Tak takhle se dělá mazanec u nás doma. No, přesně takto ne, ale základ vychází z receptu, podle kterého peče mazanec moje maminka. A ta ho má zase od mé tety. A to ho má podle mě od mé babičky:). Některé vychytávky v receptu jsou ale čistě nápad mojí maminky – dovedla ho k dokonalosti!:)
Já jsem v receptu vynechala rozinky – nejsem jejich milovník, ale vy si je tam klidně přidejte, ale pěkně předem namočené v rumu! A jak je mým zvykem, tak jsem zaměnila klasickou pšeničnou mouku za špaldovou. Navíc jsem ořechy nejdřív opekla a lehce zkaramelizovala, no však koukněte na recept:).
Náročnost: malá-střední
Doba přípravy: cca 2 hodiny + 55 minut pečení
Počet porcí: 2 mazance
Ingredience na 2 středně velké mazance
- 550 ml plnotučného mléka
- 40 g čerstvého droždí
- 110 + 30 g třtinového cukru
- 150 g másla
- 3 žloutky
- 10 g soli
- 500 g hladké (bílé) špaldové mouky
- 500 g celozrnné špaldové mouky
- 100 g vlašských ořechů
- 50-100 g pekanových ořechů
+
- 1 vejce
- 2 lžíce másla
- 1 panák rumu (dle chuti)
- (třtinový) moučkový cukr
Postup
- Mléko ohřejte na cca 40°C – zkrátka tak, aby bylo vlažné.
- Rozdrolte do něj droždí, přisypte 40 g třtinového cukru, dvě lžíce bílé špaldové mouky a vše smíchejte.
- Směs na kvásek přikryjte čistou utěrkou a dejte na teplé místo, dokud nevzejde. Trvá to asi 15 minut.
- Do mísy od robotu dejte zcela povolené máslo, 3 žloutky a zbytek (70 g) třtinového cukru.
- Použijte nástavec na šlehání a vše vyšlehejte do pěny.
- K máslové pěně přidejte sůl, obě mouky (nezapomeňte, že 2 lžíce jste již přidali do kvásku), kvásek a pomocí stěrky začnete vymíchávat těsto.
- Jakmile se začnou suroviny pojit, přemístěte mísu zpět do robotu (šlehací nástavec vyměňte za nástavec typu hák) a nechte jej vypracovat těsto – alespoň 5 minut.
- Těsto poprašte moukou, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout – cca 60-70 minut.
- Pekanové a vlašské ořechy nasekejte nahrubo.
- 1/3 ořechů odložte stranou a zbytek opražte na pánvi. Když jsou ořechy opečené, přidejte 2 lžíce třtinového cukru a při stálém míchání jím nechte ořechy obalit a lehce zkaramelizovat.
- Vykynuté těsto rozdělte na 2 stejně velké části.
- Do každé části těsta zapracujte půlku z opražených ořechů a rovnou vypracujte v hladký kulatý bochník.
- Plech vyložte pečícím papírem a zlehka jej potřete olejem.
- Vypracované mazance přendejte na plech.
- Vejce rozkvedlejte a mazance jím potřete, dále posypte nasekanými ořechy, které jste si odložili stranou a nechte kynout zhruba 30 minut.
- Po nakynutí pečte v troubě rozehřáté na 220°C 8-10 minut.
- Poté teplotu snižte na 180°C a pečte dalších 45 minut.
- Hotové mazance potřete směsí rozpuštěného másla s rumem – nešetřete, mazanec se musí tekutinou pořádně „napít“. Nejlépe potírejte na několikrát!
- Nakonec zacukrujte moučkovým cukrem – cukrování můžete také opakovat, jelikož první cukr se do mazance vsaje. Navíc z cukru v kombinaci s máslem a rumem vznikne skvělá krusta.
1 komentář
Klasický Velikonoční mazanec – MamaChef
18. 4. 2019 at 11:59[…] neodmyslitelně patří k Velikonocům. Už loni jsem pro vás připravila recept na špaldový mazanec a jelikož jste ji jej začali před těmito Velikonoci sami ve velkém hledat, rozhodla jsem se […]