Náročnost: střední
Doba přípravy: do 90 minut
Počet porcí: 4 porce
Ingredience
Ingredience na těsto
- 350 g hladké mouky
- 1 lžička třtinového cukru
- 1 vejce z volného chovu
- 1 lžíce rostlinného oleje nebo rozpuštěného másla
- cca 100 ml vlažné vody
- špetka soli
Ingredience na náplň
- 3 meruňky
- 5 jahod
- hrst višní
- třtinový cukr
Postup
Těsto
- Ve větší míse nebo na pomoučené pracovní ploše smíchejte mouku se špetkou soli a lžičkou cukru.
- Do sypké směsi vytvořte důlek a přidejte celé vejce a lžíci oleje.
- Vejce a olej pomocí vidličky vmíchejte do mouky.
- Jakmile jsou zapracované, začnete těsto vypracovávat pomocí rukou.
- Během práce s těstem přidávejte po troškách vlažnou vodu, kterou vždy zcela zapracujte.
- Těsto má být měkké a pružné – čím více času věnujete jeho zpracování, tím vláčnější bude.
- Vypracované těsto nemusíte nechat odpočívat a můžete s ním ihned pracovat.
Náplň
- Všechno ovoce omyjte a meruňky s višněmi zbavte pecek.
- Višně nechte vcelku. Jahody i meruňky nakrájejte na malé kostičky.
- Do misky s jahodami i meruňkami přidejte lžičku cukru a promíchejte.
Plnění a dokončení
- Těsto si rozdělte na 3 části a každou opět propracujte a na pomoučeném vále je postupně rozválejte na co nejtenčí placku.
- Pomocí tvořítka nebo skleničky vykrajujte kolečka.
- Kousek od jednoto okraje (na jednu půlku kolečka) umístěte náplň – višeň obalenou v cukru, nakrájené jahody nebo meruňky. Okolo náplně těsto lehce potřete vodou a přiložte druhou půlkou těsta. Pořádně přitlačte.
- Ve velkém hrnci vařte cca 5-8 minut.
- Podávejte s opraženou strouhankou s cukrem, rozpuštěným máslem a čerstvým ovocem.
TIP: Taštičky můžete podávat i se zakysanou smetanou.
Žádné komentáře