokud by se tekutina stále oddělovat, zkuste vrátit hrnec opět na plotnu a míchat.

 

Related Posts

Žádné komentáře

Zanechat odpověď