Náročnost: malá
Doba přípravy: do 60 minut
Počet porcí: cca 10 porcí
Ingredience
Ingredience na bábovku
- 230 g celých nebo plátkových mandlí
- 100 g hořké čokolády
- 150 g hladké mouky
- 100 g cukru
- 50 g másla
- 200 ml mléka
- 1 žloutek
- 2 bílky
- 1 prášek do pečiva
- vanilka
- špetka soli
Ingredience na karamel
- 200 g cukru
- 120 ml smetany
- lžíce másla
Postup
Postup na bábovku
- Čokoládu rozpusťte s máslem a smíchejte s mlékem – nechejte vychladnout.
- Mandle opražte na pánvi, zasypte troškou cukru a zkaramelizujte.
- Prosátou mouku smíchejte se zbytkem cukru, práškem do pečiva, karamelizovanými mandlemi a vanilkou.
- Přidejte žloutek, čokoládovou směs a promíchejte.
- Bílky vyšlehejte se solí v tuhý sníh a opatrně zapracujte do těsta.
- Formu vymažte máslem a vysypte směsí mouky a kakaa. Vlijte těsto a pečte na 180 stupňů asi 25 minut.
- Hotovou nechejte vychladnout a až poté vyklopte a přelijte karamelem.
Postup na karamel
- Cukr za stálého míchání zahřívejte, dokud se nerozpustí a nepřemění v karamel – nezapomeňte pořád míchat. (Doporučuji střední plamen, karamel se snadno připaluje a hořkne.)
- Přihoďte lžíci másla a rychle míchejte. Stáhněte z ohně a míchejte, poté vraťte na plotnu a stále míchejte, dokud se máslo s karamelem nespojí.
- Poté přilijte část připravené smetany, opět rychle míchejte. Směs začne bublat, stáhněte ji v tomto momentu opět z plotny a a smetanu zapracujte ke karamelu.
- Pokud by se tekutina stále oddělovat, zkuste vrátit hrnec opět na plotnu a míchat.
Žádné komentáře