Tento recept jsem tvořila pro klienta v rámci kampaně na Valentýna a musím říct, že jsem si s ním dost vyhrála. Mým úkolem bylo vytvořit vlastně hned dva recepty – jeden na vepřový steak a jeden na steak hovězí. Připravila jsem vepřový tomahawk steak s hořčičnou omáčkou, zelenými fazolkami a bramborovým pyré – nechtěla jsem zůstat jen u samotného steaku, ale přinést komplexní jídlo, díky kterému si doma uvaříte jídlo, které bude opravdovým zážitkem. Zároveň jsem chtěla, aby nebyly recepty extra náročné na přípravu. Je mi jasné, že si mnozí řeknou, že recepty jsou velmi náročné, ale věřte mi, že tomu tak není:). Já sama dávám před vepřovým steakem přednost steaku hovězímu a maso od Kloudy, se kterým jsem pracovala, bylo něco úžasného. Takto kvalitní kus vyzrálého hovězího by byl perfektní i jen samotný se solí a pepřem. To by pak ale nebyl žádný recept:). Ke steaku jsem vymyslela omáčku z portského vína doplněnou višněmi a praženými kousky pistácií. Jako příloha se skvěle hodí křupavé hranolky – a tyto jsou domácí a ještě k tomu z trouby! A co by to bylo za jídlo bez trošky zeleniny. Ke steaku jsem navíc tedy přidala růžičkové kapustičky a baby brokolici na másle.
Náročnost: malá-střední
Počet porcí: 2 porce
Doba přípravy: do 70 minut
Ingredience
Ingredience na steak
- 400-500 g vyzrálého hovězího steakového masa – vysoký roštěnec (doporučuji Maso Klouda – koupíte na kosik.cz nebo u výrobce)
- stroužek česneku
- olivový olej
- máslo nebo přepuštěné máslo
- čerstvě mletý pepř
- sůl
Ingredience na omáčku
- 200 ml portského vína
- 2 lžíce třtinového cukru
- 100 g mražených višní (popř. lze zvolit i zavařované – ne však příliš slazené)
- 1 lžíce másla
- špetka muškátového oříšku
- čerstvě mletý pepř
- sůl
Ingredience na domácí hranolky
- 200 g brambor (varný typ C)
- 1–2 lžičky mleté sladké papriky (můžete použít i papriku uzenou)
- Sůl nebo bylinková sůl
- 2 lžíce olivového, řepkového nebo slunečnicového oleje
Ingredience na dokončení
- 250 g růžičkové kapusty
- baby brokolice
- malý stroužek česneku
- citronová šťáva
- přepuštěné máslo (ghí)
- čerstvě mletý pepř
- sůl
+
- 50 g loupaných pistácií
Postup
Postup na steak
- Maso si vyndejte s dostatečným předstihem ven z lednice, aby získalo pokojovou teplotu. Zároveň steak vyndejte alespoň 30 min. pře začátkem přípravy z obalu, aby se tzv. „vydýchalo“.
- Připravte si pánev (nejlépe se silnějším dnem) a nechte ji nasucho rozehřát.
- Steak potřete olivovým olejem a bohatě osolte a opepřete.
- Jakmile je pánev rozpálená vložte do ní steak a opékejte asi minutu a půl z každé strany. Nezapomeňte zatáhnout i boční strany steaku. Jakmile se ze steaku začne uvolňovat tuk, přihoďte do pánve stroužek česneku i se slupkou, pouze čepelí nože lehce rozdrcený.
- Opečené maso přesuňte do pekáčku a položte a něj lžíci másla či přepuštěného másla. Pánev si odložte stranou – budete ji potřebovat na omáčku.
- Maso vložte do trouby rozehřáté na 180°C a nechte jej tam 3-5 minut – pro stupeň propečení medium-rare. Pokud chcete medium, prodlužte dobu na 5-8 minut.
- Hotový steak přesuňte na talíř, přikryjte alobalem nebo miskou a nechejte 5-10 minut odpočinout. Tento krok nikdy nevynechejte. Pokud byste v této chvíli steak rozřízli, vytekla by z něj šťáva a maso by bylo tvrdé.
Postup na omáčku z portského
- Višně si vyndejte s předstihem z mrazáku, aby povolily. Pokud zvolíte višně ze sklenice, před použitím je propláchněte a zbavte přebytečného doslazení.
- Pánev s výpekem z masa i stroužkem česneku vraťte na plotnu, zalijte portským vínem a zasypte 2 zarovnanými lžícemi třtinového cukru.
- Omáčku nechte při střední teplotě probublávat a redukovat do hustější konzistence. Nemíchejte, pouze vždy prokružte s tekutinou v pánvi a ověřte si aktuální konzistenci.
- Jakmile je tekutina zredukována cca na svoji polovinu, přidejte višně, osolte, opepřete a ochuťte špetkou mletého muškátového oříšku.
- Omáčku nechte asi další 1 – 2 minuty redukovat a višně prohřát.
- Nakonec dejte pánev stranou z plotny a přihoďte lžíci studeného másla, které do omáčky zapracujte pomocí krouživých pohybů pánví.
- Dle potřeby přidejte sůl či pepř.
Postup na domácí hranolky
- Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké, stejně velké hranolky – ideálně o šířce cca 5 mm. Stejná velikost hranolek je zásadní proto, aby se dopekly ve stejný čas a předešli jsme tomu, aby se některé spálily a jiné zase zůstaly syrové.
- Nakrájené hranolky dejte na alespoň 30 minut do studené vody.
- Brambory důkladně osušte papírovou utěrkou a promíchejte s olejem, troškou soli a červenou paprikou.
- Na plech vyložený pečicím papírem rovnoměrně rozmístěte okořeněné brambory. Dávejte však pozor: hranolky se nesmí překrývat! Pečte 20 minut, poté promíchejte.
- Následně pečte zhruba dalších 10 minut. Po této době by hranolky již měly začít chytat krásnou barvu. Na posledních 5 minut zvyšte teplotu na 250 °C.
- Po vytažení z trouby ochutnejte a v případě potřeby dochuťte solí. Ihned podávejte.
Dokončení
- Růžičkovou kapustu očistěte – seřízněte zespodu a zbavte ošklivých horních lístků. Každou růžičku pak rozřízněte napůl a vše omyjte.
- V menších hrnci přiveďte k varu osolenou vodu a kapustu do ní vhoďte. Vařte asi 2 – 3 minuty – poté sceďte a kapustičky vložte do misky s ledovou vodou. Díky tomuto kroku si uchovají hezkou zelenou barvu. Zároveň budou převařené pro další postup.
- Růžičkovou kapustu osušte a dále opékejte na pánvi se lžící rozehřátého přepuštěného másla (popř. lžičce másla a lžičce kvalitního rostlinného oleje – ideálně řepkový). Pracujte při vyšší teplotě, aby zelenina zezlátla a zkramelizovala se. Nakonec dochuťte solí, čerstvě mletým pepřem a kapkou citronové šťávy.
- Pokud se vám podaří sehnat baby brokolici – její konce stačí jen zaříznout, zlehka oloupat, omýt, osušit a pak na jen na pánvi opéct ze všech stran na přepuštěném másla. Nakonec lze přidat malý stroužek utřeného česneku, dosolit a opepřit.
- Pistácie nasekejte nahrubo a opečte na suché pánvi, dokud se oříšky nerozvoní.
- Hovězí steak podávejte s omáčkou z portského s višněmi, zasypané praženými pistáciemi spolu s křupavými domácími hranolkami a zeleninovou přílohou v podobě voňavých máslových kapustiček a baby brokolice.
Žádné komentáře