Ve chvíli, kdy se mi doma začnou hromadit rajčata, ráda připravuji tuto polévku. Zejména v tomto zimním období mi čerstvá rajčata příliš nejedou. Často jsou velmi mdlá a tak, když je já nebo manžel koupíme, často leží v lednici a nikdo se nemá k jejich spotřebě. Pečením z rajčat „dostanete“ veškerou chuť, kterou nabízejí a do polévky není zapotřebí „na přilepšenou“ žádné pyré nebo konzervovaná rajčata. Navíc je to opravdu velmi jednoduchá záležitost, která zabere minimum času stráveného v kuchyni.
Náročnost: malá
Doba přípravy: do 20 min + do 60 min pečení rajčat
Počet porcí: 2 porce
Ingredience
- cca 400 – 500 g rajčat
- olivový olej (s bazalkou)
- 200 ml vývaru
- cca 150 ml plnotučného mléka
- třtinový cukr
- sůl
- malá bageta
- 1 mozzarella
Postup
- Rajčata omyjte a seřízněte na straně s “bubákem”. Vložte do pekáče, zasypte solí, zakápněte olejem a pečte zakryté na 200 stupňů alespoň 30 minut.
- Poté pečte odkryté dalších 15-25 minut.
- Z rajčat stáhněte slupky (mělo by to jít velmi lehce) a obsah pekáče včetně vody z rajčat přemístěte do hrnce.
- Rozmixujte.
- Hrnec dejte na plotnu. Přidejte vývar, mléko a dochuťte solí a třtinovým cukrem.
- Podávejte s olivovým olejem a bagetkou zapečenou s plátkem mozzarelly.
TIP: Spolu s rajčaty můžete upéct i pár stroužků česneku, který poté rozmixujete spolu s dužinou.
TIP: Dochutit také můžete čerstvou bazalkou nebo mletým pepřem.
Žádné komentáře