Rychlé rodinné obědy a večeře. To je nejčastější téma, které vás zajímá. Přičemž rychlé můžeme zaměnit i za slovo jednoduché. A to tyto špagety teda rozhodně jsou. Italové by mě asi za tento recept rádi neměli, přiznávám. Pasta, tedy těstoviny, by se měla vždy předem uvařit. Ale zase nemuset vytahovat obří kastrol na špagety atd., vše strčit do trouby a moct se věnovat další práci nebo dětem, za to stojí!:) Je to opravdu takové to rodinné jídlo, kdy chcete naplnit a zahřát bříška i mladších strávníků (jo, někdy je fakt těžký vyhovět jejich chutím), ale nemáte čas se vaření zkrátka věnovat. Tento „hack“ jsem obkoukala, jak jinak, od Američanů :D. A když si těstoviny pohlídáte, aby se nerozvařily, bude to very najs bjutifl jídlo:) Zároveň jsem recept připravovala z produktů privátní značky Billa – Clever. Čímž jsem se i dostala na výrazně sympatičtější cenu za celé jídlo! Tak jen ať se těchto „šetřivých“ privátních značek nebojíte. Často stačí na obalu najít výrobce a zjistíte, že produkt je ze stejného zdroje jako ten vás oblíbený značkový, jen většinou za výrazně lepší cenu:).
Náročnost: malá
Doba přípravy: do 15 minut + cca 45 minut pečení
Počet porcí: 4-6 porcí
Ingredience
- 350 g špaget
- 300 g cherry rajčat
- 75 g černých oliv
- velká hrst čerstvé bazalky (popř. lze zaměnit za baby špenát)
- 125 g mozzarelly
- 600 g rajčatové passaty/pyré
- 750 ml vody (ideálně vývaru)
- 3 stroužky česneku
- 1 lžička soli
- ½ lžičky mletého pepře
+
- 125 g mozzarelly
- čerstvá bazalkaolivový olej
Postup
- Troubu si předehřejte na 220°C.
- Připravte si větší a vyšší pekáč a lehce jej vymažte olivovým olejem.
- Do pekáče dejte nepředvařené špagety a kolem nich rozprostřete na půlky nakrájená cherry rajčata, na kolečka nakrájené olivy, lístky bazalky a na kostičky nakrájenou mozzarellu.
- Ve vyšší nádobě smíchejte passatu, vodu či vývar, utřený nebo prolisovaný česnek, sůl a pepř.
- Touto směsí přelijte obsah pekáče. Těstoviny zlehka nadzvedněte pomocí dvou vidliček, aby se omáčka dostala i pod ně a mezi ně.
- Pekáč přikryjte poklicí nebo alobalem a pečte v předehřáté troubě asi 30 minut, dokud těstoviny nepovolí a nebude je možné míchat. V té chvíli pomocí vidliček obsah pekáče zlehka promíchejte a poklici či alobal oddělejte.
- Teplotu snižte na 200°C a pečte dalších cca 10-15 minut, dokud nebudou těstoviny al dente, tedy na skus, a tekutina se částečně neodpaří do podoby omáčky.
- Podávejte s čerstvou mozzarellou, bazalkou, zakápnuté olivovým olejem.
Recept vznikl ve spolupráci s Billou.
Žádné komentáře