Ořechy jsou cukrovím, které u nás doma na Vánoce nikdy nechybělo. Asi to bude i proto, že je mamčino nejoblíbenější. Většinou děláme ořechy tmavé, ale pro tento recept jsem si je připravila ve světlé variantě s tipem, jak vytvořit případně i na kakaové tmavé těsto.
Náročnost: malá
Počet plechů: 2 plechy
Ingredience
Ingredience na skořápky
- 130 g povoleného másla
- 200 g polohrubé mouky
- 60 g cukru krupice nebo krystal, lze i třtinový
- 55 g mletých vlašských nebo lískových ořechů
- 1 lžička mleté vanilky nebo vanilkového extraktu
- Špetka soli
Ingredience na krém
(vyjde na dvojnásobnou dávku skořápek)
- 3 vejce od slepic z volného chovu
- 125 + 25 g cukru krupice nebo krystal
- 250 g povoleného másla
- 50 g kakaa
- 1 – 2 lžíce rumu
Postup
Postup na skořápky
- Suché suroviny společně promíchejte a pak spolu s povoleným máslem vypracujte v těsto.
- Pokud máte k dispozici robot, můžete těsto připravit v něm.
- Z těsta vytvořte váleček, zabalte jej do potravinové fólie a nechte alespoň 2 hodiny odpočinout v lednici. Můžete nechat odpočinout i přes noc – následující den těsto vytáhněte alespoň 1 hodinu předtím, než s ním budete pracovat.
- Pokud použijete kovové formičky, důkladně je předem vymažte máslem. V případně silikonové formy není vymazání třeba.
- Vždy si vezměte malý kousek těsta a vmáčkněte jej do formičky tak, aby zaplnilo celý prostor, ale zároveň vytvořilo drobný důlek.
- Jakmile máte plný plech/formu, pečte v troubě předehřáté na 180°C 8 – 10 minut. Záleží na velikosti formiček, kterou jste zvolili. Větší budou potřebovat o pár minut navíc.
- Hotové skořápky poznáte tak, že se těsto nafouklo, ale již splasklo a na okrajích jsou krásně zlatavé.
- Skořápky v silikonové formě nechte vychladnout a poté opatrně vyndejte. Pracujte opatrně, těsto je křehké. V případě kovových forem je třeba ořechy vyklepnout ještě nevychladlé.
Postup na krém
- Vejce šlehejte spolu se 125 g cukru na vodní lázni, dokud směs nezhoustne a vejce se neprohřejí (cca 5 minut). Použijte ruční elektrický šlehač.
- Vaječnou směs přelijte do studené nádoby a nechce vychladnout.
- Dále vyšlehejte změklé máslo spolu s 25 g cukru do bělavé nadýchané pěny (v robotu vám tato práce zabere cca 5 minut, ručním šlehačem až 10 minut).
- K máslu pak zašlehejte i prosáté kakao a trošku rumu.
- K máslové pěně nakonec postupně zašlehejte i vychladlou vaječnou směs. S krémem můžete ihned pracovat.
Postup na dokončení
- Na jednu skořápku naneste pomocí cukrářského sáčku se zdobicí špičkou vrstvu krému a přiložte druhou, nenaplněnou skořápkou.
- Takto naplňte všechny ořechy a nechte zatuhnout v lednici
- Ideálně nechte před konzumací pár dnů odležet a uchovávejte v chladu.
TIP: Pokud byste rádi tmavé ořechy, přidejte do těsta 1 lžíci kakaa.
Recept jsem tvořila pro vánoční kampaň Košík.cz. (Tento příspěvek ale není sponzorovaný).
Žádné komentáře