Ještě před porodem jsem se pustila do přípravy tohoto rajčatového koláče s kopou sýra pro Billu. Sáhla jsem po různobarevných rajčatech, bio vejcích a sýrech grana padano, ementál a mozzarella. V surovinách je možné ementál nahradit i goudou, která nemá pro ementál typicky nasládlou chuť, kterou každý nemusí. Pro těsto jsem zvolila bio celozrnnou mouku – nešla jsem do klasického křehkého těsta plného másla, jak bývá u slaných koláčů zvykem. Do těsta jsem na místo poloviny gramáže másla přidala zakysanou smetanou. Další tuk jsem si raději schovala do náplně v podobě smetany a sýru. Koláč obsahuje větší množství surovin s vysokým podílem vody (rajčata, mozzarella) a tak si před přípravou důsledně přečtěte celý postup. Pokud byste chtěli koláč podávat horký, doporučuji péct po jednotlivých porcích – poslouží vám formičky na tartaletky nebo mini zapékací misky.
Náročnost: malá
Doba přípravy: do 75 minut
Počet porcí: 8 porcí
Ingredience
(na koláčovou formu o průměru 24 cm)
Ingredience na těsto
- 250 g hladké pšeničné mouky (nejlépe kombinace 175 g hladké celozrnné a 75 g klasické hladké – popř. lze zaměnit i za mouku špaldovou)
- 70 g změklého másla
- 75 g zakysané smetany (popř. tučného bílého jogurtu)
- 20 g nastrouhaného parmazánu nebo grana padano
- cca 30 g studeného vody (vychází na asi 6 lžic – vodu přidávejte postupně dle potřeby)
- čerstvě mletý pepř
- sůl
Ingredience na náplň
- 100 g zakysané smetany
- 250 g smetany ke šlehání (lze zaměnit za smetanu s nižším obsahem tuku – přidejte ale o 1 – 2 lžičky škrobu navíc)
- 3 žloutky z vajec z volného chovu
- 1 celé vejce z volného chovu
- 1 vrchovatá lžička škrobu (popř. hladké mouky)
- 100 g sýru ementál nebo gouda
- 60 g parmazánu nebo grana padano
- 125 g mozzarelly
- 350 g čerstvých rajčat
- 1 velký stroužek česneku
- 50 g černých oliv
- čerstvá bazalka nebo oregano
- čerstvě mletý pepř
- sůl
+
- strouhanka
- čerstvá bazalka na ozdobu
Postup
- Všechny suroviny vložte do mísy od robotu a s nástavcem na třená těsta nechte vypracovat hladké elastické těsto.
- Pokud robot nevlastníte – na pracovní ploše nejprve pomocí prstů spojte mouku s máslem do podoby drobenky. Dále přidejte sůl, pepř, sýr, zakysanou smetanu, vodu a vypracujte hladké nelepivé těsto. Vodu přidávejte postupně dle potřeby.
- Z těsta vytvořte kouli, zabalte ji do potravinové fólie a nechce cca 15 minut odpočinout v lednici.
- Těsto vyválejte na pomoučené pracovní ploše na středně silný plát.
- Poté těsto přesuňte do máslem vymazané koláčové formy – přitlačte ke stěnám a přesahující kraje odkrojte – nechte ale malý přesah přes formu, těsto se při pečení stáhne.
- Dno propíchejte vidličkou a pečte při teplotě 180°C cca 10-15 minut.
- Mezitím si připravte náplň – rajčata omyjte, osušte a nakrájejte na kolečka – dejte stranou do misky nebo na talíř.
- Ve střední míse společně smíchejte zakysanou smetanu, smetanu ke šlehání s rozšlehaným vejcem a žloutky. Dále přidejte škrob, nastrouhaný ementál, parmazán nebo grana padano, utřený stroužek česneku, nasekané bylinky, čerstvě mletý pepř a 1 – 2 lžičky soli.
- Dno předpečeného těsta posypte vrstvou strouhanky. Na ni položte vrstvu nakrájených rajčat a zalijte připravenou sýrovou náplní.
- Seshora posypte nadrolenou mozzarellou (nebo nakrájenou na kolečka), kterou předem lehce vymáčkněte od přebytečné vody. Na mozzarellu poté rovnoměrně rozprostřete zbytek rajčat a na kolečka nebo půlky nakrájené olivy.
- Pečte na 180°C asi 35 minut, dokud nebude koláč na povrchu zlatavý.
- Koláč nechte vychladnout a poté ideálně zatuhnout v lednici. Rajčata během pečení pustí vodu a tak při krájení horkého koláče nebude jeho střed tuhý. Pokud chcete podávat horké, doporučuji upéct jednotlivé porce – mini koláče.
- Před podáváním dozdobte čerstvou bazalkou.
Recept vznikl ve spolupráci s obchodním řetězcem Billa.
Žádné komentáře