Opilý František je vánoční dezert nebo cukroví. Záleží na vás, jak tuto dobrotu pojmete. U nás Františka peče vždycky babička a je vás asi jasné, že jsem mu na chuť přišla až později. Rum je v řezech totiž opravdu znát:D. Moje mamka má tento recept sepsaný pod názvem „ožralec“:D. Ale znát jej můžete ještě jako opilého Izidora. Tradičně do tohoto receptu dáváme vlašské ořechy. Já jsem je ale tentokrát namíchala s lískovými oříšky a bylo to úžasné. Takže doporučuji tuto malou obměnu vyzkoušet!:)
Náročnost: malá – střední
Doba přípravy: do 60 minut
Počet porcí: forma cca 24 x 34 cm (16 – 20 kousků)
Ingredience
Ingredience na těsto
- 145 g povoleného másla
- 100 g cukru krupice nebo krystal (lze i třtinový)
- 4 žloutků z vajec od slepic z volného chovu
- 4 bílků z vajec od slepic z volného chovu
- 85 g polohrubé mouky
- 1 lžíce kakaa
- ½ prášku do pečiva
- špetka soli
Ingredience na ořechovou náplň
- 400 g vlašských ořechů (popř. mohou i lískové oříšky)
- 150 g moučkového cukru
- cca 1 – 1, 5 dcl rumu
Ingredience na polevu
- 200 g kvalitní hořké čokolády (s min. 70% obsahem kakaa)
- 200 g másla
Postup
Postup na základ
- Máslo a vejce vyndejte alespoň 2 hodiny předem z lednice, aby se ohřála na pokojovou teplotu.
- Máslo utřete s cukrem do světlé nadýchané pěny – pokud vlastníte robot, použijte třecí nástavec a nechte robot pracovat alespoň 5-10 minut. Pokud budete třít suroviny ručně, věnujte se jim alespoň 10-15 minut.
- Vejce rozdělte na žloutky a bílky. Bílky dejte do nádoby vhodné ke šlehání.
- K máslové pěně dále postupně zapracujte žloutky.
- Pokračujte přidáním prosáté mouky, kakaa a prášku do pečiva.
- Bílky se špetkou soli vyšlehejte do pevného sněhu.
- Sníh přidejte k základu na těsto a pomocí stěrky zapracujte.
- Na středně velký plech nebo pekáč (forma cca 24 x 34 cm) rozprostřete pečicí papír, těsto na něj nalijte a rovnoměrně rozetřete.
- Pečte na 180°C zhruba 20-25 minut, dokud není těsto upečené.
Postup na ořechovou náplň
- Ořechy můžete nejprve opražit nasucho na pánvi.
- Poté je rozemelte najemno a smíchejte s cukrem a rumem.
- Pokud by bylo náplň moc tuhá a nešla rozetřít, přidejte rum. Dejte však pozor, aby nebyla náplň zase příliš tekutá.
- Ořechovou náplň rovnoměrně rozprostřete na upečený korpus.
Postup na dokončení
- Na vodní lázni společně rozpusťte máslo a čokoládu.
- Vzniklou čokoládovou polevu nalijte na těsto a ořechovou náplní a nechte zatuhnout.
- Ideálně nechte odležet v chladu přes noc a poté krájejte nahřátým nožem na malé čtverečky.
Recept jsem tvořila pro vánoční kampaň Košík.cz. (Tento příspěvek ale není sponzorovaný).
1 komentář
Nestíháte přípravu cukroví? Opilý František je vánoční dobrota, kterou připravíte během chvíle - Jimeto.cz
10. 12. 2022 at 8:20[…] webu Mama Chef si na přípravu opilého Františka připravte následující ingredience. Na těsto 145 g másla, […]